Foto: eldina
Recepty s pridaním žihľavy do jedál, ochutnajte ... nižšie napíšem pár dobrých, chutných receptov-ako sa aj v čase krízy zdravo prestravovať...:)
Postup
-
1
SIRUP ZO ŽIHĽAVY::::::30 vrcholkov žihľavy(max po 3-4 listy), 3 pomaranče, 2 citróny, 3 L vody, 10 g kyseliny citrónovej /netreba, ak rýchlo vypijete, či polovicu rozdáte/..:))...1 kg cukru /ale to množstvo si môžte prispôsobiť/-----------ak máte chemicky ošetrené citrusy, namočte ich na noc do slanej vody, potom dobre vyumývať pod tečúcou vodou..------do vody dať nakrájanú žihľavu a citrusy /nelúpané, len pokrájané/, nechať 24 h odstáť...potom rukami dobre vyžmýkať a ešte scediť....pridať cukor, kyselinu citrónovú a nechať zovrieť..takto horúce liať do umytých a horúcich fliaš.../fľaše dať do trúby na 150 °C na cca 15 min/..ak by ste sirup rýchlo vypili, netreba ani prejsť varom..trochu iná verzia-skúste s grapefruitom, namiesto pomarančov..
- 2
ŠTRÚDĽA SO ŽIHĹAVOU::::: 4 vajcia, 500 g tvarohu (jemného), cca 300 g žihľavy, 4 PL krupicovej múky, soľ p.p., 400 ml kyslej smotany /s čo najviac % mastnoty/, 1 balenie štrúdľového cesta /v ňom sú 4 pláty/..Žihľavu umyť, spariť vo vriacej vode, premyť studenou vodou a nakrájať/ako pri špenáte/...v jednej miske zmiešať 2 vajcia, pridať 500 g tvarohu, posoliť, pridať 2-3 PL kyslej smotany a pridať 4 Pl krupice...v druhej miske zmiešať vajcia, žihľavu, zvyšnú smotanu a osoliť............na vymastený plech dať jeden plát cesta, naň natrieť polovicu plnky s tvarohom, další plát-naň plnku so žihľavou, další plát-zvyšok tvaroh.plnky a posledným plátom prikryť...cesto zhora potrieť mliekom a popichať nožom ..piecť na cca 180 °C cca 35-40 minút...
- 3
SLANÝ KOLÁČ ZO ŽIHĽAVY::::::2 vajcia, 1 šálka oleja, 2 šálky bieleho jogurtu,2 šálky kukuričnej múky /ak nemáte,môže aj hladká, ale lepšia je kukuričná/, 1 rohlík, či žemľa, 200 g žihľavy /spariť, blanšírovať, nakrájať/, 100 g jemného tvarohu, soľ p.p--------na vymastenom plechu piecť na 180 °C cca 30 minút
- 4
ZEMIAKY SO ŽIHĽAVOU::: 1 kg zemiakov, 2 Pl olivového oleja, 1 PL octu, 100 g žihľavy /blanšírovaná, nakrájaná/, petržlenová vňať(p.p.)..........očistené zemiaky nakrájať na kocky, uvariť vo vode...v mise zmiešať ocot, olej, soľ, petržl.vňať..pridať scedené /horúce/ zemiaky, žihľavu , dobre premiešať a počkať 5 minút, kým sa všetky chute spoja...podávať bud ku mäsu alebo ako bezmäsitý šalát...
- 5
GUĽKY ZO ŽIHĽAVY::::::::::: okolo 200 g žihľavy /už po uvarení/, 1 strúčik cesnaku, 2 PL strúhanky, soľ p.p., 1 vajce, štipka mlet.čierneho korenia a štipka sody bicarbóny, olivový olej na vysmážanie...všetko zmiešať, nechať chvíľu postáť, vytvoriť z masy malé guľky a vysmážať ich chvíľu na olivovom oleji....
- 6
NJOKI SO ŽIHĽAVOVO-PARADAJKOVOU OMÁČKOU:::::::800 g paradajok/aj z konzervy, olúpané/, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, mleté č.korenie, petržlen.vňať, oregano.. na olivovom oleji osmažiť nakrájaný cesnak, pridať pokrájané paradajky, blanšírovanú a nakrájanú žihľavu, chvíľu povariť a dochutiť ..podávať s cestovinami..
- 7
je nespočetne veľa receptov, kde sa žihľava pridáva do rizota, praženice, muffinov, cestovín, dokonca do palacinkového cesta, či halušiek...
- 8
ale jedno pripravím -aj ako fotorecept a to Žihľavová pljeskavica a zemiakové pyré zo žihľavy...tešte sa..:)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zihlava je skutocne velmi hodnotna rastlina a je potreba nazberat co najviac a vyuzit na varenie rovnakym sposobom ako spenat. Zo zihlavy je dokonca lepsi-jemnejsi spenat ako s praveho spenatu. Dalej sa da pouzit na caj (nasusit i na zimu).
Toto vsetko som robievala ked som mala zdroj zihlav (zberala som okolo potoka v nasom byvalom bydlisku), ale tu v horach zihlavu nikde nevidim. Dokonca som si ju presadila sem, ale vyhynula, nemam vobec ani kusok.
bylinkárka si tu jediná...:-)a robíš dobre...
ja robievam -občas- žihľavovú polievku..žihľavové zemiaky..žihľavu ala špenát...žihľavu s vajíčkom...rada vyskúšam dalšie recepty...:-)
Napis mi email
Mam adresu v profile
Som v zahranici vo vlaku
Cez email sa mi lahsie komunikuje
Alebo az zajtra ak to počká