Kokosové mlieko
Kokosové mlieko

Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií videorecept

eliniatko - fotkaeliniatko, 27. mája 2020

Táto zdravá, bezmliečna/bezlaktózová a vegánska pochúťka nie je z obchodu vôbec lacná, a pritom si ju doma zvládne rýchlo - za pár minút a Zobraziť celý popisTáto zdravá, bezmliečna/bezlaktózová a vegánska pochúťka nie je z obchodu vôbec lacná, a pritom si ju doma zvládne rýchlo - za pár minút a len z pár bežných prísad spraviť úplne každý. Výborné je do kávy, ale aj do müsli a iných raňajkových cereálií, na pečenie/do koláčov, do omáčok a kari a tak podobne - skoro ako bežné mlieko. Strúhaný sušený kokos vieš tiež nahradiť ovsenými vločkami (a spraviť tak ovsené mlieko) alebo mandľami, kešu (= mandľové mlieko, mlieko z kešu orieškov)...
Zdroj: https://www.youtube.com/channel/UCudKHTUi6EpcJ45arpntipA

4-6
porcie
5 minút
príprava
Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií (videorecept)
Foto: eliniatko

Suroviny

1 štipka
2 štipky
2 PL
200 ml pohár




Postup

  1. 1

    Vysyp sušený strúhaný kokos do vyššej nádoby.

    Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalej vriacou vodou (na pohárik kokosu cca liter, ale je na tebe, či chceš nápoj koncetrovanejší a pridáš menej vody, alebo menej koncentrovaný a pridáš viacej vody).

    Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridaj zvyšné ingrediencie: cukor, soľ, olej.

    Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po chvíľke odstátia mixuj tyčovým mixérom. Ideálne je čo najdlhšie, ale aspoň 2 minúty. Strúhaný kokos sa nikdy úplne nerozmixuje, ale mixovaním sa z neho uvoľňujú mikročiastočky vrátane rastlinného tuku, ktoré ti vytvoria “mlieko”.

    Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Preceď aspoň 2x cez sitko. Ak chceš tekutinu čo najčírejšiu, môžeš aj cez filtračný papier napr. na kávu. Pomocou lievika dostaň do fľaše, alebo akejkoľvek inej nádoby.

    Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí skladuj v chladničke a spotrebuj do pár dní. Nezľakni sa kúskov, kokosový tuk v chlade tuhne, a v horúcej vode/káve sa zasa roztopí. Okrem toho je zdravý a chutný.

    Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Alternatívne môžeš použiť aj napríklad mandle (tie nechaj pred mixovaním odstáť v horúcej vode trochu dlhšie, aspoň 20 min), prípadne ovsené vločky (tie naopak nechaj odstáť krátko a potom rovno mixuj).

Diskusia k receptu

haji
O kvalitě klasického strouhaného kokosu jsem dávno ztratila iluze. Recept pěkný, jen mít kvalitní surovinu. U vloček, ořechů, mandlí - tam je vše ok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia