Kapustnicový šok - odhalenie

sjuzan - fotkasjuzan, 25. decembra 2012
Tak záhada horkej kapustnice odhalená. Z ničoho nič ma napadlo, že
jediné čo sme neochutnali bola červená domáca maďarská paprika. Prvý
krát ju manžel kupil a asi posledný pozdravujem osobu, ktorá takto
nezodpovedne predala svoj výrobok a pokazila mnoho vianočných
kapustníc a jedál. Musela ta osoba o tom, že paprika je horká vedieť.
Doteraz som poznala iba sladku a štiplavu. Stála 13€ nech tých 13 €
padne dotyčnému na úžitok. Preto prosím sk kupujete domácu mletu
červenu papriku do prefu ju ochutnajte aby sa Vám nestalo to čo nám.
S pozdravom peknych sviatkov a malo pokazenych jedal a žaludkov.
@zareaguj


Diskusia k článku

janazjarku
Nuž ja si skôr myslím, že horkosť mohla spôsobiť huba, ktorá je dosť podobná dubáku :-)už tu jedna Varecháčka raz takú horčinu navarila :-) papriku ste hádam nedávali v takom množstve, aby stihla preraziť cez kapustnicu..toť môj názor v každom prípade by ma to tiež nepotešilo bo kto by už šetril na vianočnej kapustnici :-(
sjuzan
Ok skusim to ma nenapadlo len ked som prstom ochutnala papriku bola horká
sjuzan
A čo sa týka tejhuby to aj mňa napadlo
rulik
tá huba sa volá podhríb žlčový a vyzerá celkom ako dubák, v sušenej zmesi sa ľahko stratí a uvarený sa už ťažko pozná,v paprike by som to nevidel.tá nemá byť prečo horká
evusik
nuž veru ja som raz vyhadzovala celý hrniec kapustnice pretože som pridala hríby horkáče, sú skutočne veľmi podobné dubákom a my sme si z Tatier priniesli plný kufor dubákov a s nimi aj horkáč.... a bolo po kapustnici aj po hríboch.... všetko som musela vyhodiť... s tým horkáčom sa to nedalo jesť, bola tak horká, že až ústa skrúcalo a nielen šťava všetko bolo horké takže neviem či tá tvoja obsahovala horkáč.... ale asi záleží aj od použitého množstva....
sovka62
Veru, stačí aj jeden plátok sušeného podhríba žlčového a tú horčinu už nič neprerazí. A naozaj sa podobá na dubák, na nerozoznanie. Raz sme si ich s priateľmi nazbierali na dovolenke v Rakúsku. V lese pri ceste ich bolo ako maku, ešte sme sa čudovali, že ich tí Rakúšania nezbierajú a debatovali sme, či preto, že sú leniví a či preto, že im hríby nechutia.
Správna odpoveď sa našla, keď sme hríby, ktoré sa dusili s cibuľkou ochutnali, šťastie, že vajcia sme ešte mali v miske. Hríby sme vyhodili, panvicu sme pre istotu drhli hádam pol hodiny až potom sme si na nej urobili praženicu na cibuľke, lebo čo s toľkými rozbitými vajcami?
rulik
jediné znamenie na rozoznanie je mriežkovaná noha a také ružovkasté výtrusy,ale to sa už na sušených nerozozná,ja som tak pochodil keď som sa presťahoval do Čiech,tiež som nazbieral za košík a kamarát ma pred domom vysmial, u nás na Slovensku v našej lokalite som sa s nimi nestretol,preto ten omyl
douglas
Ake stastie, ze do nasej kapustnice nepridavame papriku... :) Aj klobasku (u nas sa uchytila jahnacia) pridavame az na Bozi Hod. Je pekne, ze ste si sviatocne Vianocne chvile tymto horkym zazitkom nenechali pokazit. Krasne sviatky.
ajuschka
mne nastastie toho roku obidve kapustnice vysli na vybornu, a ako to tak byva budem to jest az do silvestra :) teda minimalne, lebo som si svojej narobila cely kotol :)
mnaaam
turistka
@ajuschka , u nás kapustnica ešte trvá, veď sa vraví-najlepšia na siedmy deň. To ale neviem, nikdy som toľko nenavarila. Tento rok je vynikajúca, tiež nedávam papriku, je len tá, čo sa vyvarí z klobások.
Tiež @rulik , pridám príhodu k hríby žlčovému. Bol s nami jeden pán na hubách, ktorý bol na nich 1x. My sme už na neho čakali a jeho nikde, mali sme obavu, či nezablúdil- neozýval sa. Bol to strach a zrazu ho vidíme, ako hrdo kráča, ako sa povie horenosom a s plnou taškou. Keď nám ukázal svoju úlovok, vravím mu vysyp-vysypal na trávu a vravím koštuj - pozrel na mňa tak vyľakano a ja zas, veď sa neboj -okoštuj. Okoštoval a odpľul, fuj horké. Potom sme mu vysvetlili znaky hríba žlčového. Od toho dňa s nami chodil pravidelne na huby a neskôr i sám.
doddy
Aj keď dalo by sa povedať že nič nie je 100% ale na 99,9,% to bol podhríb žlčový, fakt stačí jeden plátok a pokazí celú váru.Paprika by musela byť strašne stará aby zhorkla.Mne sa tiež podaril kúsok z tou hubou aj keď ju poznám, podarilo sa mi jeden malý exemplár zobrať a zavariť s ostatnými hríbovými hubami.Našťastie to bola len jedna várka,ale šesť trojdecových pohárov išlo do koša.Hanba bola aj v robote keď som doniesol spolupracovníkom ochutnať zavarené hríby.
Bohužiaľ boli tiež hubári,tak som vyšiel na smiech,že nepoznám horkáča.
doddy
v spodnom rade predposledný to je on.
meryen
Ja som tiež uvarila horkú kapustnicu pred dvomi rokmi a až doteraz som na to neprišla čím to bolo...červenú papriku som nedávala... až teraz viem, že to bolo tým žlčovým hríbom, keď som si prečítala tieto vaše komentáre...
eva53
my sme síce nemali horkú papriku, ale tiež som pri varení kapustnice otvorila novú červenú papriku od slovenského výrobcu a bola tak strašne červená, až v nás prebudila nedôveru a kapustnica bola iba málo okorenená zvyškami starého balenia. Moja červená paprika ,ktorú si suším keď sa urodí dosť a aj doteraz kupované koreninové papriky nikdy nedosiahli tak úžasnú červenú farbu, takže jej na 100% niekto niečím pomohol, aby tak žiarila. Už je v koši a tých pár bubáčikov som radšej oželela.
izabel
mám vyskúšanú kapustnicu tak, že klobásu uvarím zvlášť, vodu zlejem a nakrájam podľa potreby a opečiem na panvici dám do kapustnice. Je výborná a necítiť horkosť. (Niekedy býva aj z klobásy kupovanej)
Hlavne z kapustnice nikdy nemám žalúdočnú kyselinu. Aj s tymi "dubáčikmi" je to pravda.
hubata
A na Záhorí nerastie tento horkáč?
Ja chodím na hríby od jari do Vianoc a ešte som nemala nič horké ....... kristepane, aké huby som ja Hubatá pojedla????
evusik
@hubata my sme si horkáč doniesli z Tatier, tu u nás sme ho ešte chvalabohu nenašli a to muž chodí na hríby aj na Záhorie :-)



 



TOPlist