Žemľovka fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 27. februára 2013
Žemľovka (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Jedlo ktoré je typické pre slovenskú a českú kuchynu. Jedlo poznajú aj v Rakúsku volá sa Scheiterhaufen. A ja ho robím takto:)

4
porcie
25 minút
príprava
20-30 minút
na 10 °C

Suroviny

1 menšia
70 g
2 lyžice
150 ml
150 ml
1-2 kusy
1 kus
Tvarohová náplň:
250 - 300 g
1 balíček
štipka
1 - 2 lyžica
1 kus
2 kusy
2 - 3 kusy

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na miernom ohni rozohrejeme 2 lyžice vody s cukrom, trošku zamiešame ,a necháme tak nemiešame iba tak ho necháme rozpustiť:)Po chvílke asi takých 3 minútkach nám začne bublať:)....premiešame:)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    O chváľlku sa nám pekne skaramelizuje:)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prilejeme smotanu a mliečko, pritom miešame na uplne malyčkom plameni až kým sa nam karamel nerozpustí.Trvá to iba chvíľočku:)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Karamelové mliečko odstavíme z plamena a primiešame rozšľahane vajíčka a bielko

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakrájame si vianočku(alebo pečivka...ale vianočka je chutnejšia a rýchlejšie sa urobí)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do karamelovej zmesi máčame vianočku:)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Namočenú vianočku(polovičku) ukladáme do maslom vymastenej a struhankou vysypanej nádob:)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si tvarohovú náplň: Zmiešame tvaroh, práškový cukor, žĺtko, vanilkový cukor a štipku soli.(tvarohu možme dať aj viac bude to mnamkovejšie:))....ale mne stačilo toľko:) Tuto tvarohovú nápln nanesieme na namočene pečivká:)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ošupeme si jablka a nakrájame na plátky a olúpeme banány a nakrájame na kolieska(možme pridávať podľa chuti)....a je jasne že som zabudla pokropiť citronovou šťavou aby nezhnedli:D.....prepáčte takto to nemá byť ako je viď. na obrázku:(......joj no nevadi na chuti to neubralo:).......len vy si pokvapkajte:)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zvyšnú namočenú vianočku poukladáme na ovocie a posypeme cukrom ktorý nám urobí krásny chrumkavý vrch.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečieme priblížne 25 minút na 180 stupnov

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Chvíľku počkáme nech vychladne aby sa nám pekne vyberalo:).....

Diskusia k receptu

rulik
určite sa robí z vianočky? vyzerá dobre najbližšie vyskúšam pre vnúčika
kajusiqq
Ano ano z vianočky:) je chutnejšia ako rožky a kratšie sa pečie:)
dajanca
tiež robievam z vianočky, je to mňamka... :-) aj keď plnky iné, ale o tom je varenie, každý podľa svojej chuti...
stefanm
ano , o čo kratšie sa pečie o to rýchlejšie sa zje :) ... robievali sme tak raz za týždeň keď sme mali deti tak v tvojom veku . síce nie karamelovu , len takú našu , , tvarohovo - jablkovu . žeby som vyskúšal aj taku ???
marijanka712
krásna karamelová žemlovka a iste aj velmi chutná padla tu otázka či tam parí vianočka to môžem potvrdiť, že patrí je to vynikajúca chuť ja ju trocha ináč robím ako ty ale tiež je v rodine veľmi obľúbená skúsim do tohto môjho receptu  varecha.pravda.sk/recepty/predvianocna-zemlovka-fotorecep...
preniesť to karamelové mliečko , ktoré dodá tomuto receptu asi výbornú chuť.Kto neskúsil doporučujem
babkamt
Je to dobrota . Tiež ju máme radi . Pekne sa ti vydarila .
evanaaa
@kajusiqq , zasa si prišla s niečim novým, čo tu v receptoch nie je, a vypadá to veľmi dobre, len škoda, že sa karamel nedá spraviť aj zo sladidla, hneď by som takú spravila, je to ako koláčik. Odkiaľ berieš také nevídané nápady?
kajusiqq
jej dakujem:).....no kade tade podľa chuti ,po nete ropbievala som tradične slovenske jedla chcela som ich prestne no nie všetke mi uplne chutili tak som sa trocha udomácnila v kuchyni a začala pridávať vlastné chute:)....som rada že sa vam páči:)
gacy
Prosím ťa krupicový cukor ak nikde nekúpim môžem ho nahradiť aj kryštálovým alebo radšej práškovým ? :) (že vraj je lepší ten kryštálový ) dakujem :)