Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 30. januára 2016
Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept)
Foto: babkamt

Na prianie manžela sme dnes mali na obed šúľance s bryndzou.

Suroviny

1 kg uvarené v šupke
400 g
1,5 ČL
100 g (alebo maslo)
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky varené v šupke som očistila. Očistené vážili 1 kilogram. Odvážila som si 400 g hrubej múky.Na pomúčenú podložku som všetky zemiaky postrúhala na jemno.

    Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhané zemiaky som posypala 1,5 čl soli. Postupne som pridávala do zemiakov z odváženej múky. Zamiesila som cesto.

    Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Trochu z odváženej múky som si nechala na podsypávanie. Cesto som rozdelila na polovicu. Z každej som sformovala valec. Z neho som odkrajovala. Každé odkrojené cesto som sformovala do valca.

    Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ten som krájala na asi 1,5 - 2 cm kúsky. Trochu som ich pogúľala po podložke, sformovala som šúlance. Hotové som ukladala na tácky, aby sa mi ľahšie prenášali.

    Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dala som roztopiť maslo s domácou bravčovou masťou.

    Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šúlance som varila vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávali na povrch. Sitkom som ich vybrala , trochu prepláchla studenou vodou.

    Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dala som ich na roztopené maslo s masťou. Slaninu som pokrájala na kocky, opiekla.

    Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Šúľance som naložila na tanier, každý si na ne rozmrvil bryndzu, posypal opečenou slaninou. Trochu som ich ešte poliala výpekom zo slaniny. Kto chce, môže si dať aj kyslú smotanu. Pripravená nakrájaná mladá cibuľka zostala v hanbe na linke:-) Čo spraviť skôr? Odfotiť jedlo, alebo ho ísť zjesť? Takže toto bol môj hlavný chod. Podotýkam, že som si naložila na dezertný tanier.

    Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto bol môj dezert po obede:-) Ako ich máte radšej vy?

    Zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou  (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

radost
@babkamt
mne môžeš aj nasladko aj naslano..veľmi máme radi čokoľvekz tohoto zemiakového cesta..
nasťahuj sa bližšie..budem ti kamarátka..:-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Dobrá obmena bryndzových halušiek. U nás radšej s makom :-).
babkamt
@radost cesto som robila podľa tvojej rady bez vajíčka:-) No tak dobre, kamarátka moja, dohodneme sa nejako. Nedalo mi, aby som si nespravila aj s makom.
@dr ty by si radšej s makom. Ja som ako cigán. Pýtali sa ho, či si dá bielu kávu, alebo rohlík. Odpovedal, že on si chce rohlík nadrobiť do kávy:-)
2x garanco a dr
garanco
Šúľance robievam často, vždy na sladko - s makom, strúhankou so škoricou alebo s orechami. Neviem, ako by prijala slanú verziu tohto jedla moja rodina :-)?, sme na klasické jedlá.
katka78
U nás tento týždeň veľmi podobne, len nie šúľance, ale halušky. Najprv bryndzové na večeru, neskôr makové ako "dezert". Výborne vyzerajú tieto šúľance, preto im hneď dávam 5*, tiež robím tak - len zemiaky, soľ a trocha múky.
janger
@babkamt , no ja by som si veru dala obidve verzie. Ty si to dobre vyriesila. Jedno, ako hlavne jedlo, druhe dezert☺.
terinka55
Šúľance ako spomienka na detstvo a starú mamičku! Skvelé jedlo!
izabella929
@babkamt , túto maškrtu môžem jesť aj každý deň...najradšej bez ničoho, iba omastenú...ale vydarené a s bryndzou vyskúšam čoskoro...)
havino
u nás šulance len na sladko, ale mám v pláne pirohy s bryndzou čo nevidieť, v podstate je to úplne to isté, ked sa dá to čo patrí na tanier
radost
ešte dodám @babkamt... že mne chutia šúľance i s cibuľou udusenou na slaninke..cibuľe pravdaže veľa..alebo s tvarohom-tiež naslano-poliať slaninkou na kocôčky..:-)
kukulienka71
v piatok sme mali bryndzové haluše, šúľance by nám tiež chutili:-) a vyzerajú lepšie na tanieri ako halušky;-)
babkamt
@rados ť verím, že sú dobré aj s tvarohom, slaninou a cibuľkou:-)
@kukulienka71 tak vy ste si zas pochutnávali na bryndzových haluškách:-) Ďakujem za pristavenie.
klukodvody
@babkamt super to jsem ještě nezkoušel. Z takového těsta dělám lokše, jen na ně používám polohrubou mouku, ale tohle vyzkouším hlavně s tou bryndzou. Šišky s mákem dělám a nebo škubánky s mákem. Moc pěkné, ukládám a hvězdičky jdou také.
1x radost
haji
@babkamt krásná práce, bezva recept, určitě vyzkouším. Také do těsta nedávám vejce, jen mouku, sůl. Dělám ráda placičky - udělám z těsta válec, krájím plátky, které upravím v ruce /tloušťku/, pak obalím - zpravidla ve strouhance. Hladká mouka - placicčka je lepivější, mazlavější. Polohrubá - méně lepivé, hrubá - nejméně. Lze i do těsta přidat trochu strouhanky. Na obalení placičky je strouhanka nejlepší - zajišťuje "chrumkavost". Opékám na sádle. Lze podávat naslano - sýr, kečup a nebo jako přílohu. Mám ráda nasladko /méně soli do těsta/ - s marmeládou nebo povidli, trochu zakys.smetany na ozdobu apod. Představivosti se meze nekladou. Vejce se nepřidává - není nutné, spíš naopak.
1x radost
babkamt
@klukodvody ja zvyknem robiť lokše s hladkou múkou. Som rada, že vyskúšaš šúľance s bryndzou. Ďakujem za pristavenie.
@Haji rada čítam komentáre. Občas sa v nich objavia dobré rady. Aj ty si pridala ďalšiu variáciu zo zemiakového cesta. Najbližšie vyskúšam. Ďakujem za radu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia