Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. novembra 2013
Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept)
Foto: pusta

Šoulet je typické tradičné židovské jedlo na šabat, ide o židovský sviatok, hebrejsky ש-ב-ת, ktorý začína v piatok pri západe slnka a končí v Zobraziť celý popisŠoulet je typické tradičné židovské jedlo na šabat, ide o židovský sviatok, hebrejsky ש-ב-ת, ktorý začína v piatok pri západe slnka a končí v sobotu západom slnka. V tento sviatok sa odpočíva, je zákaz akejkoľvek práce a svätí sa sviatok doma v kruhu rodiny, kde sa začne zapálením dvoch sviečok ženou, ak je doma viac mužov, tak hlavou rodiny. Môj najlepší priateľ ma naučil variť tento šoulet podľa receptu jeho drahej dobrej babičky a pridávam ho s jeho láskavým dovolením a dakujem mu.

4 - 6
porcie
24 hodín minút
príprava
4 hodiny minút
na 80 °C

Suroviny

250 g
250 g
500 g
3 PL kopcom
150 g
10 veľkých strúčikov - pol celej hlavičky
podľa chuti
1 PL
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Namočila som šouletovú veľkú červenú bôbovitú fazuľu na 24 hodín do studenej vody.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na radu môjho priateľa som pridala priamo k fazuli namočiť aj suchý cícer, totiž potrebuje na nabobtnanie rovnaký čas ako fazuľa - 24 hodín. Na šoulet sa používa kombinácia rôznych strukovín, a to fazuľa, hrach, cícer, šošovica, krúpy, najčastejšie 3 druhy, ale najmenej aspoň 2 druhy, ako je to v tomto recepte jeho drahej dobrej babičky.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si očistenú cibuľu a očistený cesnak, cesnaku sa dáva približne 1 celá hlavička na 1 kg mäsa, záleží však na veľkosti cesnaku a na chuti.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesnak som pokrájala na plátky.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hovädzie zadné kúpil môj priateľ v kosher predajni vo Viedni, je vidno ako je krásne mramorované, prerastené tukom. Toto mäsko zostane po príprave šťavnaté a chutné. Pokrájala som ho najprv na pláty hrubé asi 3 - 4 cm a...

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...potom na veľké kocky približne o hrane asi 5 cm. Môžete použiť aj hovädzie zadné, ktoré nie je práve z kosher predajne, len treba dbať na to, aby bolo kvalitné.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hrnci som rozpustila a rozpálila husaciu masť.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 7
  8. 9

    Na husacej masti som orestovala pokrájanú cibuľu, zaliala malým množstvom horúcej vody a opäť som ju vydusila až na tuk za stáleho miešania - asi 5 minút. Tento postup som opakovala celkom 3x, podobne ako pri varení perkeltu, cibuľa sa takto postupne rozpadne, zahustí výslednú šťavu a pridá na chuti hotového jedla.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Potom som pridala cesnak pokrájaný na plátky, za stáleho miešania som ho orestovala len krátko, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty, treba dať pozor, aby sa nespálil. Nebojte sa toho množstva cesnaku, dlhým varením stratí svoju prenikavú ostrosť a jedlo výborne ochutí, naozaj ho treba dať do šouletu tak veľa.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Kým sa restovala cibuľa, scedila som fazuľu a cícer, prepláchla niekoľkokrát prúdom tečúcej studenej vody a nechala som ich poriadne odkvapkať. Týmto spôsobom sa zabráni nadýmavosti z veľkého množstva strukovín.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    K cibuli som pridala čerstvo mleté čierne korenie a veľa, nechala som ho pri krátkom restovaní pekne rozvoňať - asi 1 minútu,, bude mať v jedle výraznejšiu chuť.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Hrniec som odtiahla z ohňa, pridala som sladkú mletú červenú papriku a ...

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    ...nechala som ju v husacej masti úplne rozpustiť za stáleho miešania, oplatí sa dať si záležať na príprave základu, v závere sa odmení úžasnou chuťou šouletu.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 14
  14. 15

    K tomuto paprikovo-cibuľovo-cesnakovo-korenenému základu som pridala odkvapkanú fazuľu a cícer,...

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 15
  15. 16

    ...tiež som pridala pripravené mäso,...

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 16
  16. 17

    ...celé som zaliala horúcou vodou a osolila. Vody sa má dať len toľko, aby dosahovala jej hladina po úroveň mäsa, maximálne 1 cm nad mäso a túto výšku hladiny vody pri dalšom dusení približne udržiavať.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 17
  17. 18

    Po privedení do varu som šoulet prikryla pokrievkou a stlmila som plameň na minimum, dalej som varila len veľmi miernym varom a mäsko sa dusilo už len veľmi pomaly, za občasného premiešania a podliatia malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušil var.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 18
  18. 19

    Zvyčajne sa šoulet pripravuje dnes v trúbe, najlepšie na noc sa dá do trúby vyhriatej asi na 60 -80 stupňov a je hotový až na druhý deň na obed, vtedy ani netreba miešať. Kedysi to židovské gazdinky nosili šoulet deň vopred k pekárovi, ktorý to dal do pece už bez ohňa a uvaril sa šoulet v zbytkovom teple pece. Mne na sporáku postačili úplne na dohotovenie šouletu 4 hodiny pomalého dusenia..

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 19
  19. 20

    Toto je moja porcia, naložila som si znovu, lebo je to dobrota, ktorej sa nedá dojesť a ani prejesť, mäkkučké mäsíčko, úžasne chutná šťavička plná fazule a cíceru :-) Šoulet sa zo židovskej kuchyne mimoriadne rozšíril a stal sa obľúbeným jedlom mnohých svetových kuchýň a je veľmi známy aj u nás. Je to sýte a vynikajúce chutné výdatné jedlo, prakticky bez práce, uvarí sa samo :-) Je známych viac ako 42 druhov šouletov, Židia ho najčastejšie pripravujú z husacieho, hovädzieho a morčacieho mäsa, ale známe sú aj verzie z kuracieho mäsa - tie sa robia podstatne kratšiu dobu.

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 20
  20. 21

    Môj priateľ zapálil šábesové sviečky podľa židovskej tradície a náš mladý sa s chuťou do tejto dobroty pustil, šoulet sa podával s Chalou, čo je typický tradičný židovský šábesový chlieb, ktorý sa doma vždy upečie vopred na oba šábesové dni. Tiež sa podávalo kvalitné suché víno k slávnostnej večeri a svätilo sa jedlo i chlieb podľa židovských zvykov v tento deň. Snažila som sa Vám priblížiť prípravu šouletu podľa receptu milovanej babičky môjho priateľa na šábes ako aj tradície s ním spojené :-)

    Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

amelie
Skvelé jedlo, trochu piplavé, ale robievam cassoulet, takže ma to nezlikviduje:-) recept ukladám do kk, mám ich niekoľko na šolet, okrem toho najlepšieho (:-))... Spomienky... mama mala židovskú kamarátku Manyurku, (bola som malá, ale pamätám sa na ňu, bola veľmi milá), a tak mama vyskúšala viacero jej receptov... žiaľ, v maminých receptových zošitoch som ho nenašla. Tvoj recept sa mi zdá naozaj dobrý:-)
1x safran
pusta
@jamarlen , písala som v poslednom bode, že je známych viac ako 42 druhov šouletu, tradičný šoulet je práve z husacieho a hovädzieho mäsa, môže byť aj z kačacieho, používa sa však menej ako predchádzajúce dva druhy :-)
niekde sa pridávajú do šouletu aj umyté celé čerstvé vajcia v škrupine do varenia šouletu, potom uvarené na tvrdo sa ošúpu, pokrájajú a pridajú sa k hotovému šouletu.
okrem toho každá židovská gazdiná má ten svoj vlastný osvedčený a spôsob tradičného šouletu a okrem toho sú známe mnohé regionálne varianty a aj v závislosti od toho, v ktorej časti sveta sa v židovskej komunite čo preferuje.
mám tu na vareche a iných variacich weboch aj recept na Pravý židovský husací šoulet, ak máš záujem, môžeš si ho pozrieť, ak chceš. :-)

 varecha.pravda.sk/recepty/pravy-zidovsky-husaci-solet/147...
marianne
@pusta minulý týždeň som z antikvariátu dovliekla túto knihu,stála pár grošov.Keď som ňou tam listovala,si mi na myseľ prišla.Ja sa židovskej kuchyni nerozumiem vôbec,ani neviem, čo to košer je,ale je v nej 160 najznámejších kóšerných jedál a musím povedať,keď som ich pár prečítala,...pecka. To sú staré pozbierané recepty. Šoletov tam majú od výmyslu sveta...zemiakové.pohankové,mäsové,jahňacie...a také tie starosvetské torty:orechové,macesové.Inak výborný recept na maces tam je...no bola by si v siedmom nebi...:-) je tam podrobne písane o histórii ich kuchyne. Tak Ti posielam foto (možno ju vlastníš aj Ty) k Tvojmu určite chutnému šoletu.Všetko,kde sú strukoviny mám rada.



pusta
@amelie , je to naozaj skvelé, chutné, veľmi výživné výdatné a sýte jedlo.
hej, trošku pripomína francúzsky cassoulet :-)
nie je to však vôbec žiadna piplačka, dusí sa pomaly a dlho, prakticky sa uvarí samo. :-))))
mám viac židovských priateľov a priateliek v rámci mojej profesie sa môžem zodpovedne prehlásiť, že židovské jedlá sú priam famózne, skutočne veľmi chutné a tá námaha, naučiť sa ich naozaj stojí za to, i ked to vôbec nie je vôbec lacná kuchyňa, ale vynikajúca, rozšírená po celom svete.
mám len dobré skúsenosti s nimi :-)
som rada, že si tento recept uložila do kk a poteší ma, ak vyskúšaš tento tradičný recept milovanej babičky môjho priateľa
mám tu ešte jeden úžasný rp na husací šoulet:

 varecha.pravda.sk/recepty/pravy-zidovsky-husaci-solet/147...

dakujem ti za krásne uznanie.
lusinkab
No po husacej masti neviem kde zase budem bludit ale kacaciu mam doma takze budem musiet vyskusat nieco nove :-) super receptik
pusta
@marianne , veľmi si ma potešila, túto židovskú kuchárku nevlastním, ale pokiaľ ju vydala Práca, nie je problém ju zohnať :-)
práve tie starosvetsky varené jedlá židovskej kuchyne priam zboťňujem, jednoducho úžasné varenie.
aj tento recept milovanej babičky môjho priateľa má už viac ako 150 rokov.:-)
veľmi pekne ti dakujem :-) @marianne
pusta
@lucynka moja kľudne môžeš použiť kaťaiu masť - podľa židovských kosher pravidiel povolené :-)
dakujem veľmi pekne za pochvalu :-)
amelie
presne tento obrázok zo židovskej svadby mám v jednej kuchárke o židovskej kuchyni, ale autor je Čech (aj by som ju uviedla, lenže v hale, kde mám svoju zbierku kuchárok, je už mizerné svetlo...). Zato som nahmatala veľkú a moju obľúbenú Knihu o židovskej kuchyni od Claudie Rodenovej a tam je uvedený aj cholent (z francúzskeho "chaud" a "lent", čiže "pomalé teplo" ).
pusta
@amelie , ved práve, v židovskej kuchyni sa preferuje pomalé teplo, vid ich Zlatú slepačiu polievku - Goldene jojch - židovský PNC!!!, aj iné jedlá...
toto varenie má niečo veľa zdravého do seba a osvedčené už veľmi dávno v ich kuchyni.
amelie
súhlas:-) mám židovskú kuchyňu rada:-)
pusta
@amelie , aj ja, židia jednoducho vedia, čo sú kvalitné suroviny, čo je úžasné a dobré jedlo a dajú si aj mimoriadne záležať na varení, nikdy jedlo neodfláknu!!!
majú k jedlu úctu a veľkú pokoru :-)
pseudocognac
aj ja, židia jednoducho vedia, čo sú kvalitné suroviny, čo je úžasné a dobré jedlo a dajú si aj mimoriadne záležať na varení, nikdy jedlo neodfláknu!!!
majú k jedlu úctu a veľkú pokoru :-)

...asi len k jedlu, heh.
jozka2
Mam rada zid.kuchynu a nielen zidovsku armensku turecku,arabsku vobec.Po prichode do USA sa mi dostali stare kucharske knihy zo zidovskej kuchyne/niekto vyhodil,ja ako spravny Slovak pozbierala/a stahovala sa s nimi z miesta na miesto,ani neviem najst vydavatela nemaju bocky,hlavna vec,ze je tam plno dobrych receptov.
eviana
Mňaaaaam... toto musím vyskúšať, vyzerá to neodolateľne... krásne popísaný a spracovaný recept, ukladám KK a všetky hviezdy Ti posielam, aj málo mi tých 5 je :)
pusta
@pseudocognac , vždy záleží nsa tom s kým sa z nich srttýkaš a akého priateľa si hľadáš - totiž podľa tvojich priateľov je možné posúdiť aj teba :-)
tým som sa ťa naozaj nechcela dotknúť, to by som si nikdy nedovolila, tak to neber v zlom.
ale ja som veľmi náročná na priateľov a starostlivo si ich vyberám.
nie je dôležitá kvantita, ale kvalita.
bez ohľadu na toto všetko, ich jedlá sú jednoducho vynikajúce.
dakujem za tvoj názor a príspevok.
pusta
@jozka2 , u nás doma sa varilo množstvo skvelých jedál židovskej kuchyne, mama i stará mama ich vedeli dobre variť a patrili u nás doma medzi najlepšie jedlá, i ked často veľmi nákladné finančne ako aj kvalitnými surovinami.
mňa židovdská kuchyňa priam fascinuje, milujem ich varenie a nielen ja.
rada varím aj tebou spomenuté kuchyne, skrátka každú dobrú kuchyňu sveta.
starých židovských kucháriek už so zažltnutými listami sa nájde aj u nás doma viac, ale videla som aj úplne nové kuchárske knihy.
sú v nich tie najúžasnejšie recepty a o niektoré som poprosila dokonca známych židovských rabínov doma i vo svete, ochotne mi vyhoveli a vyšli v ústrety.
židia majú úžasné recepty, a to aj moderné :-)
dakujem ti.
paploska
perfektne si to popísala @pusta a určite tvoj šoulet rada vyskúšam. nikdy som neskúšala variť nič židovské, takže pre mňa ešte dosť neznáma téma. Ďakujem @marianne za tú knihu, idem pátrať, a foto je super, vôbec nie veľké :-) tie malé nestoja za veľa.
pusta
@eviana milá, som rada, že ťa tento židovský šoulet zaujal, je to vynikajúce tradičné šábesové jedlo, ale možno variť aj inokedy.:-)

recept som písala podrobnejšie, je to receptík milovanej babičky môjho najlepšieho priateľa, tak som mu venovala náležitú pozornosť a aj som chcela aspoň trošku priblížiť ich tradície spojené so šábesom.
dakujem za uloženie do kk a poteší ma, ak odskúšaš :-)
tiež ti dakujem za krásne hodnotenie a 5****.
pusta
@paploska , poteší ma, ak aj ty vyskúšaš tento židovský šoulet, určite budeš spokojná a bude ti aj úžasne chutiť :-))))
venovala som sa tomu o dačo viac, lebo židovská kuchyňa si to jednak zaslúži a jednak nie je tak bežne známa medzi ostatnými.
tiež sa mi veľmi páči foto kuchárskej knihy od @marianne , veľmi oživilo túto tématiku.
dakujem ti za uznanie a pekné hodnotenie :-)
honestka
nevadi mi niektore speci jedla robit takymto pomalym tempom a vzdy si zelam, aby ostali na neskor;
tak ako mi nevadi robit jedla narychlo a bezo zbytku. Neviem povedat co mame radsej pretoze vsetko co je dobre /a toho je vela menovat/ zjeme s chutou.
gubics
Ja som už jedla aj varila veľakrát šólet, ale s takým som sa nikdy nestretla, v ktorom by neboli krúpy, a trochu údeného mäska. Obyčajne dávame do nej na chuť údené husacie stehno,a ešte keď sa dá zohnať tak údený hovädzí jazyk. Priznám sa,že ho nerobím presne podľa židovských kritérií, lebo namiesto hovädzieho mäsa tam dávam bravčové (ktoré židia nemôžu jesť), lebo ja nemám rada hovädzie .
pusta
milá@honestka , písala som ti, asi neprešlo.
joooj, aj ja som si myslela, že zostane, ale veru nezostalo vôbec nič, ešte skoro aj málo bolo :D taká dobrota to je :-)
tiež máme radi, všetko, čo je dobré :-)
nuž ale nič sa nedeje, lebo teraz slávime s mojim najlepším priateľom spoločne Chanuku חנוכה - židovské Vianoce, ktoré trvajú tento rok od 27.11. do 5.12. 2013 a bohatý a stôl sa prehýba pod tradičnými dobrotami :P
dakujem.
denyany
urcite vyskusam, sliny mi len tak tecu pri citani tvojho receptu. raz som robila akoby vegetar.verziu z fazule, krupov, vela cibule a cesnaku
a bolo to vyborne, takze s tym masom to musi byt uzasne.
pusta
@gubics , aj j som bola prekvapená, že tam nie sú krúpy, ale nemusia byť.
písala som o tom v bode č.2 tohoto receptu, ktorý nie je môj, ale je to recept milovanej babičky môjho priateľa :-)
a stetla som sa s tým aj inde.
poznám šoulet aj s údeným mäsom, ale zásadne s hovädzím údeným, aj s údeným jazykom, hovädzími klobásami či hovädzím údeným mäsom, tiež s údeným husacím -údené husacie prsia alebo údené husacie stehná, aj s údeným morčacím mäsom a iné. to sú neskutočné delikatessy :-)
bravčové mäso majú Židia zakázané /nečisté zviera/, existuje jediná výnimka, ak by išlo o záchranu života.
šoulet je však natoľko obľúbený a rozšírený v celom svete aj u nežidov, že sa pripravuje aj zo surovín, ktoré nie sú práve kosher podľa židovských pravidiel Kašrutu a nemusí byť zviera zabité práve na to určeným Šochetom, hebrejsky שוחט / židovský posvätný mäsiar/ za prítomnosti a prísnej kontroly schvaľujúceho židovského rabína.

šoulet na akýkoľvek spôsob je jednoducho mimoriadne chutné, výživné, sýte a vynikajúce jedlo :-)
pusta
@denyamy , som presvedčená, že ty určite vyskúšaš :-)
verím, že ti tečú slinky už pri čítaní tohto receptu.
osobne som vyskúšala už šoulet s husacím stehnom - tento môj recept tu:
 varecha.pravda.sk/recepty/pravy-zidovsky-husaci-solet/147...

chystám sa ešte na šoulet s jahňacím mäskom a s údeným hovädzím mäskom, možno aj s iným :-)
aj tvoja vegetariánska verzia musí byť vynikajúca :P
ale s mäsom je to priam úžasné :-)
dakujem ti za pochvalu.
hubata
Ja poznám šolet s kyslou kapustou: do fazule sa primieša ešte aj kyslá kapusta a tak ako vravíš @pusta šup s tým do rúry a do rána je to hotové. Babka ako mladá varievala u židov, naučila sa tam veľmi veľa dobrých receptov, veď to boli bohatí ľudia tak aj dobre a kvalitne si mohli dovoliť variť, vlastne varili im ........
hubata
@marianne
nemôžem ťa poprosiť hodiť do receptov aj ten recept na maces? Veď v obchode je maces neskutočne drahý a pritom je to len múka a voda. A nezabudni na bielu kávu @marianne ........
pusta
@marianne , ja síce mám doma maces i macesovú múku priamo zo židovskej náboženskej obce, ale pripájam sa k želaniu od @hubata :-)
niet nad vlastnoručne pripravený maces!
prosím, keby si mohla pridač ten receptík.
dakujem.
pusta
@hubata , ten zatiaľ nepoznám, poprosím, keby si pridala receptík :-)
dobrých šouletov nikdy nie je dosť :P
hej, pravdu máš, v podstate nie je s tým žiadna práca, šup s tým do rúry a varí sa samo :-)
áno, Židia majú veľa vynikajúcich receptov a sú aj veľmi nákladné, a je pravdou, že to boli spravidla bohatí ľudia, mohli si dovoliť dobre a kvalitne variť, je pravda, že im kedysi varili naše mladé ženy, ktoré zamestnávali a sami ich to najprv naučili, mnohé ich úžasné recepty sme prevzali, mnohí ich dnes aj varíme a pritom ani len netušíme, že sú to pôvodne židovské recepty.
a je pravdou aj to, že dnes už len málo židov si môže dovoliť tie drahé, ale fantastické kosher jedlá, ale varia sa.:-)
nesporne ovplyvnili gastronómiu celého sveta.
dakujem.
veronika353
Ten šoulet dělala i moje maminka,ale nevěděla jsem,že je to židovské jídlo,asi to byl taky převzatý recept:-)
pusta
@veronika353 , veru tak je to, mnohí ani len netušia, že práve šoulet je typické tradičné židovské jedlo :-)
aj recept tvojej maminky bol určite prevzatý pôvodne židovský recept.
či už je tak alebo onyk, je to vynikajúce sýte a výdatné jedlo :-)
dakujem.
marianne
Dievčatá. oni to tam nejako zvlášť nerozpisovali.Vraj sa to robí z nejakej extra šľachtenej pšenice(macesová múka) a každá rodina má ten svoj osvedčený recept na nekysnútý macesový chlieb ako napríklad my na rezance:-)),ale uvediem príklad:

2 hrnčeky hladkej múky
3/4 až 1 hrnček vody
soľ
niektorá rodina si tam aj oliv.olej za lyžičku dá,nie je podmienka.Celkovo tie ingrediencie prisypú od oka ako to cesto potrebuje a saje múku....
Vyváľkame na tenko,popicháme napríklad vidličkou,pokrájame na štvorce alebo iný tvar a pečieme na 200-220 /5 minút. Ale nezaručujem,že toto je ten pravý recept,až tu zase k zbytočným hádkam nedôjde...prikladám aj obrázok.A tých receptov z macesu je tam veľa...
katkat
moja maminka zvykla spominat super soulet, ktory robieval moj dedko ked boli mali, ja som vsak ziadny este neochutnala... tak ja si ulozim tento a mozno ho raz budem robievat, vyzera velmi dobre :)
marianne
malo byť 2 až 3 hrnčeky múky,podľa savosti...teraz čítam
pusta
@marianne , áno, tá macesová múka sa melie z macesu, bud si ju pripravíš ty sama, ja ju robím tak, že nalámem maces a pomeliem ny mlynčeku na orechy.
alebo
si tú múku kúpiš už hotovú. - židovská náboženská obec, tam ju predávajú určite, ale počula som, že občas ju dostať kúpiť aj v metre, okrem toho v špeciálnej židovskej kosher predajni vo Viedni a v Prahe.
pusta
@marianne , dakujem za tvoje príspevky, ten recept zo židovskej kuchárky určite vyskúšam a aj tie podľa videí, ktoré si pridala.
recept z tej varecháčskej diskusie poznám.
nemyslím, že by k vôli macesu mali byť hádky :D
marianne
aby si sa necudovala:-DDDD
@pusta tak potom treba namiesto tych dvoch hrncekov macesovej muky opravit na hladku muku az sa niekto nepomyli,porosim @redakciu az to v prispevku opravia,keby nahodou isiel niekto piect podla toho
pusta
@katka78 , áno, presne tak, starí rodičia väčšino robievali šoulet a vynikajúci.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj ty podľa tohoto receptu, veľmi ma to poteší.
daujem ti.
pusta
@marianne , pravdu máš...tu jeden nikdy nevie :D :D :D
hej,presne tak - treba opraviť v recepte na maces
nie 2 hrnčeky macesovej múky /tá už je priamo z hotového macesu
ale
2 hrnčeky kvalitnej bielej hladkej pšeničnej múky :-)
pusta
@marianne ešte toto:
už saa ma v minulosti niekto pýtal, či nemám recept na chlieb z macesu?
taký neexistuje! spýtala som sa pre istotu vtedy môjho najlepšieho priateľa a ten sa ako židovský šéfkuchár len pobavene usmial a povedal mi pokrútiac hlavou nad hlúpou otázkou a odvetil:
prosím ťa, ved maces samotný je nekvasený židovský chlieb :-)
pusta
@katkat , áno ten recept si pamätám.
dakujem za pridaný link, iste sa zíde :-)
pusta
@katka78 a @katkat odpovede odo mňa si vymeňte, prosím :-)
potom sadnú :-)
dakujem vám obom za pochopenie.
marianne
@pusta ja sa zidovskej kuchyni vobec nerozumiem,pre mna je to spanielska dedina:-) Napisala som,len co sa sa tam docitala,dokonca ani recept nan poriadne neuviedli,len priklad...ako na to,nieco tam spominali o extra slachtenej psenici a macesovej muke...ale recepty su tam vyborne od ryb,predjedal,polievok,bezmesitych jedal...to mam rada...
Inak pekne tam pisu o Sviatku nekvasenych chlebov...co som len tak narychlo nakukla do nej,este som ju celu neprezrela ani necitala.
Len ked @hubata chcela recept,tak som hladala,co tam je napisane,dost mozne,ze som este nieco prehliadla....:-)) dostanem po holej od nej...xixi
pusta
@marianne , to je v pohode :-)
nič si z toho nerob.
nie je vôbec ľahké pochopiť judaizmus, židovskú kuchyňu, tradície zvyky sviatky, čo všetko je s tým spojené, Kašrut a ich náboženské pravidlá a stravovacie zvyklosti spojené s tým...
ja nie som židovka, som katolíčka, zaujímam sa aj o iné kultúry, náboženstvá a svetové kuchyne, ich historiu.
nad židovskou kuchyňou a judaizmom som presedela nad knihami poctivo viac ako jeden rok a to mi veľa ešte aj vysvetlil môj najlepší priateľ, dokonca som konzultovala a aj som sa obrátila na významných židovských rabínov sveta a vyšli mi v ústrety, čo mi veľmi dobre padlo, lebo vedeli odo mňa, že nie som židovka.
ochotne vysvetlili i dali úžasné recepty.
ja som kozmopolitne vychovaná a veľmi tolerantná, úctivá aj k iným národom, k ich zvykom a k ich kultúre i k ich kuchárskemu umeniu :-)
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, teší ma, že aj teba zaujal šoulet milovanej babičky môjho najlepšieho priateľa, je skutočne vynikajúci :-)
dakujem ti za pochvalu i uznanie.
elysa
páči sa mi toto jedlo, recept si odkladám, @pusta výborný opis... ja sa nevyznám v židovskej kuchyni vôbec, ale hovädzie máme radi, aj strukoviny, a aj spolu musia byť výborné...
marianne
tak teraz si ma @pusta prekvapkala,bola som presvedcena,ze si:-)) Ja taky zaber az nemam,som v jedle minimalista,ale rada sa necham inspirovat a vyberiem si to,co sa mi hodi z akejkolvek kuchyne...vlastne chleby a pecivo som zacala piect podla Tvojich receptov a nestalo s,ze by sa nepodarili aj takemu zaciatocnikovi ako som vtedy bola ja..su dobre:-)
pusta
@elysa , som rada, že sa ti tento recept páči.
netvrdím o sebe, že sa vyznám v židovskej kuchyni, ale je mi veľmi blízka, priam ma fascinuje a milujem ich skvelé jedlá.
okrem toho mám úžasnú možnosť dozvedieť sa o nej z prvej ruky, od toho pravého a povolaného - židovského šéfkuchára, ale aj iných :-)
a vôbec mám rada všetky svetové kuchyne s vynikajúcimi jedlami.
táto hrá u mňa prím :-)))))
dakujem za uloženie do kk, pochvalu i uznanie.
poteší ma ak aj ty vyskúšaš, ešte viac, ak dáš vedieť, ako chutilo :-)
pusta
@marianne , prekvapkala som aj samotných židov svojimi dosť slušnými vedomosťami o ich kuchyni a o ich náboženstve, o najstaršom monolitickom náboženstve sveta, od ktorého sa odvíjajú všetky ostatné, dokonca i kresťanstvo samotné :-)
na mojom bývalom pracovisku v mojej profesii ma dlho považovali samotní židia za židovku, za svoju :D :D :D
až som im dokázala, že to tak nie je, tak platil odvtedy výraz, resp. otázka, ktorú mi opatrne dali vždy medzi štyrmi očami: "aj ty si naša?"
a udomácnilo sa to ako veľmi taktná otázka.
aj ked už vedeli pravdu, vždy som mala u nich všetko na svete, neodmietli mi nič, pomohli, kde mohli.
dokonca aj môj šéf ma často žiadal, prosím, povedzte im, že je to pre vás, lebo mne to nedajú :D
a mnohí si to myslia aj dnes :-) najmä nežidia.
pusta
@marianne , je to pre mňa veľká česť a poklona, že sa ti moje recepty, chleby, vydarili :-)
aj ja som kedysi s nimi len začínala, a to sú len 4 roky :-) a vidíš.
každý z nás bol raz v niečom začiatočníkom a ide to :-) ak sa chce...
dakujem ti.
marianne
Mas vyborne recepty @pusta ,sem-tam je pod nimi trochu rusno:-))),ale to nic nemeni na fakte,ze su vyborne....tvoje Gerbeaud rezy,su dokonale,to bude jediny kolac na ktorom uletim tieto Vianoce,inak sa mienim merkovat,ale tie si upeciem a schovam:-D,minule sa mi skoro neuslo:-)...chystam sa na ne opat na Vianoce,dam aj fotku...
pusta
@marianne , to už je tak - môj dobrý otec hovorieval, že život je krásny vtedy, ked je búrlivý a pestrý, svojich nepriateľov porazíš najviac vtedy, ak to budeš ovládať lepšie, ako oni.
tak býva sem tam aj rušno pod mojimi rp, ale to nič,:-))) na ich kvalite nič nezmenia moji neprajníci, lebo ich kvalita hovorí nie o mne ale o recepte samotnom :-)
Gerbeaud rezy sú úžasné, nie je to môj recept, ale slávny recept pána Gerbeaud, známy na celom svete :-)
budem rada, ak ich upečieš recept podľa neho na Vianoce a ak pridáš aj tvoje foto, veľmi ma to poteší :-) ale musíš dať na tie rezy zámok :D :D :D
dakujem ti za uznanie.
pusta
@mariianne , pridávam pre teba ešte ako bonus jeden židovský vtip priamo od židov:
"príde americký židovský turista do Jeruzalemu a spýta sa taxikára:
prosím odviezli by ste ma k Múru nárekov?
taxikár odpovie, samozrejme, pane!
a vyložil milého turistu pred Daňovým úradom."
židia ma dúfam neukameňujú, mám to od nich :-)
marianne
pocuj @pusta mam jednu knihu,vola sa Kabala Penez a to je teda kniha do bitky:-D tu ked,precitas uplne zmeniz pohlad na peniaze....Mam aj normalnu kabalu,skusala som ju citat,ale nechytilo ma to moc,je to narocne a hlavne dlhe na studovanie.Ale tu kabalu penez odporucam,ak teda sa bavime o nich a patri to k nim....
marianne
no podla toho, co od nej ocakavas @radost :-)
je to o ekonomickom spravani ludi...napisal ju chlapik,co vystudoval zidovsky teologicky seminar a prednasa o peniazoch takym spolocnostiam ako IBM alebo Brasilian Oil Company. je znami ako zeleny rabi,koli ekologii.
je to iny pohlad na platidlo.Vedia toho o peniazoch dost a velmi tazko Ti vysvetlit par vetami ich pohlad na ne...
pusta
@marianne , napriek všetkému sú to mimoriadne múdri ľudia s veľkým "kochmesom" myslí im to, sú to vynikajúci lekári spomeniem významnú svetoznámu gynekologičku a pôrodníčku Judith Pearlovú, u nás univ prof MUDr, Traubner PhD, vedci - Albert Einstein, umelci Igor Stravinskij, Itzhak Perlman, speváčka Ofra Haza, ktorá zomrela na AIDS, najkrajší mezosopran sveta, a práve dnes je deň medzinárodného boja proti AIDS!!!
a obchodníci...
pozri len na Rotshildovcov - finančníci a bankári, na celom svete, začínali takmer z niičoho a požičiavali si od nich dokonca anglickí králi :-)
tiež svetoznáma rodina Rockefellerovcov...
majú moju úctu a neskonalý obdiv, to som spomenula len niektorých :-)
pusta
aby som nezabudla
Sergej Pavlovič Diaghilev - veľký choreograf a šéf Ruského baletu v Paríži a mnohí iní...
pusta
@radost , som veľmi rada, že ťa naša diskusia zaujala :-)
dakujem.
pusta
@marianne , o tej knihe som už počula, ale nemala som tú česť čítať ju alebo zatiaľ to šťastie, aby sa mi dostala do rúk.
vdaka za info :-)
daada
Pusta: Rockefeller nebyl židovského původu. Byl původem z Německa
pusta
@daada , áno máš absolútnu pravdu, bol to olejový magnát, akosi omylom sa mi sem priplietol ako známy finančník sveta.
dakujem ti za opravu a uvedenie na správnu mieru :-)
daada
Další věc: píšeš, že se jí soulet s chalou. Není chala sladké pečivo?
pusta
@daada , chala je sviatočný chlieb, robiť sa môže aj na sladko, ale tradične sa robí častejšie na slano.
medovnicek
na takomto výbornom jedle by som si veru aj ja pochutila a ďakujem aj za vysvetlivky, ktoré si k jedlu pripísala, ja mám rada také veci:)
pusta
@medovnicek , veru, by si si na židovskom kosher shabesovom šoulete určite veľmi pochutila, je to úžasne dobré jedlo.
teší ma, že máš rada aj vysvetlivky k tradícii, s ktorou je šoulet spojený i so zvyklosťami, ktoré sú na šábes so šouletom spojené.
pokiaľ mám možnosť sa o tom niečo viac aj dozvedieť, vdačne sa o svoje poznatky aj podelím. :-)
dakujem ti.
sracz
... musím sa "krotiť" @pusta milá lebo tento Tvoj rcp vo mne opäť oživil nostalgické spomienky na moje roky adolescenta! V susednom VSS bloku na prízemí bývali a podnes bývajú Marikanéni *89 a Pištabáči *93. Nikdy neboli "kruto" ortodoxní, ale šábesovské zvyky dodržiavali, dokonca aj s doma pečeným macesom. Neraz sa stalo, že Marikanéni vyšla na balkónik a po maďarsky my nahlas volala "Ferko poď ku nám, robila som fauľovicu a Ágika nechce jesť"! Nuž priznám sa bez mučenia, každé takéto srdečné pozvanie som prijal! V puberte som jedol za piatich a porcie do mňa padali, ako "wermacht_ťáci do krytu"! Poctivá práca, nádherne popísaný a zdokumentovaný algoritmus a super predstava lahodných *ch*u*t*í* šikovnej gazdinky!
sracz
... prepáč, ale naozaj neviem, ako som mohol napísať "MY" namiesto "mi_mne"! Pani Učiteľka Margitka Klímová sa musí v hrobe obracať! Hanbím sa! Fuj! Hanba = stud!!!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tvojou zlatou Marikanéni si evokoval moju nádhernú spomienku z detstva, ked som chodila na prázdniny k starej mame, veľa času som trávila u mojej najlepšej priateľky u v susedstve, jej starí rodičia boli Židia a tak sme jedávali spoločne u nich tie úžasné židovské dobroty. a poviem ti, že papkáči sme boli akých bolo treba hľadať :-) asi podobne ako ty :D aj som u ich prespala a Žužika, moja priateľka zase prespala u nás, boli sme u nich aj u nás ako pečené-varené :-) obe sme chodili na prázdniny k našim babkám, ona bola z Budapešti, tak aj k nim tam a aj k nám do BA.
napokon pre takých je aj radosť variť :-)))))
dnes je už len málo Židov kruto ortodoxných, čítala som, že už len okolo 30% židovskej populácie vo svete, ale šábes sa dodržiava.snažila som sa priblížiť nielen ich úžasné varenie, ale aj šábesové zvyky a tradície aspoň trocha tak, ako sú s týmto sviatkom spojené, spracovala som recept veľmi poctivo.
dakujem ti za uznanie a krásne zhodnotenie,
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, nemám ti čo odpustiť, to určite nebola chyba z tvojej strany, len obyčajný preklep :-) nič viac
to aby si naši lingusti tu nezgustli :D :D :D
neboj, stáva sa aj mne, to nie je neznalosť jazyka a gramatiky,
len taký "malý škriatok", čo robí preklepy :-)))))
a ked si všimnem, a všimnem si, to mi ver!!! už nemôžem opraviť, lebo už som odklikla.
no a čo? svet sa za to nezborí! sú aj horšie veci ako toto :-)
pusta
ešte pre záujemcov o Maces, vyrába sa v SR v Zlatých Moravciach a vyváža sa na export, možno si u nich objednať a pošlú domov, okrem toho na požiadanie aj zomelú na macesovú múku a pošlú domov na vašu adresu oboje,
 www.maces.sk


 www.maces.sk
photos/krab29.gif
gubics
Naša nebohá mamka robila z macesu gombóce (guľky) do husacej alebo kačacej polievky, ale žiaľ si recept už nepamätám.
pusta
@norbertklubert , ty si už tento recept čítal a schválil si ho vtedy, ale nemám nič proti tomu, ak ho chceš opraviť, napokon je to tvoj recept. súhlasím :-)
pusta
po vzájomnej diskusii s autorom recept ponechávam v pridanej podobe.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia