
Foto: Shutterstock
Čedar je tvrdý syr, ktorý pochádza z juhozápadného Anglicka, z oblasti Cheddar v grófstve Somerset. Na jeho okraji sú jaskyne, kde syr kedysi dozrieval pri ideálnej vlhkosti a stálej teplote.
Vyrába sa z pasterizovaného aj z nepasterizovaného kravského mlieka. Proces jeho výroby, kedy sa syrenina krája, prekladá na seba a stáča, sa nazýva čedarovanie. Nakoniec sa syrenina zomelie, osolí, uloží do formy a lisuje sa. Bochníky s váhou 27 a pol kilogramu sa prikrývajú ľanovým plátnom a nechávajú sa zrieť, zvyčajne 3 až 24 mesiacov.
Po vyzretí získava čedar sladkastú, orieškovú chuť. Po roku a viac sa na syre vytvárajú malé chrumkavé kryštáliky bielkoviny kazeín. Čedar sa predáva v rôznych stupňoch zrelosti, od mladých mäkkých syrov až po skutočne zrelé, tvrdé syry. Vyrábajú sa tiež rôzne aromatizované varianty čedaru s bylinkami, írskou whisky alebo tmavým pivom.
Čo môže za sfarbenie
Kravské mlieko môže prirodzene obsahovať malé množstvá karotenoidov (predovšetkým beta-karotén) pochádzajúci z trávy, ktorú kravy konzumujú. Tieto pigmenty dodávajú mlieku a syru jemne žltkastý tón. Avšak túto farbu už v minulosti považovali farmári za nedostatočne stabilnú - závislú od sezónnych zmien v krmive. V zime bol syr bledší a zákazníci ho považovali za menej kvalitný.Aby sa dosiahol konzistentný žltý/oranžový odtieň, farmári začali do syra pridávať annatto, prírodné farbivo získané zo semien stromu achiote. A hoci má syr oranžovú farbu, chutí rovnako ako jeho biely brat.

Foto: Shutterstock
Annatto je neutrálne a nemení textúru, chuť, vôňu ani pH syra. Ak cítite rozdiel v chuti medzi bielym a oranžovým čedarom, ide často o psychologický efekt - farba ovplyvňuje vaše očakávania chutí. Mozog si spája sýto oranžový syr s bohatšou, maslovejšou chuťou.
V praxi sú rozdiely medzi konkrétnymi syrovými blokmi (rôzne zrenie, mikrobiálne kultúry, pôvod mlieka) relevantnejšie než to, či bolo použité farbivo annatto.
Vyberte si správne
Čedar býva na obale označený slovami ako mild, sharp či extra sharp. Syr mild (jemný) prešiel kratšou dobou zrenia, zvyčajne menej ako jeden rok. Sharp (ostrý) druh syra má za sebou strednú dobu zrenia, okolo jedného roka. A nakoniec extra sharp čedar zreje viac ako dva roky, rovnako ako ostrý druh má intenzívnejšiu chuť, býva suchší a pevnejší.
Foto: Shutterstock
Čedar je ideálny do sendvičov, hamburgerov, na toasty, pizzu, do šalátov aj syrových omáčok. Keďže sa pekne roztápa, je vhodný aj do zapekaných jedál a cestovín. Tak ako väčšina syrov, je bohatý na bielkoviny, vápnik, zinok a vitamín B12.
Diskusia k článku