Žemličkový chlieb fotorecept

evusik - fotkaevusik, 19. augusta 2011
Žemličkový chlieb (fotorecept)
Foto: evusik

My ho voláme žemličkový alebo tiež trhací. Takže toto je recept na žemličkovo-trhací chlebík :-)

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
500 g
500 ml vlažná
42 g
1,5 ČL
1,5 ČL




Postup

  1. 1

    Ja som všetky suroviny dala do pekárničky vymiesiť a vykysnúť. Inak cesto zamiesime obvyklým spôsobom. Z trochu vody, cukru a kvasníc spravíme kvások, ktorý potom primiešame k múke, vode a soli, pridáme podľa ľubovôle semienka a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť.

    Žemličkový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí cesto poprekladáme a necháme chvíľu pod utierkou odpočívať

    Žemličkový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom cesto rozdelíme na 100g kúsky (ja si ich vážim aby boli rovnaké) formujeme guľky a ukladáme do väčšej tortovej formy, alebo do pekáčika. Formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou.

    Žemličkový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme vlažnou osolenou vodou a posypeme semienkami.

    Žemličkový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme piecť na 180°C asi 20 minút, potom zložíme obruč z formy a pečieme ešte asi 5 minút.

    Žemličkový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení potrieme slanou vodou, zložíme z formy a dáme na mriežku aby chlieb vychladol. Chlieb sa krásne trhá na jednotlivé žemličky.

    Žemličkový chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ancicka
My takýto voláme žemličková ruža.Určite je výborny.
tatranka
@evusik si veľmi nápaditá a šikovná.Páči sa mi takto upečený chlebíček.Aj zdobí aj je to chlebík.Ukladám si.Veru si aj ja takýto upečiem.
jerica
fotopopis k receptu ako vyšitý bez chyby , vééľmi sa mi páči ," zítra se bude, tančit všude" hlavne pri sporáku, seriál pokračuje , paprika , paradajky a tvoje žemličky spravím tiež:-))MKK a je tam!!
ketty3811
veruže vyzerá výborne.Mám všetko okrem špaldovej múky.Neviem,či by chutila mojim chlapom.Môžem urobiť iba z hladkej múky?
evusik
chlebík sa môže samozrejme urobiť len čisto z bielej múky, alebo zvoliť iný pomer a iné miešanie múk, ja používam bielu a špaldovú, alebo bielu a celozrnnú chlebovú... predávajú rôzne múky treba len vyskúšať čo komu chutí
@ketty3811 vyskúšaj dať pre začiatok celkom symbolicky 50g špaldovej múky uvidíš čo to spraví, možno si to chlapi ani nevšimnú a ešte si budú aj pochvaľovať :-)
@jerica nech sa ti darí .-)
@tatranka máš pravdu je to aj kôli paráde, hlavne keď príde návšteva
jerica
ďakujem , len aby počasie sa nezos.... , teraz dokvapkalo :-(
evusik
@jerica u nás celkom slušná búrka, ale na víkend hlásia veľmi teplo, ale kto vie?
jerica
DN. :-( možno zajtra , to bude o pol hodinu :-) ale to "lečo" bude !!! hlavne z našeho porodu , hahaha úrody:-) kamarátka maďarka si to tak vysvetlovala:-))
nadia56
evusik, chlebik je prekrasny, ja najcastejsie peciem chlieb v pekarnicke, malo v rure, ale tento tvoj urcite spravim, recept ukladam do kk a dakujem, pekny den ti zelam :-)
jerica
spravené, už je aj poraňajkách,nemala som ich také krásne ako Tvoje ale za to boli ( sú ) výborné. Ako som dopísala posledný koment zarobila som cestá , ráno skoro vstala upiekla , vôňa po dome sa plazila ako smola na ceste:-) zarobila som aj cesto na od @teriss Domáci chlieb bez miesenia,výborný chlebík,je biely ale tá konzistencia perfekt,piekla som v rímskom pekáči,nakrájala som na krajce , ja som mala na raňajky biely s malinovým lekvárom + biela káva , Janko mal s domácou masťou jeden krajec z Tvojich buchtičiek a dva biele krajce, paradajka a paprika , k tomu si popíja čajík , ja pijem čaj iba keď som chorá . ďakujem za recept , pekný víkend.
evusik
@jerica ry si ale šikulka a ešte k tomu rýchla, a čo ty po nociach nespíš? :-) na ten biely chlieb bez miesenia sa chystám aj ja, len vždy zabudnem.... jediná pomoc je vytlačiť a pricapiť na chladničku
ja ináč robím tento žemličkový chleba z polovičnej dávky, do malej formy, lebo sme len dvaja, veľký by sme jedli týždeň... teraz mám doma deti a našu krásnu mesačnú vnučku tak som upiekla veľký :-)
marcy
@jerica ,že vraj z Tvojích buchtičiek :-DDDD....vyrobila si atmosféru SLADKÝ DOMOV,čajíčky popíjaj.....tiež som nezvykla,ale teraz som priam závislá ....recept nádherný,inšpirujúci ako vždy
dogagador
vyzera super, ja si sama peciem chlieb, bez pekarnicky, takze aj toto vyskusam :-)
jerica
@ €vusik keď sa zadarí aj foto by som pridala , ráno po šiestej už boli žemličky v rúre , potom prišiel na rad chlebík nemieseneho cesta , len nebol taký krásny ale vnuk na raňajkách povedal , babi výborné aj žemličky aj chlebík,vraj lepšie ako u druhého deda z Kiripolca , on má pekárničku a vie sa vyc(s)ierať aký vie on výborný chlebík upiecť. Poobede som piekla slivkové osúchy , slivky končia a to by nebola nedeľa aby sme nemali koláčik.





jerica
No a je to korpus delikty, foto sa podarilo pridať, použila som múku čo je na obrázku , s cestom sa pracovalo dobre chuť chleba je cítiť,chlebové zemličky sú šťavnaté . @evusik dakujem za rcp.
evusik
@jerica krásne sa ti vydaril :-))) tá múka to je už zarobená zmes na chleba?
ty si šikula, stihla si toho hodne.... ja dnes nič moc len nakŕmiť hladné krky - mali sme brigádu na chalupe, len pred chvíľou sme sa vrátili, upratať, osprchovať a už sedím pred mojim notebúkom, že čo je nové na Vareche :-)
jerica
pekný deň Ti prajem,áno je to chlebová múka , kupujem ju v Lídli , majú tam rôzne chlebo/pečivové múky. Dala som miesto špadlovej túto čo je na obrázku.Dnes už sa dojedá a večer zarobím zas , ale tú bez miesenia ale s inou múkou 70% T650 hladká a 3o% CIABATTA ,
mám dobrú skúsenosť s týmito múkami čo sú v ponuke Lídla.
evusik
@jerica práve preto som sa pýtala, lebo ja som si raz v Lidli kúpila už hotovú zmes na chleba a doniesla som si akurát mole domov, musela som ju celú vyhodiť a ešte aj ostatné ratovať.... to asi pozná každá gazdinka... odvtedy som nenabrala odvahu.... no mala som smolu, ale ak máš také dobré skúsenosti tak sa asi odhodlám a kúpim .-)
jerica
@evusik s molami v múke z toho istého marketu som mala skúsenosť,bola to obyčajná múka v akcii, len to bolo véééeľmi dávno,odvtedy sa tam zmenila logistika obchodu tovar sa tam neohreje má rýchlu obrátkovosť tak si môžeš byť istá že tovar je vždy čerstvý,potraviny po záruke tam nenájdeš čo sa nedá povedať o iných marketoch.
evusik
@jerica v tomto máš asi pravdu, pretože ja som do tochto obchodu nechodievala takmer vôbec, ale v poslednom čase sa veľmi zlepšili, keby nič iné tak tvaroh a mliečne výrobky majú dobré, teda aspoň u nás.... čo ale bolo zvláštne, keď som bola v Prahe u dcéry, chcela som aby kúpili tvaroh, ale len ten z Lidla, vychválila som ho do neba aký je výborný a ako si pochutia na palacinkách s tvarohovou penou... a dcéra zas ohŕňala nosom, že ona tam veru nekupuje... nakoniec kúpili no a bol hnusný, asi majú v ČR iných dodávateľov :-)
jerica
Bola som v sobotu v Šamoríne v Lídli,obchod natrieskaný ako keby dávali zadarmo,kúpila som tam tiež tvaroh lebo som išla piecť osúchy , ja dávam na cesto tvaroh , tvaroh v kelímku hrudkový voňal čerstvosťou.
Tiež zo začiatku som obchádzala Lídl , teraz tak nabrali na obrátke že sa nedá obísť , dokonca sú tam aj vychytávky vynikajúcich syrov a v dobrých cenách mozarella patrí medzi ne.
Škoda že nepredávajú aj olej z PALMY nedopustím na kvalitu PALMA výrobky, iný nekupujem. Mám skúsenosť s inými to je šit.
julica
Upiekla som ich v remoske (moja záchrana v podnájmových podmienkach :), podarili sa úžasne, mám ich osemnásť a chutia, bože, ako chutia. Priateľ sa mi smeje, že nedokážem nič upiecť dvakrát (stále skúšam nové), ale tieto žemličky budem piecť určite. Ďakujeme obaja.
evusik
@julica remoska je výborná vec, tiež som sa v nej čosi napiekla... chcela som kúpiť na chalupu a ostala som prekvapená aká je teraz remoska drahá...
a som samozrejme rada, že sa ti žemličky podarili a že chutili .-) ja v poslednom čase pridávam za hrsť obyčajných ovsených vločiek a moc nám to chutí...
ursula4
dnes som prvý krát v živote piekla chlieb.Nevedela som si vybrať z toho veľkého množstva receptov na vareche,tak som si vybrala tento a to hlavne kvôli tej úvodnej fotke.Podaril sa ale neviem prečo sa mi zdal kyslý.Použila som všetky suroviny ako sú uvedené v recepte,nie je tam veľa kvasníc?
evusik
@ursula4 takže si mala premiéru :-) čo sa týka tej kyselosti ja netuším, predpokladám, že je to všetko o tom, že každému chutí niečo iné... kvasníc kľudne môže byť menej, na 750g múky tak 3/4 kocky kvasvíc, alebo dať menej špaldovej a viac hladkej....
ja som voľakedy piekla len z hladkej a postupne som experimentovala, napr. naši nemajú radi keď je veľa celozrnej, tmavej múky, príde im taký mazľavý, ťažký... skrátka to chce skúšať a skúšať až nakoniec nájdeš ten ktorý vám bude najviac vyhovovať... prajem ti nech sa ti darí :-)
cukrik580
o chvilu putuje do truby, tak dufam, ze sa podari, nakysol ozaj bajecne :D
evusik
@lucylee dávam tak ako sa dáva vždy (aspoň myslím) do pekárničky... najskôr vodu, múku a navrch rozdrobím droždie, do jedného kúta soľ, do druhého cukor. Ak dávam semiačka do cesta, tak tie dávam až po zaznení časového signálu (ja mám takú pekáreň) lebo keby som ich dala na samom začiatku tak by sa pri miesení celkom rozbili a ja mám rada keď tam napr. slnečnicu vidieť a aj chrumká pod zubami :-)
twilly
Spýtam sa strašne inteligentne, nakoľko som totálny amatér v pečení akéhokoľvek kysnutého cesta. Čo z časového hľadiska v znamená nechať vykysnúť kvások. Čo si mám predstaviť pod pojmom podkysnúť a koľko je to u teba "necham vykysnúť cesto". Pre tých, čo s kysnutým cestom pracujú bežné, je to totálna automatika. Pre mňa hlavolamy
1x frezia
evusik
@twilly všetci sme sa učili veď nikto z neba múdry nespadol :-)

takže vykysnúť kvások trvá cca 15 minút, ale veľa záleží aj od počasia, od teploty... keď dáš hrnček s kváskom pri sporák kde varíš polievku vykysne skôr, lebo je v teple... musíš naň pozrieť a keď bublinkuje tak ho môžeš použiť...

tento recept som pridávala pred 5 rokmi a odvtedy už pečiem celkom ináč, jednoduchšie... skús aj ty tak a nemusíš sa trápiť s kváskom... do misky si dám múku, v mlieku alebo vo vode rozpustím, vidličkou rozmiešam čerstvé droždie tak aby sa celkom rozpustilo, vylejem na múku, pridám soľ (prípadne maslo, cukor, vajce keď robím koláč) a zamiesim cesto, zakryjem a nechám vykysnúť... trvá asi 1,5 až 2 hodiny, občas treba nakuknúť a keď cesto zdvojnásobí objem tak je vykysnuté...

podkysnúť sa necháva cesto na plechu, ja keď dám na plech koláč, chlieb, rožky skrátka niečo s kysnutým cestom až potom zapnem rúru na plný výkon a pokiaľ sa rúra rozohreje, čo je u mňa cca 20 minút zatiaľ cesto podkysne, voľne okom vidíš, že cesto naberie na objeme...
tak nech sa ti darí a ak budeš niečo potrebovať, kľudne sa pýtaj :-)
1x twilly
twilly
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Pečiem už nejakú dobu, ale vzhľadom k faktu, že syn má HIT-ku, manžel kandidozu, tak som expert na bezdrožďáky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia