Kokosové mlieko a smotana fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 17. mája 2014
Kokosové mlieko a smotana (fotorecept)
Foto: rennatte

Milujem tieto zázraky prírody

120 minút
príprava

Suroviny

2 ks

Postup

  1. 1

    Kokosový orech má tri otvory, jeden z nich je mäkký a do toho pichneme napr. čistý skrutkovač a spravíme dieru

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vodu vylejeme do pohára, dá sa použiť na priame pitie, aj napriek množstvu prospešných vitamínov mne nechutila, tu vyvediem z omylu tých, ktorý si myslia, že toto je mlieko,,,nie toto nieje mlieko, toto je voda, ktorá vzniká pri dozrievaní orecha

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    orech rozbijeme sekáčikom na mäso alebo sekerou. Našla som aj spôsob nahriatia orecha v rúre a po 15 minútach vraj praskne sám,,,tak možno nabudúce skúsim túto metódu, dužinu z orecha vylúpneme a ošúpeme

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    400g čistej kokosovej dužiny a ruky ošetrené jemným kokosovým olejom, ktorý sa z dužiny uvoľňuje

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kokosovú dužinu postúhame

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zalejeme prevarenou teplou vodou, doporučuje sa pomer 1:2, takže keď mám 400g kokosu, potrebujem 800g vody, čo je cca 800ml, kokos necháme luhovať aspoň hodinu, občas premiešame

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po hodine zmes prelejeme do mixéra a rozmixujeme, aby sa uvoľnilo čo najviac mlieka, dostaneme hustú bielu, voňavú kašu s drobnými kúskami kokosu

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pripravíme si hlbšiu nádobu na ktorú položíme sitko vystlané čistou bavlnenou utierkou, do sitka vylejeme časť kokosového mlieka

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a vyžmýkame,

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    odšťavenú dužinu vysypeme do misky a prepasírujeme ďalšiu časť

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    presypeme na plech a necháme volne sušiť, po vysušení použijeme ako strúhaný kokos na obaľovanie, alebo pomelieme na kávovom mlynčeku a máme kokosovú múku, ktorú použijeme do treného cesta namiesto časti klasickej múky, alebo na obaľovanie mäsa

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    mlieko použijeme do pudingu, mliečnej polievky, mliečnej ryže, na zaliatie cereálií, krupicovú kašu a pod., po vychladení sa nám na povrchu vytvorí vrstva smotany, ktorú keď odoberieme, tak mlieko odtučníme

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    150 ml hustej kokosovej smotany

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    smotanu použijeme ako prílohu k ovociu, do krémov, koktejlov a pod.

    Kokosové mlieko a smotana (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

giussa
uz som si ho robila aj ja, podla receptu tusim tu na Vareche, tam sa este raz dolialo trocha vody a este raz premixovala a precedila drt.
rennatte
@giussa , ano da sa proces zopakovat este raz pre silnejsiu chut mlieka, ale ak chces pouzit drt na dalsie spracovanie, ako múku alebo posyp, tak staci iba raz
anic
děkuji,perfektní popis ,kk
daguska
Zaujímavé.Vyskúsam.Jednoducho vyzerá ten postup,no asi treba aj trocha manuálnej zrucnosti k manipulácii s tým orechom.Ale urcite skvelá prirodzenejsia chut,sko mlieko z konzervy.Pekne prezentovaný návod.
huck
Jeje, dakujem za krasne prezentovane vyuzitie kokosoveho orecha. Nekupovala som ho doteraz, prave preto, ze som nevedela co a ako s nim. Dakujem krasne !
2010
Ked ta voda nechuti = orech treba zahodit, je skvaseny , ta voda musi byt vonava , cerstva to je to najlepsie na celom orechu.
Tak ako to robis sa to prve mlieko neda pouzit na varenie do curry - sekne sa.
Az druhe mlieko sa pouziva na varenie , az potom sa susi kokos, aspon tak to robia kde rastu. Cheers





2010
PS: Namoc orech do kybla na hodinu a pobuchaj a pootacaj , nepotrebujes sekeru ani pichat srobovakom.
safran
problém na Slovensku zohnať čerstvý orech, skúšala som viackrát - jediné pozitívum: naučila som sa ho otvárať, ani raz sa nedala dužina použiť, môj nos mi to nedovolil :(
rennatte
@2010 , mne vseobecne nechutila, nie preto ze by bola pokazena,,,, prve mlieko som pouzila na varenie kokosového pudingu a neseklo sa
@safran , tak som mala stastie na cerstvy orech, inak sezona orechov je v nasom zimnom obdobi
chutimi
super recept, urcite ukladam a vyskusam zo zaujimavosti lebo s kokosovym mliekom varim pomerne casto. Akurat neviem, ci ta namaha stoji za to 1,50 alebo 2 minus cena orecha (0,50-1€), co si to kupim hotove (bonusom je ale v tomto pripade muka, kvoli ktorej to urcite spravim). Zaujimave typy aj co sa tyka otvarania (2010), tiez vyskusam. Doteraz som pouzival tiez srobovak a kladivo, ale urobil som dierky 2 aby to naozaj vsetko vytieklo (jedna na vodu, jednu pre vzduch - fyzika).
heliana
O, vďaka za tento návod, kokosové mlieko v obchode je dosť drahé,
a o takomto využití orechu som ani netušila. Ďakujem :)
elysa
veľmi zaujímavé, obdivujem túto prácu...
methi
Kokos staci po obvode tupou stranou velke noza dokola buchat, az sa rozbije. Ide to lahko a rychlo. Nevidim dovod na luhovanie duziny. Staci zaliat a hned mixovat, co sa opakuje viackrat. Aky to ma vyznam to luhovanie (neviem ci zle citam, nevidim to v texte)? Tiez ak sa po vychladnuti odoberie ta smotana, tak asi nezostane kokosove mlieko len taka mierne ochutena obycajna voda, nie? To mlieko je prave dobre, ked ta smotana je tam rozmiesana.  akochutimasala.blogspot.in/2010/04/ako-si-vyrobit-kokosove-mlieko....
rennatte
@methi , dakujem za tvoj navod, skusim aj podla teba, ano po odobrani smotany je to mlieko slabe, tak bud chceme mlieko alebo smotanu, kazdopadne to bol pre mna krasny zazitok taketo vonave spracovanie kokosu a chcela som skusit spracovat ten kokos na vsetko co ponuka a vyuzit ho na Rafaelo tortu,,,takze aj mlieko aj smotanu aj muku, pri luhovani duziny sa mlieko uvolnovalo, ale v podstate mas pravdu, ze pri mixovani sa to aj tak uvolni najviac, a proces som neopakovala, lebo vyluhovanu duzinu chcem vyuzit na muku
methi
Aha, tak uz to teraz chapem, ze bud teda robis mlieko alebo smotanu. Tak to potom ano. Inak velmi pekne nafotene. Vdaka za odpoved.
francuzska1
Varechaci, chcela som Vam rozsirit obzory este jednou informaciou. A to ako vyrobit kokosovy olej. Staci tu usadenu smotanu z kokosoveho mlieka pozbierat, dat do hrnca a zohrievat az sa postupne zo smotany vypari voda a ostane vam olej. Jednoduche vsak? Len zasa pri malych mnozstvach sa to podla mna neoplati... Kupte viac orechov Ak by mal predsa niekto zaujem nasla som k tomu aj toto video


S pozdravom priatelia;-)
sashenka1
Renatka ahoj,tak som velmi rada,ze som nasla tento recept,vnucka bude mat 6rokov a ma velmi rada Rafaello,tvoja torticka vyzera velmi lakavo a kedze mam vyskusane Tvoje Parizske rozteky,tak viem,ze ma ani tento recept nesklame. Ten hokus-pokus s kokosovym orechom urcite urobim,potom napisem,ako to dopadlo a kedze som momentalne v Kanade,tak dufam,ze orech kupim dobry,zatial tolko-este raz dakujem za recepty

Zaujímavé video z archívu TV Varecha