Zemiakovo-oškvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

A opäť si môj starší syn rozkázal pagáčiky, a tak prišiel rad na tento recept, ktorý som objavila na stránke u Limary a vďaka prekladu kolegynke Ági som ho mohla aj zrealizovať.

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, rozdrobíme droždie, vlejeme časť z mlieka a necháme vzísť kvások.
  2. Keď máme kvások vykysnutý, pridáme ostatné suroviny.
  3. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré posypeme múkou a dáme na teplé miesto kysnúť na cca 30 minút.
  4. Keď cesto vykysne, dáme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku prsta a potrieme zomletými oškvarkami.
  5. Pravú stranu cesta preložíme do prostriedka.
  6. A ľavú stranu zase preložíme na vrchnú časť pravej strany.
  7. Takto vytvorený "závin" znovu potrieme oškvarkami.
  8. Cesto si pomyselne rozdelíme na štyri časti. Spodnú časť ohneme do prostriedka cesta.
  9. Potom vrchnú časť tiež ohneme do prostriedka.
  10. Polovicu vzniknutého cesta znovu potrieme oškvarkami.
  11. A prehneme na polovicu. Prikryjeme utierkou a necháme na doske odpočívať ďalších cca 30 minút.
  12. Po tejto dobe cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a povykrajujeme pagáčiky.
  13. Každý pagáčik po nakrajujeme nožom, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 10 minút kysnúť. Potom ich natrieme vajíčkom, pričom dbáme, aby nám vajíčko nestekalo na boky pagáčikov, pretože by potom dobre nelístkovali.
  14. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C. Pečieme zhruba 16-18 minút, ale záleží to od tej ktorej rúry.