Zemiakovo-oškvarkové pagáče fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 4. novembra 2012

A opäť si môj starší syn rozkázal pagáčiky, a tak prišiel rad na tento recept, ktorý som objavila na stránke u Limary a vďaka Zobraziť celý popisA opäť si môj starší syn rozkázal pagáčiky, a tak prišiel rad na tento recept, ktorý som objavila na stránke u Limary a vďaka prekladu kolegynke Ági som ho mohla aj zrealizovať.

Suroviny

300 g
300 g
1 KL
1 ks
120 g
250 g - uvarené, postrúhané
200 ml
100 ml - vlažné
1 KL
30 g
300 g - mleté
Okrem toho:
1 ks - na potretie




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, rozdrobíme droždie, vlejeme časť z mlieka a necháme vzísť kvások.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme kvások vykysnutý, pridáme ostatné suroviny.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré posypeme múkou a dáme na teplé miesto kysnúť na cca 30 minút.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď cesto vykysne, dáme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku prsta a potrieme zomletými oškvarkami.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pravú stranu cesta preložíme do prostriedka.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A ľavú stranu zase preložíme na vrchnú časť pravej strany.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto vytvorený "závin" znovu potrieme oškvarkami.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto si pomyselne rozdelíme na štyri časti. Spodnú časť ohneme do prostriedka cesta.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom vrchnú časť tiež ohneme do prostriedka.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Polovicu vzniknutého cesta znovu potrieme oškvarkami.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A prehneme na polovicu. Prikryjeme utierkou a necháme na doske odpočívať ďalších cca 30 minút.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po tejto dobe cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a povykrajujeme pagáčiky.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Každý pagáčik po nakrajujeme nožom, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 10 minút kysnúť. Potom ich natrieme vajíčkom, pričom dbáme, aby nám vajíčko nestekalo na boky pagáčikov, pretože by potom dobre nelístkovali.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C. Pečieme zhruba 16-18 minút, ale záleží to od tej ktorej rúry.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

45678
Robím presne ako Ty, mám rovnaký recept,ale ďakujem za radu, niekedy sa mi stane , že pagáčiky dobre nelístkujú aj keď sa zdvihnú a môže to byť práve tým vajíčkom čo steká na boky.
tatranka
Krásne oškvarkovníky.My sme dnes topili surovú slaninku,takže oškvarky sú a budú aj oškvarkovníky,alebo oškvarkové sopky.
helca103
krásne sa Ti lístkujú a máš tam kopu škvariek, to sa mi páči. Ja bohužiaľ domáce škvarky nemám ale aj s kúpenými sa snáď podaria :-)
babkamt
Prosím si aspoň jeden. Mám tento istý recept. Sú výborné. Tebe sa pekne vydarili.
cica2
lákavý recept a nádherné pagáče!
evanaaa
Neviem, čo mám povedať, už ma všetci predbehli, ale mať ich na tanieri pred sebou, beda im-:)))) Ozaj sú na zahryznutie. A aby si nemusela šibrinkovať nožom, ak máš mriežky na zemiačky-hranolky, len priložiť na vrch pagáčika a máš to rýchlejšie.
murinova
Zrovna som zamiesila cesto,dufam, že tiež budu super, napišem.
Prajem všetkým milovnikom dobrej kuchynie krasný deň
murinova
zdravim mili varechači včera som piekla tieto pagačiky a s dvoch davok, bola navšteva a dnes zostalo s nich asi 5-6 ks , sú vynikajuce, tie zemiaky im tam dodali taku jemnost a vlahu, diky moc za rp, odporučam
rulik
pri poslednom pečení pagáčikov ma napadlo,že tam zostáva zbytočne veľa voľného miesta na plechu tak som porušil tradície a urobil som ich štvorcového tvaru aby mi ich na plech vošlo viac
catalita30
Práve ochutnávam pagáčik upečený podľa vášho receptu a je výborný. Akurát keďže som zistila že mám málo masla, nahradila som ho husacou masťou, a výsledok je mňam :).
senci
uzasne vyzeraju, fotky su na jednicku, urcite vyskusam a dakujem za pozitivne nazory uz odskusanych
eldina
ahoooj, dnes ich idem robiť, robím často oškvarkové pagáče, ale nikdy si nepamätám postup, tak si vždy nejaký recept vyhľadám a dnes mi vyskočil na google tvoj..:) tak dám vedieť, ako sa "spažrali"..:) /dnes idem na oslavu a nesiem aj tam/..:)
eldina
takže-síce trochu neskoro, ale predsa-idem ich aj dnes robiť-teda boli fantastickéééééééééééééééééééééééééé :))
mňam, vdaka ti (vidíš, zase som sem nakukla, lebo ja si fakt nepamätám žiadny recept, ked je tam cesto).:)
bebemana
Domace skvarky uz mam kupene,dokonca aj pomlete,tak uz len napiect.dufam,ze budu tiez chutit . myslim,ze je to vyborny recept.ukladam do kk.
annan
Aj ja vyskušam,škvarkovníky pečiem často,ale zo zemiakmi som ešte nepiekla.
hanaire
Vyskúšala som recept a konečne sa mi podarili také pagáčiky, aké som vždy chcela napiecť a napriek vyskúšaniu mnohých receptov to nebolo ono. Srdečná vďaka za recept, už budem piecť iba tieto :)
denika
Super teším sa až ich dnes vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia