Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Zlatý koláč

namarie - fotkanamarie, 5. mája 2017
Zlatý koláč
Foto: namarie

Mala som zase chuť na sladké, ako vždy.... A už ma nebavilo dookola vypekať stále tie isté sušienky a koláče, a práca s lístkovým Zobraziť celý popisMala som zase chuť na sladké, ako vždy.... A už ma nebavilo dookola vypekať stále tie isté sušienky a koláče, a práca s lístkovým cestom mi občas príde tak trochu pekársky degradačná :) tak som vymyslela niečo nové, čokoládový koláč - konzistenciou podobný perníku s úžasne jednoduchou polevou zo Zlatého klasu. Pozor, tento recept nie je diétny... Vlastne také ani nevymýšľam, takže ak držíte diétu odporúčam stránku s týmto receptom radšej urýchlene opustiť :) Poďme na to...

8
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
300 g
2 PL holandské
200 ml polotučné
2 ks
2 ČL
2 ČL
Poleva:
60 g
600 ml
2-3 PL
250 g
Ozdobenie:
1 PL
100 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Túto kalorickú bombu začneme tým, že si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Formu na koláč (ktorú som už konečne dostala k narodeninám) zospodu vystelieme papierom na pečenie.

  2. 2

    Vo väčšej mise si poriadne vymiešame všetky suché suroviny na cesto a teda - hladkú múku, práškový cukor, kypriaci prášok, sódu a kakao. Následne pridáme dve vajcia a mlieko a poriadne to vymiešame. Cesto by malo byť vláčne a poloriedke - niečo ako cesto na palacinky. Ak treba viac tekutiny, dolejte pokojne aj trochu vody. V opačnom prípade samozrejme múku. To vám nemusím vysvetlovať, na túto stránku predsa amatérky nechodia :)

  3. 3

    Hotové cesto vylejeme do formy, zarovnáme vyklepaním formy a necháme odpočívať cca 3 minútky. Následne ho vložíme do predohriatej rúry na presne 25 minút.

  4. 4

    Zatiaľ čo sa cestíčko pečie, pripravíme si polevu. Na miernom ohni dáme zohrievať mlieko (alebo vodu) a Zlatý klas rozmiešame v miske s trochou mliečka (keď vám už nezostalo v pohode to spravte aj vo vode), pridáme cukor - podľa Vašej znášanlivosti na sladké. Ja nešetrím :) Zmes prilejeme do vriaceho mlieka a miešame bez prestania cca 1 minútu dokým krásne nezhustne na krém. Vypneme sporák, pridáme maslo, a miešame dokým sa nám tam neroztopí. Čo sa týka Zlatého klasu urobeného vo vode - nie je tam skoro žiaden rozdiel - možno trochu vo farbe a decentne v chuti, ktorú maslo tak či tak doladí a obohatí, takže no stress.

  5. 5

    Koláč vytiahneme z rúry a necháme odležať cca 10 - 15 minút, dokým nevychladne. Mne sa tam na vrchu trochu vypučil tak som ho dlaňou násilne spacifikovala nech je vrch koláča v rovine. Následne naň rovnomerne vylejeme polevu. Moja rada znie, medzi tým ako je poleva odstavená zo sporáku a vy čakáte na vychladnutie koláča, občasne ju premiešajte, lebo inak sa vám spraví na vrchu tá hnusná šupa.

  6. 6

    Obliaty koláčik posypeme podľa voľby - čím chcete. Ja som tam dala kokos a samozrejme moj verný megakalorický cukor, ale dnes to skúsim s bielou čokoládou. Nevylučujem ani ovocie, jahody tomu dodajú štýl, čerstvé figy nádych orientu... Koláč necháme v chladničke asi tak 2 hodiny a možete sa napchávať. Super na tomto recepte je, že koláč nadobúda každým ďalším dňom na chuti - do tretieho dňa však chudáčisko nevydržal. Ale to neva - dopíšem a idem robiť ďalší. Dobrú chuť gazdiné! :)

Diskusia k receptu

mitzy
Ooo mňam páčia sa mi tvoje kreácie :)
stanci11
jeeej fest som sa pobavila ako máš vtipne popísaný postup, toš na pekné ránko ideál ;) proti tej "hnusnej šupe" na pudingu, stačí troška potravinovej fólie navrch pudingu a nemusíš miešať pri chladnutí ;)
drajan
Fakt 2 PL sody bicarbony? nie je to trochu veľa? nemám rada koláče, kde ju cítiť... koláčik sa mi páči, iste je výborný, len táto ingrediencia sa mi v ňom nejako nepozdáva.
majsterka
pekný recept,pekný a iste dobrý koláčik.Keď nechceš mať vypuklinu na ňom tak ho po vypečení obráť ,nemusíš ho spacifikovať rukou.Krém neurobí kôru na povrchu keď ho zakryješ potravinovou fóliou,nie ako pokrievkou ale priamo naň polož fóliu
namarie
@Stanci11 (6.5.2017 07:20)

dakujeeeem :) akurat tu doma nemam, musim dokupit a nabuduce to skusim aj s nou :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia