Foto: namarie
Mala som zase chuť na sladké, ako vždy.... A už ma nebavilo dookola vypekať stále tie isté sušienky a koláče, a práca s lístkovým Zobraziť celý popisMala som zase chuť na sladké, ako vždy.... A už ma nebavilo dookola vypekať stále tie isté sušienky a koláče, a práca s lístkovým cestom mi občas príde tak trochu pekársky degradačná :) tak som vymyslela niečo nové, čokoládový koláč - konzistenciou podobný perníku s úžasne jednoduchou polevou zo Zlatého klasu. Pozor, tento recept nie je diétny... Vlastne také ani nevymýšľam, takže ak držíte diétu odporúčam stránku s týmto receptom radšej urýchlene opustiť :) Poďme na to...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
300 g |
|
2 PL holandské |
|
200 ml polotučné |
|
2 ks |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
Poleva: | |
60 g |
|
600 ml |
|
2-3 PL |
|
250 g |
|
Ozdobenie: | |
1 PL |
|
100 g |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Túto kalorickú bombu začneme tým, že si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Formu na koláč (ktorú som už konečne dostala k narodeninám) zospodu vystelieme papierom na pečenie.
- 2
Vo väčšej mise si poriadne vymiešame všetky suché suroviny na cesto a teda - hladkú múku, práškový cukor, kypriaci prášok, sódu a kakao. Následne pridáme dve vajcia a mlieko a poriadne to vymiešame. Cesto by malo byť vláčne a poloriedke - niečo ako cesto na palacinky. Ak treba viac tekutiny, dolejte pokojne aj trochu vody. V opačnom prípade samozrejme múku. To vám nemusím vysvetlovať, na túto stránku predsa amatérky nechodia :)
- 3
Hotové cesto vylejeme do formy, zarovnáme vyklepaním formy a necháme odpočívať cca 3 minútky. Následne ho vložíme do predohriatej rúry na presne 25 minút.
- 4
Zatiaľ čo sa cestíčko pečie, pripravíme si polevu. Na miernom ohni dáme zohrievať mlieko (alebo vodu) a Zlatý klas rozmiešame v miske s trochou mliečka (keď vám už nezostalo v pohode to spravte aj vo vode), pridáme cukor - podľa Vašej znášanlivosti na sladké. Ja nešetrím :) Zmes prilejeme do vriaceho mlieka a miešame bez prestania cca 1 minútu dokým krásne nezhustne na krém. Vypneme sporák, pridáme maslo, a miešame dokým sa nám tam neroztopí. Čo sa týka Zlatého klasu urobeného vo vode - nie je tam skoro žiaden rozdiel - možno trochu vo farbe a decentne v chuti, ktorú maslo tak či tak doladí a obohatí, takže no stress.
- 5
Koláč vytiahneme z rúry a necháme odležať cca 10 - 15 minút, dokým nevychladne. Mne sa tam na vrchu trochu vypučil tak som ho dlaňou násilne spacifikovala nech je vrch koláča v rovine. Následne naň rovnomerne vylejeme polevu. Moja rada znie, medzi tým ako je poleva odstavená zo sporáku a vy čakáte na vychladnutie koláča, občasne ju premiešajte, lebo inak sa vám spraví na vrchu tá hnusná šupa.
- 6
Obliaty koláčik posypeme podľa voľby - čím chcete. Ja som tam dala kokos a samozrejme moj verný megakalorický cukor, ale dnes to skúsim s bielou čokoládou. Nevylučujem ani ovocie, jahody tomu dodajú štýl, čerstvé figy nádych orientu... Koláč necháme v chladničke asi tak 2 hodiny a možete sa napchávať. Super na tomto recepte je, že koláč nadobúda každým ďalším dňom na chuti - do tretieho dňa však chudáčisko nevydržal. Ale to neva - dopíšem a idem robiť ďalší. Dobrú chuť gazdiné! :)
Tiež Čokoládový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vďaka Mitzy :) potešila si ma :))
dakujem za tip :) skuuuusim :))
dik za upozornenie - sekla som sa, malo to byt ČL :))
dakujeeeem :) akurat tu doma nemam, musim dokupit a nabuduce to skusim aj s nou :)