chrobáky? Tieto chrobáky, nazývané nosatce, vyžierajú potraviny zväčša skladované v špajzy ako cereálie, múku a usadzujú sa aj
v ryži. Vyskytujú sa najmä v lete kvôli teplu a vlhkosti. Pri ich výskyte musíte napadnuté potraviny vyhodiť, vyprázdniť a dôkladne
vyčistiť celú špajzu a naniesť prípravok proti hmyzu.
Presne tak, ja mám tiež tú skúsenosť, že si potvorky prinesiem už z obchodu. Doteraz to boli ale mole.
Ale je milé, že nás výrobca upozorňuje, aspoň viem, že jeho produkty nemám kupovať :)
Nestačí ani dobre uzavretá nádoba, je to proste príroda :-))
Záleží to od tepla a vlhkosti, nie od čistoty a uzáveru. V lete kupujem iba 1/2kg balíky ryže, keby som kúpila viac a mala to doma dlhšie, hneď by sa dostali mušky a chrobáčíky. Zo začiatku som si tiež myslela, že som to doniesla z obchodu a bola som nahnevaná keď som musela čistiť celú špajzu. Až mi tunajšie babky a predavačky poradili : ryža musí byť v chlade a suchu. A je to tak … cez zimu môžem skladovať ryžu dlho predlho, v lete len chvíľu.
( Pamätám si, že ten istý problém som mala aj keď som žila v Singapore a v v lete v Japonsku. ) Takže : teplé krajiny majú aj nevýhody :-)
Áno,presne takto to robím desiatky rokov aj ja.Ked chcem skladovať ryžu aj strukoviny, dám ich najskôr do mrazničky a potom bez obáv odložím v špajzi.