Babičkino eko-menu: bryndzové krúpy s oškvarkami a makovo-slivkový dezert

jamarlen - bez fotkyjamarlen, 22. marca 2013

veľmi chutné, rýchle jedlo, robievala ho babička a smiala sa, lebo ho nazývala "ekologické" halušky - nebolo treba toľko vody na špinavý riad, ani Zobraziť celý popisveľmi chutné, rýchle jedlo, robievala ho babička a smiala sa, lebo ho nazývala "ekologické" halušky - nebolo treba toľko vody na špinavý riad, ani toľko energie na sádzanie halušiek, ani toľko času "okolo toho žalúdka" recept pridávam na jej pamiatku, dnes by oslávila 90-te narodeniny. variácií som už aj ja vyrobil nespočetne, ona to robila takto nech sa páči a dobrú chuť!

1
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

80 g
60 g
20 g
Dezert:
40 g
30 g
6 ks
prípadne na dochutenie rozvaru:




Postup

  1. 1

    1.krúpy uvaríme so štipkou soli a dvaapolnásobkom vody ako ryžu, do mäkka, až je voda vsiaknutá 2.vyškvaríme na malé kocôčky pokrájanú slaninu 3. rozvaríme pokrájané slivky s troškou vody kým slivky nezmäknú a nerozvoňajú sa, môžeme dochutiť škoricou, či vínom

  2. 2

    1. dve tretiny krúpov zmiešame s bryndzou a masťou zo škvariek, posypeme oškvarkami, podávame 2. jednu tretinu krúpov odložíme. pred podávaním dezertu prelejeme slivkovou omáčkou, prehrejeme, polejeme troškou roztopeného masla a posypeme prisladeným /memusí byť/ makom.

Diskusia k receptu

sracz
Zaujímavý rcp, @jamarlen - škoda len, že si nepridal aj fotodokumentáciu. Vysoko si vážim Tvoju "odvolávku" na babičkinu pamiatku. To vždy poteší aj moju "hriešnu" dušu a vyvoláva nádherné nostalgické spomienky na vlastné detské letá! Stráž si, prosím, rcp po Tvojej babičke a nezabudni ich aj zverejňovať! Sú to naozaj tie pravé poklady pre nás i pre nasledujúce generácie! Ďakujem!
aroooo
v tomto smere som úplný amatér, krúpy som ešte nevarila ani nejedla, chcela by som to vyskúšať, aj mám kúpené nejaké tuším jačmenné- stredné, môžu byť?
mracik9
Krúpy mám stále uvarené a zmrazené do zásoby,pridávam ich do polievok,ale aj ako prílohu,no toto som ešte nejedla,skvele jedlo,určite to skúsim.
radost
@jamarlen
krúpy často používam...máme ich radi..najviac syn..takže krúpy..slanina..bryndza..tri v jednom tanieri-to určite u nás bude...ale ten dezert-neviem..kebych to mohla u druhého skúsiť...neviem-či sa o to pokúsiť...:-)
to bych mohla použiť i riedky domáci slivkový lekvár? či len slivky sušené...??
jamarlen
@rados ť, ano, aj my sladíme občas slivkovým lekvárom, strúhanými jablkami, či hrozienkami... ide len o to, aby sa krúpky osladili prírodným slaidlom sú to skvelé raňajky, skús experiment, pár lyžičiek ťa nezabije:)))
jamarlen
@aroooo skäs to s tými, čo máš doma, hoci najlepšie sú na toto jedlo tie najväčšie.. veď uvidíš, či ti zachutí slaná, či sladká verzia
vierutt
Krúpy papkáme veľmi často, ale takúto verziu som nepoznala. Vďaka za recept, s tou bryndzou určite urobím, až sa mi slinky zbiehajú
marie5
To bude určite úžasné, my máme od našej už nebohej babičky podobný recept, iba namiesto krupok používame široké cestoviny, väčšiu časť robíme s tvarohom a menšiu so slivkovým lekvárom, ale jeme to spolu, úžasne dobré, a vždy pri tom jedle na milú našu babičku spomíname
ciernalabut
Davno som si nespomenula na casy ked mi moja neboha babicka varila cibulovu polievku ked som bola chora, ako mi robila krupicu ked som bola u nej a ine dobroty ktore od nej proste chutili vzdy uzasne. Preto ti dakujem aj za to ze som si vdaka tebe zaspominala ale musim povedat ze aj recept tvojej babicky musel byt skvely. Narobil si mi veru chute, urcite vyskusam ;)
jamarlen
@ciernalabut , určite vyskúšaj - májová bryndza je stráášne dobrá, môžeš zriediť ovčím jogurtom, či mliekom. nádherné počasie treba využiť, netreba zabíjať čas vkuchyni:)))
eviana
Toto musí byť fajná papanica... babička bola isto famózna kuchárka :)
nelajsia
zaujímavá kombinácia, aj my máme také spomienkové všeličo - môj ocko stáloe robieva "kapitáne"(mám v rcp), tak, ako ich robila jeho mamka, z druhej strany zasa rezance s tvarohom si doteraz osladzujeme dobrým klasicky vareným domácim slivkáčom a - kedže moja starká často u nás zberala harmanček, teraz je to moja práca a vždy si na ňu pri tej činnosti spomeniem, je to už taký rituál....krásny deň vám
veronika353
Mám moc ráda kroupy,hlavně "desítky",toto je moc zajímavý recept,naše babičky věděly,co je dobré...........
safran
@Jamarlen veľké krúpy ako halušky poznám, okrem slaninky aj s cibuľkou alebo vyprážanými cibuľovými krúžkami, ale tú druhú polovicu receptu rada vyskúšam - to mi bude nové :-)
kakao
A sme doma, kritizovať, tupo, dementne urážať môžu všetci, ale kritiku pod svojím dielom nemá nikto rád.
1x kakao
kakao
@obor123 alias @janmarlen : Tebe nepríde koment:

„takéto jedlá vyzeraj, akoby ich už niekto zjedol a znovu vrátil na tanier…asi slon… i keď veľmi pochybujem, že by to slon žral, hoci to na vareche niekto ponúka aspoň raz týždeń čo týždeň:-(“

ako maximálne drzý a urážlivý?
1x kakao




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia