Zemiakovo-oškvarkové pagáče fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 4. novembra 2012

A opäť si môj starší syn rozkázal pagáčiky, a tak prišiel rad na tento recept, ktorý som objavila na stránke u Limary a vďaka Zobraziť celý popisA opäť si môj starší syn rozkázal pagáčiky, a tak prišiel rad na tento recept, ktorý som objavila na stránke u Limary a vďaka prekladu kolegynke Ági som ho mohla aj zrealizovať.

Suroviny

300 g
300 g
1 KL
1 ks
120 g
250 g - uvarené, postrúhané
200 ml
100 ml - vlažné
1 KL
30 g
300 g - mleté
Okrem toho:
1 ks - na potretie




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, rozdrobíme droždie, vlejeme časť z mlieka a necháme vzísť kvások.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme kvások vykysnutý, pridáme ostatné suroviny.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré posypeme múkou a dáme na teplé miesto kysnúť na cca 30 minút.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď cesto vykysne, dáme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku prsta a potrieme zomletými oškvarkami.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pravú stranu cesta preložíme do prostriedka.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A ľavú stranu zase preložíme na vrchnú časť pravej strany.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto vytvorený "závin" znovu potrieme oškvarkami.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto si pomyselne rozdelíme na štyri časti. Spodnú časť ohneme do prostriedka cesta.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom vrchnú časť tiež ohneme do prostriedka.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Polovicu vzniknutého cesta znovu potrieme oškvarkami.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A prehneme na polovicu. Prikryjeme utierkou a necháme na doske odpočívať ďalších cca 30 minút.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po tejto dobe cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a povykrajujeme pagáčiky.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Každý pagáčik po nakrajujeme nožom, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 10 minút kysnúť. Potom ich natrieme vajíčkom, pričom dbáme, aby nám vajíčko nestekalo na boky pagáčikov, pretože by potom dobre nelístkovali.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C. Pečieme zhruba 16-18 minút, ale záleží to od tej ktorej rúry.

    Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

45678
Robím presne ako Ty, mám rovnaký recept,ale ďakujem za radu, niekedy sa mi stane , že pagáčiky dobre nelístkujú aj keď sa zdvihnú a môže to byť práve tým vajíčkom čo steká na boky.
tatranka
Krásne oškvarkovníky.My sme dnes topili surovú slaninku,takže oškvarky sú a budú aj oškvarkovníky,alebo oškvarkové sopky.
helca103
krásne sa Ti lístkujú a máš tam kopu škvariek, to sa mi páči. Ja bohužiaľ domáce škvarky nemám ale aj s kúpenými sa snáď podaria :-)
babkamt
Prosím si aspoň jeden. Mám tento istý recept. Sú výborné. Tebe sa pekne vydarili.
cica2
lákavý recept a nádherné pagáče!
evanaaa
Neviem, čo mám povedať, už ma všetci predbehli, ale mať ich na tanieri pred sebou, beda im-:)))) Ozaj sú na zahryznutie. A aby si nemusela šibrinkovať nožom, ak máš mriežky na zemiačky-hranolky, len priložiť na vrch pagáčika a máš to rýchlejšie.
murinova
Zrovna som zamiesila cesto,dufam, že tiež budu super, napišem.
Prajem všetkým milovnikom dobrej kuchynie krasný deň
murinova
zdravim mili varechači včera som piekla tieto pagačiky a s dvoch davok, bola navšteva a dnes zostalo s nich asi 5-6 ks , sú vynikajuce, tie zemiaky im tam dodali taku jemnost a vlahu, diky moc za rp, odporučam
rulik
pri poslednom pečení pagáčikov ma napadlo,že tam zostáva zbytočne veľa voľného miesta na plechu tak som porušil tradície a urobil som ich štvorcového tvaru aby mi ich na plech vošlo viac
catalita30
Práve ochutnávam pagáčik upečený podľa vášho receptu a je výborný. Akurát keďže som zistila že mám málo masla, nahradila som ho husacou masťou, a výsledok je mňam :).
senci
uzasne vyzeraju, fotky su na jednicku, urcite vyskusam a dakujem za pozitivne nazory uz odskusanych
eldina
ahoooj, dnes ich idem robiť, robím často oškvarkové pagáče, ale nikdy si nepamätám postup, tak si vždy nejaký recept vyhľadám a dnes mi vyskočil na google tvoj..:) tak dám vedieť, ako sa "spažrali"..:) /dnes idem na oslavu a nesiem aj tam/..:)
eldina
takže-síce trochu neskoro, ale predsa-idem ich aj dnes robiť-teda boli fantastickéééééééééééééééééééééééééé :))
mňam, vdaka ti (vidíš, zase som sem nakukla, lebo ja si fakt nepamätám žiadny recept, ked je tam cesto).:)
bebemana
Domace skvarky uz mam kupene,dokonca aj pomlete,tak uz len napiect.dufam,ze budu tiez chutit . myslim,ze je to vyborny recept.ukladam do kk.
annan
Aj ja vyskušam,škvarkovníky pečiem často,ale zo zemiakmi som ešte nepiekla.
hanaire
Vyskúšala som recept a konečne sa mi podarili také pagáčiky, aké som vždy chcela napiecť a napriek vyskúšaniu mnohých receptov to nebolo ono. Srdečná vďaka za recept, už budem piecť iba tieto :)
denika
Super teším sa až ich dnes vyskúšam.
používateľ nemá avatar
ia
ia
Najúžasnejšie pagace ktoré som jedla, uzasne sa podarili, cesto je mäkké nadychane, ja som si upravila plnku, lebo som nemala dosť oskvarkov tak som ich zmiešala s nastrúhame zemiakmi, a maslo som dala 80g a 40g bravčovej masti. Už nikdy nebudem robiť iný recept, na 4 deň boli stále mäkké a chutné.
Ďakujem za recept 😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia