Zemiakové pagáče od mamy

editamarkos - fotkaeditamarkos, 6. marca 2013

Moja mamička pripravovala 2 druhy zemiakových pagáčov. Jedny boli vykrajované na horúcej masti pečené. Druhé boli rolované a v rúre pečené.

16ks
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1,5 kg
0,5 kg
2 PL
2 bal. (400g)
2 ks
800 ml
3 čl




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na 0,5cm hrúbku.

  2. 2

    Vyvalkané cesto ponatierame s roztopeným tradičným maslom, prípadne roztopenou bravčovou masťou a zvinieme ako štrúdľu. Valkáčom ešte prejdeme aby roláda bola plochšia a nakrájame na 5cm kusy.

  3. 3

    Takto pripravené pagáče ukladáme na vymastený plech a dáme do rúry.

Diskusia k receptu

tiginko
jeej nevolali ste to náhodou rondoš (po maďarsky bez mäkčeňa)? Vidím, že si z Komárna, moja "maďarská" svokra ich robievala, tiež s takou mriežkou navrchu. Ja som ich vždy zbožňovala...
martamm
Roto robievala nebohá svokra môjho prvého zákonitého, vynikajúce, odporúčam :)
zdezda
supeeeer pagáče, určite sú aj na druhý deň mäkké :-)
editamarkos
@zdezda áno, aj na druhý deň sú mäkké ;-)
@tiginko , mamička tie mriežky kreslila hrotom noža, ja už mám vylepšenú techniku - používam mriežkový krájač na varené zemiaky. U nás sme to volali jednoducho prekladané zemiakové pagáče :-).
Pod názvom roďoš na nete som našla slanú štrúdľu.


radost
ľutujem neznalosť madˇarčiny..nádhera..:-)
vladkaku
... u nás sa to volá skladané lokše, dnu dávame škvarky... skladáme to ako list (alebo ak chcete - ako keď prekladáte cesto na pagáče cez seba tak, aby to vytvorilo obdĺžnik)... pozor na zuby, my to máme radi chrumkavé :-)