Žemľovka (fotorecept)
Autor receptu: kajusiqq
Jedlo ktoré je typické pre slovenskú a českú kuchynu. Jedlo poznajú aj
v Rakúsku volá sa Scheiterhaufen. A ja ho robím takto:)
4 porcie |
25 minút príprava |
20-30 minút na 10 °C |
Postup
- Na miernom ohni rozohrejeme 2 lyžice vody s cukrom, trošku zamiešame ,a necháme tak nemiešame iba tak ho necháme rozpustiť:)Po chvílke asi takých 3 minútkach nám začne bublať:)....premiešame:)
- O chváľlku sa nám pekne skaramelizuje:)
- Prilejeme smotanu a mliečko, pritom miešame na uplne malyčkom plameni až kým sa nam karamel nerozpustí.Trvá to iba chvíľočku:)
- Karamelové mliečko odstavíme z plamena a primiešame rozšľahane vajíčka a bielko
- Nakrájame si vianočku(alebo pečivka...ale vianočka je chutnejšia a rýchlejšie sa urobí)
- Do karamelovej zmesi máčame vianočku:)
- Namočenú vianočku(polovičku) ukladáme do maslom vymastenej a struhankou vysypanej nádob:)
- Pripravíme si tvarohovú náplň:
Zmiešame tvaroh, práškový cukor, žĺtko, vanilkový cukor a štipku soli.(tvarohu možme dať aj viac bude to mnamkovejšie:))....ale mne stačilo toľko:)
Tuto tvarohovú nápln nanesieme na namočene pečivká:)
- Ošupeme si jablka a nakrájame na plátky a olúpeme banány a nakrájame na kolieska(možme pridávať podľa chuti)....a je jasne že som zabudla pokropiť citronovou šťavou aby nezhnedli:D.....prepáčte takto to nemá byť ako je viď. na obrázku:(......joj no nevadi na chuti to neubralo:).......len vy si pokvapkajte:)
- Zvyšnú namočenú vianočku poukladáme na ovocie a posypeme cukrom ktorý nám urobí krásny chrumkavý vrch.
- Pečieme priblížne 25 minút na 180 stupnov
- Chvíľku počkáme nech vychladne aby sa nám pekne vyberalo:).....