Foto: evusik
My ho voláme žemličkový alebo tiež trhací. Takže toto je recept na žemličkovo-trhací chlebík :-)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Ja som všetky suroviny dala do pekárničky vymiesiť a vykysnúť. Inak cesto zamiesime obvyklým spôsobom. Z trochu vody, cukru a kvasníc spravíme kvások, ktorý potom primiešame k múke, vode a soli, pridáme podľa ľubovôle semienka a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť.
-
2
Po vykysnutí cesto poprekladáme a necháme chvíľu pod utierkou odpočívať
-
3
potom cesto rozdelíme na 100g kúsky (ja si ich vážim aby boli rovnaké) formujeme guľky a ukladáme do väčšej tortovej formy, alebo do pekáčika. Formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
-
4
Necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme vlažnou osolenou vodou a posypeme semienkami.
-
5
Dáme piecť na 180°C asi 20 minút, potom zložíme obruč z formy a pečieme ešte asi 5 minút.
-
6
Po upečení potrieme slanou vodou, zložíme z formy a dáme na mriežku aby chlieb vychladol. Chlieb sa krásne trhá na jednotlivé žemličky.
@ketty3811 vyskúšaj dať pre začiatok celkom symbolicky 50g špaldovej múky uvidíš čo to spraví, možno si to chlapi ani nevšimnú a ešte si budú aj pochvaľovať :-)
@jerica nech sa ti darí .-)
@tatranka máš pravdu je to aj kôli paráde, hlavne keď príde návšteva
ja ináč robím tento žemličkový chleba z polovičnej dávky, do malej formy, lebo sme len dvaja, veľký by sme jedli týždeň... teraz mám doma deti a našu krásnu mesačnú vnučku tak som upiekla veľký :-)
ty si šikula, stihla si toho hodne.... ja dnes nič moc len nakŕmiť hladné krky - mali sme brigádu na chalupe, len pred chvíľou sme sa vrátili, upratať, osprchovať a už sedím pred mojim notebúkom, že čo je nové na Vareche :-)
mám dobrú skúsenosť s týmito múkami čo sú v ponuke Lídla.
Tiež zo začiatku som obchádzala Lídl , teraz tak nabrali na obrátke že sa nedá obísť , dokonca sú tam aj vychytávky vynikajúcich syrov a v dobrých cenách mozarella patrí medzi ne.
Škoda že nepredávajú aj olej z PALMY nedopustím na kvalitu PALMA výrobky, iný nekupujem. Mám skúsenosť s inými to je šit.
a som samozrejme rada, že sa ti žemličky podarili a že chutili .-) ja v poslednom čase pridávam za hrsť obyčajných ovsených vločiek a moc nám to chutí...
ja som voľakedy piekla len z hladkej a postupne som experimentovala, napr. naši nemajú radi keď je veľa celozrnej, tmavej múky, príde im taký mazľavý, ťažký... skrátka to chce skúšať a skúšať až nakoniec nájdeš ten ktorý vám bude najviac vyhovovať... prajem ti nech sa ti darí :-)
takže vykysnúť kvások trvá cca 15 minút, ale veľa záleží aj od počasia, od teploty... keď dáš hrnček s kváskom pri sporák kde varíš polievku vykysne skôr, lebo je v teple... musíš naň pozrieť a keď bublinkuje tak ho môžeš použiť...
tento recept som pridávala pred 5 rokmi a odvtedy už pečiem celkom ináč, jednoduchšie... skús aj ty tak a nemusíš sa trápiť s kváskom... do misky si dám múku, v mlieku alebo vo vode rozpustím, vidličkou rozmiešam čerstvé droždie tak aby sa celkom rozpustilo, vylejem na múku, pridám soľ (prípadne maslo, cukor, vajce keď robím koláč) a zamiesim cesto, zakryjem a nechám vykysnúť... trvá asi 1,5 až 2 hodiny, občas treba nakuknúť a keď cesto zdvojnásobí objem tak je vykysnuté...
podkysnúť sa necháva cesto na plechu, ja keď dám na plech koláč, chlieb, rožky skrátka niečo s kysnutým cestom až potom zapnem rúru na plný výkon a pokiaľ sa rúra rozohreje, čo je u mňa cca 20 minút zatiaľ cesto podkysne, voľne okom vidíš, že cesto naberie na objeme...
tak nech sa ti darí a ak budeš niečo potrebovať, kľudne sa pýtaj :-)