Žemličkový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: evusik

My ho voláme žemličkový alebo tiež trhací. Takže toto je recept na žemličkovo-trhací chlebík :-)

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ja som všetky suroviny dala do pekárničky vymiesiť a vykysnúť. Inak cesto zamiesime obvyklým spôsobom. Z trochu vody, cukru a kvasníc spravíme kvások, ktorý potom primiešame k múke, vode a soli, pridáme podľa ľubovôle semienka a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť.
  2. Po vykysnutí cesto poprekladáme a necháme chvíľu pod utierkou odpočívať
  3. potom cesto rozdelíme na 100g kúsky (ja si ich vážim aby boli rovnaké) formujeme guľky a ukladáme do väčšej tortovej formy, alebo do pekáčika. Formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
  4. Necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme vlažnou osolenou vodou a posypeme semienkami.
  5. Dáme piecť na 180°C asi 20 minút, potom zložíme obruč z formy a pečieme ešte asi 5 minút.
  6. Po upečení potrieme slanou vodou, zložíme z formy a dáme na mriežku aby chlieb vychladol. Chlieb sa krásne trhá na jednotlivé žemličky.