Živánska (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Toto jedlo sme dávno nemali. Žiaľ, mám len fotopostup. Hotové jedlo som nestačila odfotiť.

60/15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Očistila som si zemiaky, cibuľu a cesnak. Jenskú misu som vymastila domácou bravčovou masťou.
  2. Mäso som nakrájala na plátky. Osolila som ho, okorenila,natrela prelisovaným cesnakom a plnotučnou horčicou.
  3. Na spodok jenskej misy som dala na plátky nakrájanú oravskú slaninu.
  4. Na slaninu som uložila na plátky nakrájané zemiaky. Tie som osolila, posypala mletým kmínom.
  5. Nakrájala som si cibuľu na mesiačiky. Rozložila som ju na zemiaky.
  6. Taktiež som pridala na kolieska nakrájanú klobásku. Na to som znovu uložila zemiaky, cibuľu,
  7. Uložila som aj plátky mäsa.
  8. Rúru som si vyhriala na 200 °C. Na jenskú misu som dala vrchnák.
  9. Živánsku som piekla asi 60 minút zakrytú, potom cca 10 - 15 min odkrytú. Moji stravníci prišli práve, keď som jedlo vyberala z rúry. Už som namala šancu fotiť hotové jedlo.
  10. Toto sú výborné klobásky, čo som si kúpila v Maďarsku. Zavesila som z nich do špajze. Teraz sú krásne vyschnuté. Sú výborné. Suché, nakrájané na kolieska s kúskom chleba natretým horčicou - dobrá večera alebo raňajky. Vzala som aj štipľavé, z nich nemôžem variť, lebo vnučka by to nejedla.