Foto: olinecka
Hrnčekové mäkké žemle na raňajky, desiatu či olovrant.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml) |
|
1 hrnček vlažná |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
2 ČL (alebo podľa chuti) |
|
3 PL |
|
1-2 PL |
|
1 bal. |
|
Na potretie: | |
rozpustené |
|
Postup
-
1
Do vlažnej vody dáme med, olej, premiešame. Múku preosejeme, pridáme sušené droždie, prášok do pečiva a soľ. Všetko mixérom miesime, nakoniec pridáme jogurt. Cesto pomúčenou rukou dáme do misy a necháme kysnúť na teplom mieste.
-
2
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
3
Cesto rozdelíme na časti podľa toho aké veľké chceme žemle. Tvoríme žemle, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na doske trocha nakysnúť 15 minút.
-
4
Plech vyložíme papierom na pečenie, uložíme žemle, na ktoré urobíme zárezy a potrieme ich rozpusteným maslom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 - 30 minút do zlatista.
-
5
Po upečení ešte za horúca zľahka potrieme rozpusteným maslom. Dobrú chuť všetkým.
150-170ml, ale môže byť aj väčší, pozdravujem.