Ako som domácu vegetu vyrobila

takina - bez fotkytakina, 13. augusta 2013
Dávno som snívala o domácky vyrobenej vegete bez ečiek a iných
prísad. Stále ma však odradila zdľhavá príprava tejto koreniny.
Až jedného dňa moje dievky niekde vylovili recept na mrkvovú
zmrzlinu.Bolo treba mrkvovej šťavy čo náš odšťavovač bez
problémov zvládol. V druhej nádobe zostali suché odšťavené
mrkvové šupky. Bolo mi to lúto len tak to zlividovať, ako šetrná
gazdninka mozgové závitky pretočila, odšťavovač tiež ešte bol v
pohotovosti. Zabehla do záhrady pre jeden kaleráb, jednu hlavičku
celeru, pár petržlenov, umyla som to, strčila do
odšťavovača,vzniknutú šťavu so strčila do kelímkov do mrazáku,
suché zeleninové mrvy zase na tácku spolu s vňaťkami a šup von na
terasu kde minulý týždeň padali teplotné rekordy. Za dva dni to bolo
maximálne presušené.Pre lepšiu konzistenci sme to trocha
premixovali, pridali soľ podľa chuti a vegetový zázrak bol na svete.
Z núdze cnosť alebo čo človek v dnešnej dobe nevymyslí aby si
trocha pomohol.
@zareaguj


Diskusia k článku

kuchticka
NAPADITA- HOSPODARNO-EKONOMICKA zena .
Spavila si dobre, ze nic neprislo nazmar.
martina0812
Súhlasím, veľmi dobre! Ja som domácu vegetu robila, keď sa kopala mrkva - poškodené mrkvy, ktoré by sa rýchlo pokazili, som očistila, švacla do robota ( ktorý som mimochodom počas výroby odpálila ) a nasekala na skoro márny prach. Rovnako ako ty, som dala petržlen, celer, vňaťku a celé som to vysušila na slnku v kartónovej škatuli :-))) Soľ som nepridávala. A touto zmesou som veru nič neovegetila, pretože mojej ratolesti to tak zachutilo, že zeleninový prášok chodila na balkón jesť, takže ho zlikvidovala skôr, než som ho stihla použiť do jedla. :-)
qaroh
Ako hovoria kucháry, vegeta je najdrahšia soľ na svete, preto treba si ju urobiť doma...
hannah22
ste šikovné kucháročky naše, nápad beriem a skúsim tiež..... :))
dorenika
ked som bola mala tak mi vegeta strasne chutila,dokonca som ju vyjedala z balicka ale teraz to nemozem ani citit.Skoda je ze moja babka a aj dedko varia vyborne ale vegetu sypu snad do vsetkeho a teraz ked si beriem ich recepty tak vzdy je chut mojho jedla ina,niezeby zla ale nieco tam chyba-vegeta.Ktoru ja ani nemam kde zobrat a keby aj,radsej ozeliem chut domova
an3da
Toto je výborný nápad. Práve včera sme s manželom hovorili o tom že máme hodne mrkvy, petržlenu a že by som mohla urobiť vegetu. On síce myslel na recept ktorý mám, a to je že sa všetko pomelie, zmieša zo soľou a uloží do pohárov. Urobím aj tak ale skúsim aj tento recept. Dˇakujem.
hubata
Je mi smutno: ja tohto roku nemám ničoho prebytok ......
stacy77777
šikovná gazdinka...:-), ja si takto trošička pomáham s ovocím, vždy keď robím ríbezľový alebo malinový,či černicový džem, prepasírovaný zbytok s jadierkami naložím na sirup,tiež mi vždy bolo ľúto vyhodiť to...
danja301
ja by som sa pridala k diskusii ,ale je to skor prosba o radu ,ked som bola mala,moja mamka robievala tzv. zeleninovu pomazanku,bola to korenova zelenina nalozena v soli vo flasiach ,dala so pouzit do polievok ako vegeta,ale ja som si ju s oblubou davala aj na chlebik s maslom,bohuzial mamka nevedela uz po rokoch ten recept najst.....pomozete?



 



TOPlist