Foto: anna70
Zdroj časopis Albert december 2011. Skúsila som ich upiecť, sú výborné a odvtedy patria k môjmu vianočnému pečivu pravidelne, foto je z Vianoc roku Zobraziť celý popisZdroj časopis Albert december 2011. Skúsila som ich upiecť, sú výborné a odvtedy patria k môjmu vianočnému pečivu pravidelne, foto je z Vianoc roku 2012. Neviem vložiť fotky. Poradíte, Mám ich vo worde pri recepte a neviem ako ich dostať tuto na server.
porcií
príprava
na 165 °C
Suroviny
150 g |
|
150 g |
|
120 g |
|
2 ks |
|
|
|
štipka |
|
150 g |
|
50 g |
|
ríbezľová, višňová alebo malinová |
|
De Luxe (Dr. Oetker) |
|
Postup
-
1
Z prvých šiestich ingrediencí vypracujeme cesto a vmiešame do neho 150g orechov.
-
2
Z cesta postupne odoberáme a medzi prstami tvoríme malé guľky. Ozaj malé, ony sa roztečú a popraskajú, to nie je na vadu. V priemere ako dvojkoruna.
-
3
Dávame na plech vyložený pečiacim papierom, ten môžme použiť opakovane.
-
4
Pečieme pri 165°C zhruba 8 – 10 minút. Nejlepšie bude urobiť si prvú skúšobnú várku, tam odhadnete stupne aj minúty. Ja som použila teplotu 190°C a piekla 10 minút, záleží aj od plechu.
-
5
Takto vyzerajú upečené. Pekné sa roztiahli… Na plechu necháme trocha vychladnúť, ony ešte doschnú.
-
6
Vychladnuté zlepujeme marmeládou a pomažeme alebo, namočíme do čokolády vrchnú piškótu. Okraj môžme dozdobiť strúhanými orechmi…Vyjde nám tak 50ks až 55ks.
-
7
Toto je originál obrázok z časopisu Albert 2011
ja som ich vzdy naplnene /lekvarom alebo plnkami/ iba pofrkala cokoladou, alebo iba posypala praskovym cukrom, aby ostali tak prirodzene popraskane a asi preto dostali ten nazov "Gastanky", ze pripominali rozprasknuty peceny gastan.
Orechy som radsej mala sekane ako mlete na jemno.
Este existuje podobny kolacik /vacsia forma/, ktory sa vsak surovy obaluje v cukre pred pecenim a ked vyjde z rury vyzera krasne dopraskany kakaovo-biely. Iste bude aj tu medzi kolacikmi /preznama Martha Stewart sa s nim chvalila vela rokov/ a ked nie inde tam sa recept urcite najde.
Tieto gastanky su velmi dobre kolaciky!
@Anna70 : daj si TU do okienka Hladaj nazov ako pridat fotky a najdes vela diskusii , ktore ti dobre poradia ako na to.
tesim sa na dalsie tvoje pekne recepty /ak mas stare osvedcene este lepsie/ - uz aj s fotkami. Pekne Vianoce!
Iba sa mi zdalo, ze je v ceste vela masla, na buduce dam urcite trochu menej.
Dakujem za recept.