Žemle

Žemle (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Hrnčekové mäkké žemle na raňajky, desiatu či olovrant.

10-12
porcií
30-40 minút
príprava
25-30 minút
na 190  °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažnej vody dáme med, olej, premiešame. Múku preosejeme, pridáme sušené droždie, prášok do pečiva a soľ. Všetko mixérom miesime, nakoniec pridáme jogurt. Cesto pomúčenou rukou dáme do misy a necháme kysnúť na teplom mieste.
  2. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  3. Cesto rozdelíme na časti podľa toho aké veľké chceme žemle. Tvoríme žemle, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na doske trocha nakysnúť 15 minút.
  4. Plech vyložíme papierom na pečenie, uložíme žemle, na ktoré urobíme zárezy a potrieme ich rozpusteným maslom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 - 30 minút do zlatista.
  5. Po upečení ešte za horúca zľahka potrieme rozpusteným maslom. Dobrú chuť všetkým.