Živánska (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Toto jedlo sme dávno nemali. Žiaľ, mám len fotopostup. Hotové jedlo som nestačila
odfotiť.
Postup
- Očistila som si zemiaky, cibuľu a cesnak. Jenskú misu som vymastila domácou bravčovou masťou.
- Mäso som nakrájala na plátky. Osolila som ho, okorenila,natrela prelisovaným cesnakom a plnotučnou horčicou.
- Na spodok jenskej misy som dala na plátky nakrájanú oravskú slaninu.
- Na slaninu som uložila na plátky nakrájané zemiaky. Tie som osolila, posypala mletým kmínom.
- Nakrájala som si cibuľu na mesiačiky. Rozložila som ju na zemiaky.
- Taktiež som pridala na kolieska nakrájanú klobásku. Na to som znovu uložila zemiaky, cibuľu,
- Uložila som aj plátky mäsa.
- Rúru som si vyhriala na 200 °C. Na jenskú misu som dala vrchnák.
- Živánsku som piekla asi 60 minút zakrytú, potom cca 10 - 15 min odkrytú. Moji stravníci prišli práve, keď som jedlo vyberala z rúry. Už som namala šancu fotiť hotové jedlo.
- Toto sú výborné klobásky, čo som si kúpila v Maďarsku. Zavesila som z nich do špajze. Teraz sú krásne vyschnuté. Sú výborné. Suché, nakrájané na kolieska s kúskom chleba natretým horčicou - dobrá večera alebo raňajky. Vzala som aj štipľavé, z nich nemôžem variť, lebo vnučka by to nejedla.