Kuchta

sovka62 - fotkasovka62, 9. októbra 2011
Rozbehla sa diskusia o kuchtách a hneď ako som ju zbadala, napadol mi môj zážitok. Kuchtu som dostala ako svadobný dar, bola to vtedy vzácnosť, dovezená z Maďarska, lebo u nás sa vtedy dala zohnať len po známosti (to je už rokov odvtedy, čo som sa vydávala).
Používala som ju hlavne na varenie polievky a mäsa. Mala som ju odloženú v dolnej časti kredenca, s ostatnými hrncami a pokrievkami. A to bolo najzamilovanejšie miesto našich ani nie jeden a pol ročných dvojčiat. Odkedy sa naučili liezť, smerovali priamo ku kredencu, otvorili dvierka (dvere nemali kľúč, takže sa nedali zamknúť) a už to išlo! Ako prvé vždy stiahli odkvapkávač na taniere, v ktorom som mala nastojato naukladané pokrievky. Keď sa pokrievky rozleteli po kuchyni, výskali od radosti z plného hrdla a ak som nedobehla včas, stihli ešte stiahnuť jeden-dva stĺpiky hrncov naukladaných do seba podľa veľkosti, ktoré trieskali ešte viac. To bolo radosti!
Chystala som sa variť polievku. Vybrala som kuchtu, vybrala som vrchnák, ale zistila som, že na ňom chýba tá kovová časť, ktorá bola nastrčená na otvore na paru. Ako sa to tým mojím babám podarilo vybrať, dodnes netuším. A netuším ani, kam to schovali, nikdy viac som to nevidela. Takže kuchta bola, ale s dierou vo vrchnáku, takže tak by, samozrejme, nefungovala.
Tak som si zastrúhala paličku, kuchtu postavila na sporák, otvor upchala tou paličkou, veď ju po chvíli vyberiem a stíšim oheň a potom ten otvor uzavriem len čiastočne, aby para mohla unikať. Dobre vymyslené, nie?
Pár razy som sa otočila po kuchyni, pár razy po izbe, skontrolovala deti, trocha zamietla halu, utrela prach a vtom mi napadlo: kuchta!
Vletela som do kuchyne a mrkla na sporák. Vyrazilo mi dych. Vrchnák už nebol rovnomerne vyklenutý nad okrajom kuchty! jedna strana bolo vyššie tak o tri centimetre, tak ho nadvihol ten tlak. Baby som okamžite zavrela do obývačky, otvorila som jedno krídlo dverí, ktoré viedli z haly na dvor, kuchtu som chytila ako prasknuté vajce, veeeeľmi opatrne som ju preniesla z kuchyne cez halu k dverám a položila do snehu za tým zavretým krídlom dverí. Spoza dverí som vystrčila ruku, vytiahla tú paličku a fúúúúúúú...... hovädzia polievka vytvorila gejzír, aký ani príroda nedokáže. Keď kuchta trochu ochladla, zistila som, že v nej niečo ostalo a je to jedlé, tak na obed polievka predsa len bola.
Asi o týždeň som si na chvíľu sadla v kuchyni, cez halu som videla na tie vonkajšie dvere a rozmýšľala som nad záhadou, prečo jedno okno na dverách je zarosené a druhé nie. Tak mi to nedalo pokoj, že som sa šla pozrieť zblízka. Prešla som prstom po okne a nič. Žiadna stopa. Ako je to možné? Napadlo mi prejsť prstom po okne zvonka. A to bolo ono. Na okne bol stuhnutý tuk z tej polievky!
Tak som prišla o kuchtu a ďalšiu som asi o rok dostala od manželovej známej, staršej panej, ktorej ju ktosi daroval a ona sa jej bála. Aspoň že tak.
@zareaguj


Diskusia k článku

evusik
@sovka výborný zážitok... ja si tiež do dnes pamätám ako som prvý krát varila v kuchte. My sme si ju kúpili asi dva roky po svadbe. Prvé čo som varila bola fazuľová polievka. Bola som sama doma, muž bol zo synom kdesi vonku a keď prvý krát zapískala kuchta ja som sa tak bála, že to buchne, že som stála za rohom a varechov som trieskala do ventilu aby sa uvoľnil alebo čo, ja neviem kde som to zobrala... ale stihla som znížiť teplotu takže za chvíľu si kuchta už len tak popískavala a bolo dobre. Odvtedy mi dobre slúži. Ale nikdy nezabudnem ako som sa bála že fazuľa skončí na plafóne a ako som spoza rohu nakúkala a varechou búchala do ventilu na kuchte :-)
viera1
@sovka ,toto riešenie,no teda...Obdivujem,že po tomto zážitku ešte kuchtu používaš.Nás je vo dvore 5 gazdín a jedine ja varím v nej.Moja mama sa pýta o 11:00,čo mám navarené a ja,že ešte nič.O 12:15 prišla nenápadne na "kontrolu" a my sme už boli po obede.Ona nechápe...Keď nestavia polievku o 7:00,ako keby nevarila,xi,xi.
babidka
@sovka , este ze si bola taka obozretna a vyniesla tu kuchtu vonku ...a nebuchala po nej vareskou ako @evusik :-)))) Kuchtu mala nastastie uz moja mama a tak som bola na varenie v nej zvyknuta ....ale aj u nas sa stavali take nehody ze hrach ci sosovica lietali po kuchyni :-)Ked sa nam narodila dcera , tak akymsi zazrakom sa mi podarilo zohnat/ ved vtedy sa vsetko zhanalo a nie kupovalo/ este aj malu 2 litrovu kuchtu a v nej som varila detom zeleninove prikrmy a polievky .
sovka62
No, poviem ti, @babidka , že mi ešte teraz rozum ostáva stáť nad tým, čo sa mohlo stať. No ale mladá a sprostá, myslela som si, že si poradím so všetkým na svete. Mala som šťastie, že som to stihla, že mi to nerachlo v rukách a to som ani nenapísala, že som bola tehotná, tak som riskovala dvojnásobne.
kata50
Teda @sovka , odvaha ti nechýba ! Kuchtu si mala kvalitnú. Vydržala ten tlak, ktorý v nej vznikol . Ešte že ti nevybuchla v rukách. Normálne ma mrazilo pri čítaní. No čo ? Každá z nás by mohla rozprávať hororové príbehy z kuchyne. Však my máme normálne rizikové pracovisko !!!
Odkedy som na dôchodku oveľa viac varím a pečiem. A stále si niekde popálim ruky. Aj keď používam rukavice. Niekedy :-)))
zuzik01
skvele citanie ;-) tiez si pamatam mamkinu staru "kuchtu". Ja som sa jej ako dieta skor bala, hlavne ked to vsetko zacalo sicat. Preto mam od detstva respekt pred tlakovymi hrncami. Vlastne som uz viac krat rozmyslala, ze ich kopou by som si ulahcila zivot, ale strach nepovoli...
hubata
Aj ja som mala kuchtu prepašovanú z Maďarska, bola mojou veľkou pomocníčkou, šetrí čas, poslednú polhodinu varí sama bez dozoru a veru chutnejšej hovädzej polievky ako je z kuchty som nejedla.
Mňa až mrazilo keď si niesla tú nadutú kuchtu v rukách @sovka62 - veď ti to mohlo vybuchnúť priamo do tváre @sovka62 !!!!
Ja som takto ako mladá gazdiná spanikárila pri ryži: veľmi som si rozpálila olej a keď som do neho vhodila mokrú, umytú ryžu vyšplechlo mi na utierku a tá mi vzbĺkla. A ja v panike schytila decko, zavrela kuchyňu a revala o ratu v dvanásťposchodovom činžiaku. Ešte že všetky susedky boli na materskej tak ako ja ......
aroooo
no @sovka , klobúk dole pred tou odvahou vyniesť ju von, no v kritických momentoch človek veľmi nerozmýšľa ale koná.Ja v nej radšej nevarím, bojím sa jej a nemám nervy triasť sa pri nej či niečo nevyfrčí, hoci polievka v nej uvarená mi teda chutí.
dorisa
Ja sa kuchty bojím a dodnes nemám žiadnu a ani nepociťujem jej absenciu. Pekný príbeh:)
frezia68
Tak sa priznávam,že nemám kuchtu a nemám záujem.Lebo raz dávno mi vybuchla (vtedy boli hliníkové) a polievka s kúskami mäsa ostala na kuchynskom plafóne.Nikomu som síce neublížila,ale som si povedala,že bez strachu,či sa to nezopakuje sa kľudne zaobídem a poctivo a trpezlivo varím bez nej a tuším,že bez nej aj dožijem.Hoci občas si vravím v duchu,že by som mohla ušetriť čas,aj plyn a že sú iste kvalitné.A keď čítam podobné diskusie,tak mám nutkanie navštíviť predajňu a trocha sa zmodernizovať.A Tvoju duchaprítomnosť @sovka obdivujem,zachovala si sa statočne a riešila si situáciu rázne,ale hlavne úspešne a bez ujmy na zdraví.A že si vynaliezavá,to vieme aj rôznych diskusií...:-)))))
tetuska
kuchta je výborná vec, hovädzinka je tam asi za 30-35 min., dnes má už poistný ventil, takže nevybuchuje, ja sama mám už asi tretiu... najlepšie je pokrývka od firmy Zepter, je to len pokrývka, ktorá funguje ako kuchta, na všetky typy hrncov tejto firmy, už si na ňu šetrím...
45678
@sovka !? dobre, že si tu :-))) pamätám si aj iné zakončenia s kuchtou, samozrejme nie dnešnou, ale papiňákom z Maďarska
matata1
@sovka62 ja mám podobný zážitok plynovým varičom na bombu (takým prenosným, s 2 horákmi). Kúpili sme ho starkej, aby si mala na čom ohrievať jedlo a nemusela klásť do šporáka. Raz si tak na ňom niečo hriala, a voľačo sa pokazilo. Plyn začal unikať nie do horáka, ale cez regulátor, ktorým sa pridáva plyn. Mali ste vidieť ten plameň, ktorý z neho šľahal. A ja, ktorá mám panickú hrôzu z plynových varičov a rúr, som hneď pri mojej predstavivosti videla výbuch, polorozvalený dom, roztrhané telá... Nelenila som, schytila som varič a hybaj s ním na dvor. Z plastového regulátora odkvapkával topiaci sa plast, plameň šľahal, no hotový akčný vojak z Vietnamu s plameňometom. Našťastie všetko dobre dopadlo, plyn vyhorel, a nikto neprišiel k úrazu. Len si neviem predstaviť, čo by s tým nešťastným varičom robila starká, pohybujúca sa o 2 paličkách, keby bola vtedy sama...
sairaam
@sovka dobre sa to číta, nič zlé sa nestalo, tak sa teraz nad tým môžeme smiať. Kuchta je dobrý pomocník, ale treba dávať pozor. Rozhodne sa nemá odísť do obchodu a tam sa zaklebetiť, keď sa v kuchte varí mäso v kapuste. Lebo sa kapustou môže upchať ventil a potom - pohroma. Niečo takéto si "vyviedla" moja kolegyňa a ešte sa aj čudovala, keď sa vracala z nákupu, že čo sa okolo jej bytu deje, prečo sú tam požiarnici. Lebo nastal taký výbuch, že susedia volali hasičov.
A ona musela vymaľovať kuchyňu, lebo kapusta bola na všetkých stenách. Teraz som asi nepridala odvahy tým varecháčkam, čo sa boja kuchty :-))) Ale aby si to tak nebrali, tak pridám ešte ďalšiu príhodu mojej kolegyne s dobrými nervami. Raz dala smažiť na panvicu JEDEN rezeň, pre manžela ktorý už bol na ceste domov, aby ho mal úplne čerstvý. A nechcelo sa jej pri ňom stáť, tak si ľahla na lavicu.
A zaspala. Zobudila sa až vtedy, keď ňou triasol manžel a všade pobehovali požiarnici. Normálne sa od tej panvice chytila kuchynská linka a horela. Keby sa bol náhodou jej manžel niekde zdržal, asi by sa to bolo skončilo tragicky. Takto iba vymaľovali a kúpili novú linku. Takže aj vysmážať rezne je nebezpečné! Ale to sa stalo už dávno a kolegyňa to teraz už všetkým rozpráva so smiechom.
sovka62
To sú teda komentáre. Nenadarmo sa tvrdí, že kuchyňa je najnebezpečnejšie miesto v dome. Ale na kuchtu som nezanevrela, už mám tretiu, tú druhú, darovanú sme premiestnili na chalupu, aj keď si myslím, že tam v nej ešte nikto nevaril. Bolo to v čase, keď sa tvrdilo, že hliníkový riad je nebezpečný. Teraz som za modernú, mám nerezovú so sendvičovým dnom, vlastne dve, vysokú a nízku a k nim jeden vrchnák. Ale tie už používam menej, ale občas sa veru zídu.
viera1
@sairaam ,nič tak neupchá ventil,ako krúpy...Ale aj s tým si poradíš,lebo krúpová a hŕstková polievka v zime nesmie chýbať.Ale keď to tak vezmeme,za katastrofy v kuchyni nemôžu hrnce,ale naša nepozornosť.Len prosím mamičky,dávajte pozor na deti v kuchyni !
zvoncek
Až ma zamrazilo pri čítaní, dve malé deti pletúce sa v kuchyni, a k tomu
kukta pred vybuchnutím, ako si bola SOVKA duchaprítomná,a odvážna, že si to odniesla von., to sa mi uľavilo.
Nuž prípad strateného ventilu- nie toho hlavného, ale poistného.,
pred tromi rokmi sme kúpili aqk Vianočný dar tú nerezovú so sendvičovým dnom a na vrchnáku okrem hlavného aj poistný ventil a ete s jednou dierkou na konci držiaku. Nuž naučená na staré tlakové hrnce som dala variť polievku, podľa návodu som čakala, kedy do tej dierky vybehne červený čudlík, znížila plyn a odišla z kuchyne s tým, že po 20 min jedlo bude hotové. Muž sa dal do čítania návodu a šiel hrniec skontrolovať,
červený čudlík spadol dolu, tak pridal plyn naplno a prišiel mi dozadu oznámiť, že som nemala plyn znižovať. v tom kuchyni niečo začalo syčať, bežali sme k sporáku, hrniec v poriadku, len poistný ventil bol preč a cez tu dierku poriadne syčalo. Hrniec sme z plynu odstavili a začali ventil hľadať po celej kuchyni. Nebolo ho. Nuž neostalo mi nič iné, len sa vrátiť k starému smaltovému tlakovému hrncu. Po dvoch týždňoch sme ventil našli. V panelákoch plynový šporák je v kúte., my ho tam máme napevno pripojený k prívodnému potrubiu. Žiadna hadička, aby bolo možné so šporákom hýbať. Viac krát mi zapadla vareška, či lyžička, alebo utierka, chňapka., nuž po odmontovaní hornej časti šporáka a pomocou dlhého príložníka sa mi to vždy podarilo vybrať, tým , že sa to postrčilo pod linku a tak sa to vybralo.
V prípade textilu som používala pomocníka na vyťahovanie zátok´z fliaš- ., ani jedna táto pomôcka mi nepomohla, .....ventil nebol ani pod chladničkou, kde sme po odtiahnutí našli rok stratené manikúrové nožničky. Prešli Vianoce, Nový rok, Tri Krále, mne to stálo nedalo pokoja, také drahé hrnce a ležia bez úžitku, tak pri
´dalšom čistení šporáku bez mužovej pomoci, bol už v práci, som
znovu začala z oboch strán šporáku znovu šmátráť s tým mojím zariadením, a zrazu nie za, ale zboku som zacítila,že tam niečo drhne.
Posvietila som si tam, niečo sa tam trošku lesklo.Ten ventil bol tak veľký, že sa mohol rovno zašprajcovať o okraj spodného plechu .
Mordovala som sa aj polhodinu, pokým som ho dostala von.
Asi dva roky som pri varení pre istotu poistný ventil prekryla hrnčekom-vrchnákom starej termosky a hrniec otáčala tak, aby poistný ventil nebol smerom k tým dvom stenám. Dnes to už nerobím,
hoci hrniec skoro denne používam, už viem, čo a ako.
kuchticka
@sovka , obdivujem tvoju duchapritomnost a sikovnost. ja som raz taktiez mohla podpalit dom ohnom zo sporaku. Chcela som nieco smazit, dala som si rozpalit panvicu s olejom, ale medzitym ma manzel zavolal, ze mi nieco ukaze. Na panvicu som zabudla a upozornil ma az velky plamen na sporaku. Muz zacal panikovat, ja som popadla panvicu - nastastie mala dlhu rucku, ktora este nepalila a utekala som s nou cez predsien von na schody, po 10 tych schodoch dole a panvicu polozila na studeny beton pod schodami. Olej dohorel a za 2 hod. bola i panvica studena, ale znicena. Zapach v celom dome sme vetrali snad tyzden. Manzel nemohol pochopit ako som len mohla zabudnut na zapnuty sporak.
altyn
@sovka bola si naozaj duchaprítomná a odvážna. Ja používam tlakový hrniec od vtedy, čo ma mama pustila k sporáku. Pre všetkých ktorý sa boja výbuchu a upchatia ventilu kapustou dám jednu dobrú radu ktorú mám od maminky a ktorú mi opakovala pokaždé keď som vravel že idem variť v kuchte: NAPLNIŤ NANAJVÝŠ DO DVOCH TRETÍN!!! A potom sa nemusím báť že buchne. Možno to viete, no zatiaľ to tu nik nespomenul a možno sa niekto kvôli tomu odváži vyskúšať ju. :-)))
fiby
Mám tiež vtipný príbeh z kuchtou. Môj kolega mal na návšteve 80 ročnú starkú. Uvarili v kuchte mäso a pred odchodom do roboty, poučili starkú ako ju treba otvoriť a najesť sa. Po chvíli starenka dostala hlad podišla ku kuchte a snažila sa ju otvoriť. Povolila, ale starenka nepotočila s vrchnákom, takže ju celkom neotvorila. Ostal jej asi 1cm otvor do ktorého strčila prst a vyťahovala kúsky mäsa a tak ujedala pokiaľ dotiahla.
sovka62
Veru, @altyn , do dvoch tretín a hlavne neupchávať ventil drievkom, hahaha. A s otváraním tej starej kuchty mal niekdy problém aj skúsený človek, nie to ešte starká.
janger
@sovka , ta duchapritomnost! Ale clovek asi dokaze v takych stresovych situaciach velmi vela! Dobre, ze to dopadlo, ako to dopadlo...Ja kuchtu nemam, doteraz mi ani nejako nechybala.
aroooo
Ja ako som písala mám aj 2 s 1 pokrievkou, ale bojím sa v nej variť.Kuchtu mi nahrádza hlboká panvica Beck z chirurgickej ocele s hrubým dnom, s pokrievkou ako otočená miska, ktorá riadne prilieha.Zemiaky sú uvarené za 10 min, nesolím ich, len pokrájaná cibuľa,rasca a asi 1 cm vody, keď začnú vrieť premiešam, ešte 1-2 min. povarím/ono si to spokojne odfukuje/vypnem plyn a chvíľu nechám stáť, oni sa dovaria a sú úžasné aj chuťovo, lebo sa nevyvaria do vody všetky chute.Občas mi ide trochu ťažšie zobrať pokrievku, vznikne asi podtlak, ale je to úžasná vec, varím v nej všetko a je aj úsporná na plyn, treba len aby sa varilo a potom plyn na minimum a dovarí sa.
sovka62
@2010 , tá na obrázku sa mi zdá trochu drahá, ale zas je viacúčelová, má i fritovací kôš a sklenú pokrievku, takže sa naozaj využije.



 



TOPlist