Kokosové mlieko (bez laktózy)

pupava - fotkapupava, 30. mája 2014
Kokosové mlieko (bez laktózy)
Foto: pupava

Kokosové mlieko je jedna z najchutnejších a zdravých záležitostí nielen pre ľudí, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Je skutočne výborné, no v porovnaní s Zobraziť celý popisKokosové mlieko je jedna z najchutnejších a zdravých záležitostí nielen pre ľudí, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Je skutočne výborné, no v porovnaní s kravským mliekom je v slovenských obchodoch značne drahšie. Teda som trochu pátrala po internete a rozhodla som sa vyrobiť jeho domácu alternatívu. Takto mám liter domáceho (a naozaj krémového) kokosového mlieka za doslova pár centov. Podojte si kokos tiež! :)

Suroviny

2 hrnčeky
4 hrnčeky




Postup

  1. 1

    Kokos zalejeme vodou. Množstvo ingredienciií je obrazné. Samozrejme, ak chcete mať mlieka viac, dáte viac kokosu a viac vody, v takejto mierke som to robila ja. Môžete, samozrejme, robiť aj z čerstvého kokosu. Ďalší postup je možné urobiť aj hneď, no ja som nechala kokos vo vode niekoľko hodín stáť.

  2. 2

    Celú zmes dáme do mixéra (alebo použijeme tyčový, bez problémov to zvláda) a rozmixujeme tak, ako to len pôjde. Potom vezmeme gázu alebo obyčajnú textilnú detskú plienku a mlieko prepasírujeme. Poriadne vyžmýkame celú sušinu, ktorá nám v plienke/gáze ostane (nezahadzujte ju! môžete si ju dať na raňajky k vločkám alebo využiť pri pečení sušienok). Mlieko je hotové :)

  3. 3

    TIP: Ak máte chuť na sladšie či s príchuťou, môžete pridať aj vanilkový či iný extrakt. TIP 2: Využijete ho nielen na pitie, k vločkám či do kávy, ale môžete ho použiť aj pri príprave koktejlov alebo pri varení s kari, ryžového nákypu, využijete ho aj pri pečení koláčov, skrátka... kde si len spomeniete :)

Diskusia k receptu

labuska
super určite vyskušam mám intoleranciu laktozy takže ....
safran
Máš skúsenosť, ako dlho vydrží? Robím iným spôsobom, ak náhodou doma nemám z obchodu, ale vždy iba toľko, koľko do jedla potrebujem.
martamm
Vyzerá bezvadne, zajtra spravím, díky za recept :)
andul
Dobry den . Recept som vyskúšala a nevyšlo mi to :/ keď som dala zmes do mixera tak sa mi na dne vytvorila vrstva kokosoveho tuku. Takze mi vznikol kokosový tuk a kokosova voda. Neviete mi poradiť kde sa mohla stať chyba?
pupava
@safran - do 3 dní ho vždy spotrebujem a dovtedy je ok :)

@andul - a nechávala si kokos aj "odležať" vo vode pred mixovaním?
1x ivka13
zdezda
Hned po precitani rcp, som bezala do kuchyne a uz je kokos vo vode :-), tesim sa, ked si ho dam do kavy, do ktorej som si doteraz davala drahe sojove mlieko. Dakujem.
pupava
Presne v káve chutí mliečko výborne :) Mimochodom, dopĺňam tip: robievam presne takto isto i ovsené napríklad a je tisíckrát lepšie ako kupované
pupava
@safran - a skladujem to v sklenej fľaši (na obrázku), vždy pred použitím poriadne pretrepem :)
safran
ďakujem za všetky info @pupava , pri najbližšom kokosovom jedle vyskúšam, aj keď mám dobrý zdroj kokosovéh mlieka, som zvedavá.
dzenett
@pupava a to davate aky kokos? cerstvy, nakrajany alebo postruhany? alebo suseny normalne ako do kolacov? vdaka za info :)
pupava
@dzenett - niekedy čerstvý, niekedy postrúhaný klasický kupovaný, záleží od toho, čo mám doma :) z čerstvého je miliónkrát lepší, ale keď nemám, nie je problém vyrobiť aj z postrúhaného kupovaného
gabi58
Aj mne sa pri mixovaní urobilo na spodku kokosové maslo, tak som skúsila tyčový mixer a aj tam sa mi robili maslové hrudky. Má to tak byť?
pupava
Áno, áno, oni sa bežne robia aj mne. Treba pred každým použitím mlieko poriadne rozhrkať :)
knajka1
Mne sa na pasírovanie osvedčila čistá silónka či podkolienka. Je hustá, neroztrhá sa, lebo gáza sa dosť trhala. Toto mlieko určite vyskúšam. Jednoduché a dobré.
lulubi45
S tou silonkou je to super napad!!! ja som skusala dokola vyvarenu plienku, gazu, starsie tricko, so vsetkym roboty a ta podkolienka mi nenapadla..:-) robim mlieko niekolkokrat tyuzdenne, mandlove, kesu, pohankove, kokosove som este nerobila, kupujem ho, ale urcite vyskusam...vdaka za tip:-)
bembo
už aj ukladám do KK.škoda že som nenatrafil na tento recept skôr,lebo mám doma ešte 2 plechovky z Lidla,ale už ich musím schosnovať,a potom už robím podľa Teba.dík za tento skvelý recept
marianne
Dievcata, citam, ze mate problem, ze sa vam pri mixovani zbija kokosovy tuk. Tomu sa vyhnete, ak kokos zalejete vriacou vodou a nechate pozvolna vychladnut, tak na letno a potom az premixovat este teple, letne. Stale tak robim,akurat som ho spravila. Budete mat super mlieko, bez hrciek a nepokazi sa tak rychlo. S tym cedenim v podkolienke to bol genialny napad, odskusane, gaza sa mi stale trhala, vdaka.
1x ivka13
kvetinka813
mne to mlieko skyslo, mala som ho v chladničke asi dva dni, nerozumiem, žeby sa tak rýchlo pokazilo? stalo sa vám to už?
čo som sa narobila so strúhaním a čistením, tak som celé mlieko aj vyhodila :(
1x ivka13
engie
Prosim Vas, kolko mlieka vyrobite z tohto mnoztva? Dakujem.