Zemiakovo-kelový zapekanec fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 15. februára 2017

Je to jednoduché a veľmi dobré a hlavne zdravšie, aspoň trochu.

8-10
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1500 g
800 g
2 ks
1 cela hlávka
6 ks
200 g
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím si základné suroviny. Kel pokrájam na 1 cm pásiky 2 až 3 cm dlhé, ako sa podarí. Očistenú cibuľu krájam na pol mesiace na hrubšie. Očistený cesnak posekám na drobno. slaninu krájam na 1,5 cm kúsky. Žiadne hranie sa s tým, veď to ide dusiť a potom zapiecť.

    Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu a cibuľu dobre podusím, cibuľu až na kašu. Kto nechce slaninu dá masť bravčovú.

    Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Aj je cibuľa a slanina spravená, tak pridám pokrájaný kel.

    Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dusím tak, že ostane trošku chrumkavý. Teraz osolím, okorením, posypem rascou a dám asi jednu tretinu cesnaku. Nechám tak dve minút prejsť teplom. Odstavím a nechám vychladnúť.

    Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas dusenia kelu som si očistil zemiaky. Zemiaky som si zomlel na mäsovom mlynčeku aj s rožkami. Pridal som vajcia, osolil, okorenil, posypal trochou rasce a dal zvyšok cesnaku.

    Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridal som vychladnutý kel a dobre premiešal.

    Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech som vytrel dobré masťou a nalial naň pripravenú hmotu. dal som to do rúry na 30 minút pri 200 °C.

    Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po pol hodine to bolo hotové. Kto má rád kel si príde na svoje. Je to veľmi dobré a vôňa ide po celom dome. Necháme to vychladnúť v komore, ktorú zamkneme a kľúč dáme manželke, aby sme to nemuseli stále kontrolovať s nožom na krájanie. Tak to vychladne v celosti.

    Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom to nakrájam a môžeme ochutnávať máme to veľmi radi cela rodina. Vyšlo to na dva plechy 26 x 34 cm. Želám aj vám dobrú chuť.

    Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kecemis
Tvoj recept ma zaujal a urcite ho vyskusam. Kel mame radi a v tejto podobe sme este neskusali. Vdaka za skvelu inspiraciu.
evelynba
Musí byť vynikajúce, určite skúsim. Ale čo keď nemôžem splniť posledné body? Nemám komoru, ktorá by sa dala zamknúť na kľúč..... :-)
radost
...do kelu..
tys chlap s fantáziou..
skúsim..lebo musím...
sara50
Dnes som vyskúšala, je to výborné! Vychladnúť nestihol :-)
Takto robievam kombináciu s cukinou keď mi prerastie. Semienka vydlabem a dužinu nahrubo nastrúham v robote. Zemiaky s cibuľou nastrúham na jemnejšie. Pridám pretlačený cesnak, strúhanku (domácu z tvrdých rožkov) a všetky ostatné koreniny. Odpadne dusenie. Vajíčka dávam na takéto množstvo iba tri . Moja mama takto robila aj s kalerábom (gigant) Kombináciám sa medze nekladú. :-)