Žemle fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 19. februára 2021
Žemle (fotorecept)
Foto: olinecka

Hrnčekové mäkké žemle na raňajky, desiatu či olovrant.

10-12
porcií
30-40 minút
príprava
25-30 minút
na 190  °C

Suroviny

Cesto:
3 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml)
1 hrnček vlažná
1 bal.
1 ČL
2 ČL (alebo podľa chuti)
3 PL
1-2 PL
1 bal.
Na potretie:
 rozpustené

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vlažnej vody dáme med, olej, premiešame. Múku preosejeme, pridáme sušené droždie, prášok do pečiva a soľ. Všetko mixérom miesime, nakoniec pridáme jogurt. Cesto pomúčenou rukou dáme do misy a necháme kysnúť na teplom mieste.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na časti podľa toho aké veľké chceme žemle. Tvoríme žemle, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na doske trocha nakysnúť 15 minút.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech vyložíme papierom na pečenie, uložíme žemle, na ktoré urobíme zárezy a potrieme ich rozpusteným maslom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 - 30 minút do zlatista.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení ešte za horúca zľahka potrieme rozpusteným maslom. Dobrú chuť všetkým.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marienka44
Sú sympatické a iste aj dobré. Recept ukladám, niekedy vyskúšam s pridaním celozrnnej múky. Ten jodurtový kelímok má aký objem?