Živánska fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 11. novembra 2014
Živánska (fotorecept)
Foto: babkamt

Toto jedlo sme dávno nemali. Žiaľ, mám len fotopostup. Hotové jedlo som nestačila odfotiť.

60/15 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
100 g
1 kg
1 ks
2 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Očistila som si zemiaky, cibuľu a cesnak. Jenskú misu som vymastila domácou bravčovou masťou.

    Živánska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som nakrájala na plátky. Osolila som ho, okorenila,natrela prelisovaným cesnakom a plnotučnou horčicou.

    Živánska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na spodok jenskej misy som dala na plátky nakrájanú oravskú slaninu.

    Živánska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na slaninu som uložila na plátky nakrájané zemiaky. Tie som osolila, posypala mletým kmínom.

    Živánska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakrájala som si cibuľu na mesiačiky. Rozložila som ju na zemiaky.

    Živánska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Taktiež som pridala na kolieska nakrájanú klobásku. Na to som znovu uložila zemiaky, cibuľu,

    Živánska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uložila som aj plátky mäsa.

    Živánska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru som si vyhriala na 200 °C. Na jenskú misu som dala vrchnák.

    Živánska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Živánsku som piekla asi 60 minút zakrytú, potom cca 10 - 15 min odkrytú. Moji stravníci prišli práve, keď som jedlo vyberala z rúry. Už som namala šancu fotiť hotové jedlo.

    Živánska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Toto sú výborné klobásky, čo som si kúpila v Maďarsku. Zavesila som z nich do špajze. Teraz sú krásne vyschnuté. Sú výborné. Suché, nakrájané na kolieska s kúskom chleba natretým horčicou - dobrá večera alebo raňajky. Vzala som aj štipľavé, z nich nemôžem variť, lebo vnučka by to nejedla.

    Živánska (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

abdul
Hotové jedlá sa aj mne veľmi ťažko fotia. Kým si nachystám ten vynález na fotenie, niet čo fotiť, resp. tie zvyšky nie sú fotiteľné.
Fajnovo to vyzerá, za mňa viac slaninky a cibule. Ale to len akoby, ja som neštandartný stravník.
marianne
ked ja to mam radsej v tych balickoch,som nazhavena,ked sa to rozbali a ta stavicka v tom...no vzruso:-D je to taky zivansky ritual...ale inak super klasika
afataga
toto je vyborne jedlo, robievam velmi podobne, davam aj zelenu papriku, chilli a viac slaniny, maso krajam na mensie kusky a cele to pomiesam, vyhoda je, ze sa to da urobit pre regiment, limit je len velkost pekaca, teda ak mas regiment :-)
torticka
tá klobása a slanina sú krásne. Už mi škvŕka, klobásu mám aj chlieb a ide sa jesť. Slanina príde na rad zajtra, Ach ten žlčník.
mariamka
pekne zdrave tuky :) toto aj u nas boduje, dobre tam spravi aj paprika a rajcina, nerobim uz tak casto, ale je to vyborne, zvlast ze je to "all in one"
babkamt
@terinka55 , @jujoska :-) @abdul vybrala som jedlo z rúry a všetci už sedeli za stolom s príborom v ruke. Do tohoto jedla sa dá samozejme prepašovať aj trochu zeleniny. S chilli by som u vnučky nepochodila:-) S tým fotením si to presne vystihla.
@margaretka28 tento recept som robila ešte v auguste. Cez prázdniny sme sa vybrali do Maďarska. Tam som si kúpila tieto fajnové klobásky. Časť z nich som nechala uschnúť. Aj dnes som si z nej ráno dala na raňajky. Už je pekne preschnutá. Zostali mi len tie štipľavé.
babkamt
@marianne viem, že osobitne zabalené sú lepšie. Ale toto je zase rýchlejšie:-) Nahádzala som to do zapekacej misy a šup s ňou do rúry.
@afataga varila som pre štyroch ľudí.
@torti čka čo hovoril tvoj žlčník na klobásku? Neprotestoval?
@mariamka tiež som to dávno nerobila. Výhodou je, ako píšeš, že všetko sa spraví v jednej nádobe. Mne vždy najviac chutí cibuľa a zemiaky:-)
elysa
@babkamt výborne si zasa navarila:), Tí moji by Ťa na rukách nosili:)
alex37
klobása, slaninka, cibuľa aj pre nás určite si dobre navarila :-)
babkamt
@elysa aj som sa zasmiala. Tí tvoji chlapi by sa narobili, keby ma nosili na rukách a zaslúžili by si veľké porcie:-)
@alex37 toto nie je recept pre tých ktorí chudnú:-) Ďakujem za pochvalu.
mesiar50
Použité samé dobré suroviny.Živánska musela byť veľmi chutná.
terakota
Babkamt, fantastický nápad, narobila si mi chute, pre mňa to je rana pod pás. Stará slovenská žranica, robievali sme ju už ako deti vždy na konci turnusu pionierskych táborov v prírode. Metrové ražne sme napichali rovnakým zložením ako tu uvádzaš, obalili pergamenovým papierom, podliali dobrým vínom a zaviazali konopným špagátom. A potom sme dve hodiny točili a točili nad pahrebou a polievali vodou, aby sa papier nezapálil. No a to bola bašta, ktorú dodnes rovnako robievam a na pôvodnom ražni s tým rozdielom, že dnes už máme nehorľavý alobal a za nás točí ražen elektrický motorček. Fuj až sa mi slinky zbiehajú. Máš 5*.
boxik
Tomuto receptu nemožno nič vytknúť snáď iba doplniť pohárom dobrej Frankovky z pivnice Tibava.
babkamt
@mesiar ďakujem za nahliadnutie receptu. Tvoj názor si veľmi cením.
@terakota prepáč, nechcela som ti dať ranu pod pás:-) Na ospravedlnenie uvádzam, že som ti privolala spomienky na tvoju mladosť, na časy strávené v pionerskom tábore. Tie dve hodiny čakania ste si určite krátili spevom. Ďakujem za milý komentár a hodnotenie.
@boxik alebo čo povieš na pohár piva? Uprednostňuješ víno?
boxik
@babkamt nepohŕdnem ani pivom , ale v tomto prípade niet nad dobré červené
babkamt
@boxik každý jedlo zapije tým, čo mu chutí. Súhlasím aj s pohárom dobrého červeného vína.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia