Zemiakové krokety s pohánkovou múkou fotorecept
Foto: tiginko
Krokety pečené v rúre nielen pre bezlepkáčov. Výborná príloha k rôznym omáčkam, alebo k pečenému mäsu so špenátom.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v dostatočnom predstihu v šupke tak, aby boli pred ďalšou úpravou úplne studené. Ošúpeme ich a postrúhame na jemno. Pridáme 3 kopcovité lyžice pohánkovej múky, vajce a lyžičku soli a rukou krátko spracujeme na cesto.
-
2
Z cesta mokrými alebo naolejovanými rukami tvoríme guľky veľkosti pingpongovej loptičky a ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Vidličkou namáčanou v oleji roztlačíme na hrúbku maximálne 1 cm. Čím tenšie, tým chrumkavejšie. Z uvedeného množstva vyjde zhruba 20 krokiet.
-
3
Pečieme na 200 °C teplovzduchom cca 10 minút, potom otočíme, môžeme potrieť olejom a dopiecť 10 minút z druhej strany. Samozrejme každý podľa svojej rúry, aby mali peknú farbu a nezhoreli.
-
4
Pre menej skúsených pripomínam, že zemiakové cesto sa má robiť krátko pred jeho tepelným spracovaním, lebo dlhším skladovaním redne a dohusťovaním múkou sú krokety zbytočne tvrdé. A tiež neodporúčam robiť ich z nových zemiakov.
@Marienka44 už podľa úvodnej foto je zrejmé že áno.
@evanaaa recept v podstate vychádza z klasického cesta na zemiakové knedle. Moja mama z neho vždy robievala podobné "pampúchy" ako sme ich volali, k sviečkovej. Boli robené s klasickou hrubou múkou, na 70 dkg zemiakov išlo 20 dkg múky a 1 vajce. Pohárom sa vykrajovali kolieska a vyprážali sa na panvici. Tiež veľká dobrota
@marienka44 veľmi správne, aj @luss44 si všimla, že som robila rovno z dvoch dávok, totiž ako spomína @kvakac a @haji , mnohé sa veru obeda nedožijú :-)
Dajú sa po upečení potrieť ochuteným olejom, ideálne cesnakom, bylinkami a pod., alebo podávať s dipom ako píše @luss44
ahoj @yogi , ďakujem :-) jasne že hovädzinka, konkrétne falošná sviečková na divoko, po troch dňoch v náleve najlepšia na svete :-)
Aj som si tipoval že je to nejaká sviečková dobrota. :-)
@zabka ;-))))))) Ako si nakladala tu sviecku?
Je to už trošku mimo uvedený rcp. ale to trojdňové pácovanie Ti schvaľujem. Ja už to tak robím 35rokov a stojí to za to si tie tri dni na to mäsko počkať.
síce oneskorene, ale ďakujem za príjemnú odozvu :-)
mozno by boli dobre aj z cicerovej,alebo tekvicovej muky