Foto: eldina
voňavé zemiakovo-maslové pečivo...
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 ks veľký uvarený |
|
300 ml |
|
2 ks |
|
2 PL alebo margarin |
|
1 bal |
|
trošku na kvások |
|
3 Čl |
|
100 ml z uvareného zemiaku |
|
1 kg |
|
Na potretie: | |
150 gr alebo Hera, maslo |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: /zemiak dať ošúpaný, pokrájaný variť, zliať, vodu nechať a potom vymágať/.....múky je maximálne 1 kg..závisí od cesta, že koľko jej "vpije"...
-
2
urobiť kvások z v vlažnej vody zo zemiakov, kvasníc, cukru,trochou soli a trochou múky
- 3
ešte teplé vymágané zemiaky pomiešať s maslom a soľou /soľ samozrejme podľa svojho gusta, ale zemiaky soľ "pijú"/
- 4
s kváskom zmiešať jogurt, maslové zemiaky,soľ,vajce a 4 šálky múky..zamiesiť cesto...nechať vykysnúť...
- 5
vykysnuté cesto rozdeliť na dva diely...z jedného budú vejáriky , z druhého slimáčiky
- 6
Vejáriky: /potrebujeme formu na muffiny/---------cesto rozvaľkať , potrieť rozpusteným maslom ,nakrájať na asi 10 cm pásiky...ja som nakrájala 9 pásov /matematicky by mi bolo lepšie 8, ale ja som blondínka, takže mi hned netrklo/....:))
- 7
ide totiž o to , že 4 omaslovené pásiky poukladáme na seba, rozdelíme na toľko dielov, koľko máme foriem na muffiny../ja som mala 12/
- 8
formu na muffiny vymazať olejom, každý 4 vrstvový diel na jednej strane stlačiť, vložiť tou stranou do formy a vtedy hornú časť "rozložiť"-aby vznikol vejárik....netreba to nejako precízne, ani sa to veľmi nedá, ale ide o to, aby to bolo roztvorené..
- 9
teraz treba potrieť vejáriky vajcom , nechať chvíľu vykysnúť a dať piecť /ja som nepotrela, bolo mi ľúto drahého(nie milovaného) vajca , cesto bolo aj tak potreté maslom/..:))
- 10
piecť na cca 170 °C, kým nebudú mať krásnu farbu/asi 3O min/...pozor na neohlásené návštevy, nakoľko vám bude voňať celý dom!!..:)
- 11
Slimáčiky: cesto vyvaľkať, potrieť rozpusteným maslom, nakrájať na pásiky../tiež cca 10 cm šírka/-tu je počet na vašom výbere, neukladá sa nič do formy... pásiky zrolovať, ako na obrázku,,,,
- 12
slimáčiky ukladať na plech,vystlaný papierom na pečenie/to aby sme nemali viac práce /, nechať podkysnúť.....piecť ako vejáriky....
- 13
a voilááááááá- krásne narástli pri pečení..:)
- 14
/ešte len teraz neotvárajte nikomu dvere, lebo vám nič neostane na zjedenie/...:))
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Idem to prepočítať na tri zemiaky. A dám namočiť fazuľu na polievku. Zajtra večer, Eldina, ak dovolíš, budeme na teba myslieť
len nech sa mi neštikúta preto, že vám nebude chutiť...:)