Žerbo rezy (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Najlepšie, aké som kedy jedla. Sú totiž s bravčovou masťou.

35
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku a cukor zmiešame so soľou, pridáme žĺtka, vzídený kvások z teplého mlieka a droždia a zmäknutú masť.
  2. Vymiesime cesto, bude sa to robiť veľmi dobre. Na takých desať minút ho umiestnime v chladničke, lepšie sa bude vaľkať potom. Zatiaľ si pomelieme orechy, zmiešame ich s cukrom a odložíme bokom. Dosku pomúčime, cesto rozdelíme na tri rovnaké časti.
  3. Cestá vaľkáme po jednom, zatiaľ ostatné môžu byť ešte v chladničke. K pečeniu som použila plech s rozmermi 32 x 22 cm, vymazala som ho maslom a vysypala múkou. Na spodok som pomocou valčeka umiestnila natenko rozvaľkaný plát cesta...
  4. ..potrela som ho polovicou lekváru (najvhodnejší je marhuľový, ja som mala zvyšky slivkového a broskyňového, ktoré som chcela minúť) a posypala polovicou orechov s cukrom. Potom som plát popichala vidličkou.
  5. S druhým plátom som urobila tak isto a tretí plát som rozvaľkaný a uložený na vrch ostatných len popichala vidličkou. V tomto stave a prikrytý utierkou som ho nechala odpočívať asi 45 minút, ak nie dlhšie.
  6. Koláč som piekla v rúre predom vyhriatej na 180°C pekne do hneda, asi 30 minút. Dočítala som sa, že ak sa nechá cesto kysnúť ešte pred vaľkaním, cesto zákuska bude mať koláčovú chuť. Naopak, pri kysnutí po rozvaľkaní bude cesto krehučké. To sa aj splnilo, je také aké som si predstavovala. A vďaka masti je aj mäkučké, iné ako keď som použila na jeho prípravu maslo či margarín.
  7. Nechala som ho úplne vychladnúť. Za ten čas som roztopila nad parou maslo, masť a rozkúskovanú čokoládu. Čokoládová poleva urobí z tohoto koláča zákusok;-)
  8. Poleva bola hustá, tak som ju ešte navlnkovala. Po stuhnutí mimo chladničky som zákusok krájala nahriatym nožom na menšie obdĺžničky, vyšlo ich z tohoto malého plechu 35 ks.
  9. Podobne výborný som jedla len raz, u rodiny z Novej Viesky, kde sa tradične koláče pečú s masťou. Som rada, že mám už aj ja recept na dobré žerbo:-)