Žemle
Žemle (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Hrnčekové mäkké žemle na raňajky, desiatu či olovrant.
10-12 porcií |
30-40 minút príprava |
25-30 minút na 190 °C |
Postup
- Do vlažnej vody dáme med, olej, premiešame. Múku preosejeme, pridáme sušené droždie, prášok do pečiva a soľ. Všetko mixérom miesime, nakoniec pridáme jogurt. Cesto pomúčenou rukou dáme do misy a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na časti podľa toho aké veľké chceme žemle. Tvoríme žemle, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na doske trocha nakysnúť 15 minút.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, uložíme žemle, na ktoré urobíme zárezy a potrieme ich rozpusteným maslom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 - 30 minút do zlatista.
- Po upečení ešte za horúca zľahka potrieme rozpusteným maslom. Dobrú chuť všetkým.