Zemiakovo - pohánková polievka

daniella9 - fotkadaniella9, 31. mája 2012
Zemiakovo - pohánková polievka
Foto: daniella9
4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
2 ks
2 ks
4  stopky
1  hrsť
1  čl
1/2 PL
 štipka
 pár kvapiek
1/2  čl




Postup

  1. 1

    Nachystáme si potrebné suroviny, t. j. očistíme a nakrájame zemiaky na malé kocky, očistíme petržlen a mrkvu a nakrájame ich na kolieska, prichystáme si pohánku, soľ, olej, korenie, rascu, petržlenovú a zelerovú vňať a Solčanku.

    Zemiakovo - pohánková polievka - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca napustíme cca. liter a štvrť až liter a pol vody, pridáme soľ, zemiaky, mrkvu, petržlen a štipku korenia a necháme variť asi tak 15 minút. Počas varenia pridáme rascu.

    Zemiakovo - pohánková polievka - obrázok 2
  3. 3

    Po 15 minútach prisypeme do polievky pohánku a varíme dalších asi 20 minút (aby boli uvarené zemiaky, mrkva s petržlenom, aj pohánka). Nakoniec pridáme Solčanku, posekanú petržlenovú a zelerovú vňať a nakvapkáme pár kvapiek olivového oleja, aby mala polievka očká.

  4. 4

    HoTovo, dobrú chuť:-) tip1: Zeler sa môže pridať aj celý a ked je polievka hotová, tak sa vyberie. tip2: Namiesto Solčanky môžete dať vegetu, ja ju ale nedávam, kvôli glutamanu a kvôli tomu, že vegeta prebije všetky chute.

    Zemiakovo - pohánková polievka - obrázok 4

Diskusia k receptu

lucylee
Velmi, velmi, velmi sa mi paci :) Co najskor vyskusam :)
stacy77777
určite vyskúšam, v poslednom čase som sa dala dosť na pohanku, recept vítam, ďakujem
garanco
Recept sa mi hodí, podobne ako @stacy... teraz viac používam pohánku (minule som si ju urobila s bryndzou - bola výborná).
Danielka, keď dávam do polievky zeler(buľvový) tak ho pokrájam na pásiky 2x2x10 mm, nevedia ho identifikovať, tak ho každý zje.
marienka44
@Daniella9 ,zdrava polievocka. Pohanka obsahuje ruti, ktory spevnuje nase cievy a tak zabrani napr. mozgovej prihode ap. Pohanku nie je treba dlho varit. Ja si ju namacam surovu do vody a zjem bez varenia. Zmakne. S tym celerom je dobry napad, budem to praktizovat, lebo moja mladsia dcera totalne neznasa zeler. Takto ho len vyvarim a vyberiem.
abend
@garanco môžeš prosím recept na pohánku s bryndzou dať na Varechu? Vďaka
veronika353
Výborná polévka,jen jsem trochu změnila postup- vařila jsem pohanku se zeleninou i brambory hned spolu.Mám nové brambory i mrkev a petržel a obávala jsem se,že se mi rozvaří,než bude měkká ta pohanka.Dopadlo to výborně,určitě jsem tuto polévku nevařila naposled,díky :-)))
egresik
@abend myslim, ze recept by mohol vyzerat podobne ako tento (s tym, ze pohanku miesto krupov)
Ale tiez som za pridanie receptu ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia