Zemiakové vejáriky a slimáčiky fotorecept

eldina - fotkaeldina, 7. novembra 2012
Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept)
Foto: eldina

voňavé zemiakovo-maslové pečivo...

60 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks veľký uvarený
300 ml
2 ks
2 PL alebo margarin
1 bal
trošku na kvások
3 Čl
100 ml z uvareného zemiaku
1 kg
Na potretie:
150 gr alebo Hera, maslo
1 ks




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /zemiak dať ošúpaný, pokrájaný variť, zliať, vodu nechať a potom vymágať/.....múky je maximálne 1 kg..závisí od cesta, že koľko jej "vpije"...

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    urobiť kvások z v vlažnej vody zo zemiakov, kvasníc, cukru,trochou soli a trochou múky

  3. 3

    ešte teplé vymágané zemiaky pomiešať s maslom a soľou /soľ samozrejme podľa svojho gusta, ale zemiaky soľ "pijú"/

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    s kváskom zmiešať jogurt, maslové zemiaky,soľ,vajce a 4 šálky múky..zamiesiť cesto...nechať vykysnúť...

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vykysnuté cesto rozdeliť na dva diely...z jedného budú vejáriky , z druhého slimáčiky

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vejáriky: /potrebujeme formu na muffiny/---------cesto rozvaľkať , potrieť rozpusteným maslom ,nakrájať na asi 10 cm pásiky...ja som nakrájala 9 pásov /matematicky by mi bolo lepšie 8, ale ja som blondínka, takže mi hned netrklo/....:))

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ide totiž o to , že 4 omaslovené pásiky poukladáme na seba, rozdelíme na toľko dielov, koľko máme foriem na muffiny../ja som mala 12/

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    formu na muffiny vymazať olejom, každý 4 vrstvový diel na jednej strane stlačiť, vložiť tou stranou do formy a vtedy hornú časť "rozložiť"-aby vznikol vejárik....netreba to nejako precízne, ani sa to veľmi nedá, ale ide o to, aby to bolo roztvorené..

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    teraz treba potrieť vejáriky vajcom , nechať chvíľu vykysnúť a dať piecť /ja som nepotrela, bolo mi ľúto drahého(nie milovaného) vajca , cesto bolo aj tak potreté maslom/..:))

  10. 10

    piecť na cca 170 °C, kým nebudú mať krásnu farbu/asi 3O min/...pozor na neohlásené návštevy, nakoľko vám bude voňať celý dom!!..:)

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Slimáčiky: cesto vyvaľkať, potrieť rozpusteným maslom, nakrájať na pásiky../tiež cca 10 cm šírka/-tu je počet na vašom výbere, neukladá sa nič do formy... pásiky zrolovať, ako na obrázku,,,,

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    slimáčiky ukladať na plech,vystlaný papierom na pečenie/to aby sme nemali viac práce /, nechať podkysnúť.....piecť ako vejáriky....

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a voilááááááá- krásne narástli pri pečení..:)

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    /ešte len teraz neotvárajte nikomu dvere, lebo vám nič neostane na zjedenie/...:))

    Zemiakové vejáriky a slimáčiky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

45678
Tento recept sa mi páči, máš ho vydarený :-)
stacy77777
tak som si teraz uvedomila,že dosť málo pečiem na slano,takže nabudúce vyskúšam tento tvoj recept,páči sa mi
rajnica
Recept s takým množstvom surovín je u nás nepoužiteľný!
Idem to prepočítať na tri zemiaky. A dám namočiť fazuľu na polievku. Zajtra večer, Eldina, ak dovolíš, budeme na teba myslieť
eldina
@rajnica nemusíš nič rozrátavať..:) prihod zemiaky, trochu viac jogurtu , masla -a hned ti to vpije viac múky, tým pádom máš toho habadej...:)
len nech sa mi neštikúta preto, že vám nebude chutiť...:)
orchidea
pobavila som sa pri čítaní tvojho postupu...:) recept sa mi veľmi pozdáva, už si ho aj odpisujem a upečiem zajtrá....
eldina
@orchidea daj mi vedieť-či chutilo....:) ak sa chceš na mne lepšie pobaviť-prečítaj si môj recept,ako som piekla Toffifee koláč...:)
evanaaa
Fajné...mne sa zdá dosť surovín, z kila múky by toho nemalo byť málo, len tie vejáriky sú skôr ako ružičky, ja ich tak vidím, ináč, dobré. Len by som využla pásiky a natrela ich ničim dobrým, aby boli slimáčiky ochutené, ale iste sú aj takto dobré.
eldina
@evanaaa vejáriky to mali byť,ale sa mi nezdarili...:))a tie slimáčiky som ešte potrela zmesou oliv.oleja,soli a cesnaku..ale to ani veľmi netreba, cesto je zemiakové.../1 kg múky netreba,napísané je, že maximálne kilo,závisí, že koľko bude cesto "piť", u zemiakov je to individuálne, nemala som to srdce napísať,že napr. 6OO gr, aby som nezmiatla začiatočníkov/....ale nebolo toho veľa, u nás teda nie..:)najprv sa polovica zjedla,ešte vrelá a potom každý chodil ešte na jeden..:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia