Žemľovka (fotorecept)

Autor receptu: kajusiqq

Jedlo ktoré je typické pre slovenskú a českú kuchynu. Jedlo poznajú aj v Rakúsku volá sa Scheiterhaufen. A ja ho robím takto:)

4
porcie
25 minút
príprava
20-30 minút
na 10 °C

Suroviny

Postup

  1. Na miernom ohni rozohrejeme 2 lyžice vody s cukrom, trošku zamiešame ,a necháme tak nemiešame iba tak ho necháme rozpustiť:)Po chvílke asi takých 3 minútkach nám začne bublať:)....premiešame:)
  2. O chváľlku sa nám pekne skaramelizuje:)
  3. Prilejeme smotanu a mliečko, pritom miešame na uplne malyčkom plameni až kým sa nam karamel nerozpustí.Trvá to iba chvíľočku:)
  4. Karamelové mliečko odstavíme z plamena a primiešame rozšľahane vajíčka a bielko
  5. Nakrájame si vianočku(alebo pečivka...ale vianočka je chutnejšia a rýchlejšie sa urobí)
  6. Do karamelovej zmesi máčame vianočku:)
  7. Namočenú vianočku(polovičku) ukladáme do maslom vymastenej a struhankou vysypanej nádob:)
  8. Pripravíme si tvarohovú náplň: Zmiešame tvaroh, práškový cukor, žĺtko, vanilkový cukor a štipku soli.(tvarohu možme dať aj viac bude to mnamkovejšie:))....ale mne stačilo toľko:) Tuto tvarohovú nápln nanesieme na namočene pečivká:)
  9. Ošupeme si jablka a nakrájame na plátky a olúpeme banány a nakrájame na kolieska(možme pridávať podľa chuti)....a je jasne že som zabudla pokropiť citronovou šťavou aby nezhnedli:D.....prepáčte takto to nemá byť ako je viď. na obrázku:(......joj no nevadi na chuti to neubralo:).......len vy si pokvapkajte:)
  10. Zvyšnú namočenú vianočku poukladáme na ovocie a posypeme cukrom ktorý nám urobí krásny chrumkavý vrch.
  11. Pečieme priblížne 25 minút na 180 stupnov
  12. Chvíľku počkáme nech vychladne aby sa nám pekne vyberalo:).....