Žĺtkové rezy

dzejsik - fotkadzejsik, 23. marca 2016
Žĺtkové rezy
Foto: dzejsik

Žĺtkové rezy boli odjakživa súčasťou Veľkej noci v našej rodine, piekli a stále ich pečú obe starké. Tento krát som sa k ich štafete žĺtkových rezov pridala aj ja, no paradoxne som nemala poruke recept ani jednej z nich ... a tak ma pomyselne zachránila @Rennatte, za čo jej ďakujem a že boli také skvelé, rada by som jej recept pripomenula aj vám. :)

33
porcií
20 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
150 g
250 - 300 g
6 ks
1 ks
Poleva:
6 ks
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom dopenista, pridáme pomleté orechy a múku s kypriacim práškom.

  2. 2

    Z bielkov ušľaháme so štipkou soli tuhý sneh. Následne ho jemne vmiešame do cesta.

  3. 3

    Plech (24*37 cm) vymastíme a vysypeme múkou. Rozotrieme naň cesto a upečieme pri 180°.

  4. 4

    Na polevu vymiešame dohladka žĺtky s práškovým cukrom. Natrieme na upečený horúci koláč a necháme dosušiť vo vypnutej, pootvorenej rúre.

  5. 5

    Pri krájaní si polevu opatrne predkrájame horúcim dobre naostreným nožom, aby sa nepopraskala. Osobne som si nahriala vodu, striedala dva nože a krájala opatrne po troškách. Až keď máme polevu predkrájanú, pokrájame celý koláč.

  6. 6

    Prajem vám krásne sviatky v kruhu rodiny! :)

    Žĺtkové rezy - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
@Dzejsik Žloutkové řezy miluju. U nás zdomácněly už dobře před 40 léty pod názvem Jarní řezy, recept jsme dostali od starší paní v naší ulici. Naše babička byla na mrtvici, že to je moc ořechů... ale jakmile jsme upekli prvně, bylo vymalováno. Nakonec se udomácněly nejen na Velikonoce, ale i na Vánoce. Máš je krásné! Hmmm
camembert
Toto je jednoznačne môj najobľúbenejší zákusok. Sobotu sa chystám že ho upečiem aspoň dva plechy.
trencanka
A je rozhodnute. Toto budu nase velkonocne rezy. Rozmyslala som, ze co spravim. Mam vela orechov, tak aspon sa minu. Dakujem za recept.
iveta76
Ano to je jeden z tých starých dobrých,jednoduchých a chutných receptov,už ho mám upečený aj u nás patrí k veľkonočnej tradícii.Prajem všetko dobré.
jozka2
Toto bol aj nas sviatocny na Vianoce.proste museli byt.Vyborne su aj pre alergikov na lepok.5*****
dzejsik
Ďakujem za milé komentáre, so všetkými súhlasím, je to najlepší koláč na svete. :))
alenafl
Ja tieto kolaciky tiez casto robievam, ale este nikdy som ich nemala take pekne ako su tieto Tvoje! :)
luss44
práve som ho dokončila, mám skoro rovnaký rcp ako Ty. Je to dcérin naj....koláčik a kedže má dnes sviatok, tak si zaslúži :)
remcula
Jsou nádherné!! Já dělávám něco vzdáleně podobného, ale jako vánoční cukroví :-) 5* :-)
jena
Privítala by som rozpis na veľký plech!Ďakujem!
garanco
@Jena (27.3.2016 10:52)

To je presný rozpis na klasický plech z rúry...☺
haji
@Garanco (27.3.2016 13:42)
mám faktickou poznámku : 6 vajec je myšleno opravdových, žádné M či nedejbože S, chce to L a nebo XL!!
dzejsik
@Jena (27.3.2016 10:52)

Klasický plech má cca 27*37 cm, to nie je veľký rozdiel, preto môžeš pokojne použiť tento rozpis. :)

A čo sa týka vajíčok, použila som síce M .. ale viete, nie sú M ako M, keď sa dá treba si v obchode krabičku otvoriť a pozrieť aké sú. Moja rada? Na žĺtkové rezy si zohnať domáce :)))
paula054
Krasne nakrajane, upiect viem, ale tak krasne nakrajat nie...... a tiez je to najoblubenejsi kolacik mojej vnucky, nevie sa ho dojest..
haji
@Paula054 (7.4.2016 06:50)
Krájím nožem namočeným v hodně horké vodě. Když je to možné, nakrájím po zatuhnutí, ne s velkou prodlevou, kdy povrch moc vyschne. Někdy to je v pohodě, jindy se dílo chruje. Nehroutím se, protože chuti to neubere.
nika92
Milujem tento koláčik, a najradšej ho robíme na Veľkú noc, s ňou sa mi spája ani neviem prečo. Máš úžasné recepty, idem si ich všetky uložiť, ďakujem :)
dzejsik
@Nika92 (10.4.2016 22:19)

Ďakujem, potešila si ma. :) Nech sa ti všetky vydaria, keď ich budeš všetky skúšať. ;) :D
zdezda
Už sa sušia v rúre aj s polevou, ďakujem za rcp :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha