Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
A opäť si môj starší syn rozkázal pagáčiky, a tak prišiel rad na tento recept, ktorý som objavila na stránke u Limary a vďaka prekladu kolegynke Ági som ho mohla aj zrealizovať.
Postup
- Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, rozdrobíme droždie, vlejeme časť z mlieka a necháme vzísť kvások.
- Keď máme kvások vykysnutý, pridáme ostatné suroviny.
- Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré posypeme múkou a dáme na teplé miesto kysnúť na cca 30 minút.
- Keď cesto vykysne, dáme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku prsta a potrieme zomletými oškvarkami.
- Pravú stranu cesta preložíme do prostriedka.
- A ľavú stranu zase preložíme na vrchnú časť pravej strany.
- Takto vytvorený "závin" znovu potrieme oškvarkami.
- Cesto si pomyselne rozdelíme na štyri časti. Spodnú časť ohneme do prostriedka cesta.
- Potom vrchnú časť tiež ohneme do prostriedka.
- Polovicu vzniknutého cesta znovu potrieme oškvarkami.
- A prehneme na polovicu. Prikryjeme utierkou a necháme na doske odpočívať ďalších cca 30 minút.
- Po tejto dobe cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a povykrajujeme pagáčiky.
- Každý pagáčik po nakrajujeme nožom, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 10 minút kysnúť. Potom ich natrieme vajíčkom, pričom dbáme, aby nám vajíčko nestekalo na boky pagáčikov, pretože by potom dobre nelístkovali.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C. Pečieme zhruba 16-18 minút, ale záleží to od tej ktorej rúry.