Foto: alex37
Polievka zo žihľavy je v bulharskej kuchyni top-jarná polievka. Vôňou pripomína vôňu jari. Okrem toho, že je zdravá a plná vitamínov, jej príprava je Zobraziť celý popisPolievka zo žihľavy je v bulharskej kuchyni top-jarná polievka. Vôňou pripomína vôňu jari. Okrem toho, že je zdravá a plná vitamínov, jej príprava je veľmi jednoduchá aj pre nováčika v kuchyni. Recept na žihľavovú polievku je súčasťou receptov každej bulharskej kuchárskej knihy
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
nazbierame si vršky jarnej žihľavy, orežeme stonky, aby nám zostali lístočky, narežeme na menšie kusy, umyjeme, necháme spariť vo vriacej vode a scedíme.
-
2
do vriacej vody pridáme sparenú žihľavu, cesnak, sušené feferónky a mrkvu, dochutíme soľou a štipkou čierneho korenia.
-
3
na oleji speníme 1/2 póru /bielej časti/ a pridáme červenú papriku a pridáme k polievke. Potom pridáme asi 1dcl paradajkového pretlaku.
-
4
Po 15 minútach pridáme prepláchnutú ryžu /jednu hrsť/ a varíme polievku ešte cca 10 minút, kým sa ryža neuvarí.
@gabriele , všetko čo píšeš, presne zapadá :-) aj džodžan je tam OK, a môj muž ju jedol s nadrobeným balkánskym syrom, nejak mi to vypadlo :-), varil ju vlastne on, takže podľa jeho chutí :-)
@dada , ďakujem, neriešim, niekedy sa podarí lepšie foto, niekedy horšie..:-) niekedy vôbec, no čo už :-)
@elysa , zostáva teda uvariť :-)
@klaura , aj ja som mala zmiesane pocity ked sa u nas varila prvy krat, ale naozaj ta chut je vyborna. Pridaním fety tiež nema chybu. :-) odvahu :-)
@gabriele , Tvoj recept je dosť odlišný, mohla by si ho pridať tiež.