Zemiakové krokety
Zemiakové krokety

Zemiakové krokety s pohánkovou múkou fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 10. júna 2019
Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept)
Foto: tiginko

Krokety pečené v rúre nielen pre bezlepkáčov. Výborná príloha k rôznym omáčkam, alebo k pečenému mäsu so špenátom.

20
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks stredne veľké
3 PL
1 ks
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v dostatočnom predstihu v šupke tak, aby boli pred ďalšou úpravou úplne studené. Ošúpeme ich a postrúhame na jemno. Pridáme 3 kopcovité lyžice pohánkovej múky, vajce a lyžičku soli a rukou krátko spracujeme na cesto.

    Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta mokrými alebo naolejovanými rukami tvoríme guľky veľkosti pingpongovej loptičky a ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Vidličkou namáčanou v oleji roztlačíme na hrúbku maximálne 1 cm. Čím tenšie, tým chrumkavejšie. Z uvedeného množstva vyjde zhruba 20 krokiet.

    Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme na 200 °C teplovzduchom cca 10 minút, potom otočíme, môžeme potrieť olejom a dopiecť 10 minút z druhej strany. Samozrejme každý podľa svojej rúry, aby mali peknú farbu a nezhoreli.

    Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pre menej skúsených pripomínam, že zemiakové cesto sa má robiť krátko pred jeho tepelným spracovaním, lebo dlhším skladovaním redne a dohusťovaním múkou sú krokety zbytočne tvrdé. A tiež neodporúčam robiť ich z nových zemiakov.

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Vyzerajú fantasticky, viem si predstaviť ich chuť, iste sú krásne chrumkavé, hneď ma zaujali, len čo som ich zbadala. Moja známa z podobného cesta zasa smažila akési pagáčiky na panvici, aj tie boli dobré, ale toto sa mi zdá byť lepšie.
Pěkný receptík, bramborové placičky ve všech podobách miluju. Připojuji se ke @Kvakac - hlavného chodu by se nedožily. Díky za pěkný receptík a přidané poznámky, zkušenosti - jsou k nezaplacení.
ďakujem za pekné komentáre, verím že by Vám tiež chutili. Už ich robievame dlhšie, dcére som sľúbila, že pridám recept, nech ho má vždy kde nájsť :-)
@evanaaa recept v podstate vychádza z klasického cesta na zemiakové knedle. Moja mama z neho vždy robievala podobné "pampúchy" ako sme ich volali, k sviečkovej. Boli robené s klasickou hrubou múkou, na 70 dkg zemiakov išlo 20 dkg múky a 1 vajce. Pohárom sa vykrajovali kolieska a vyprážali sa na panvici. Tiež veľká dobrota
@marienka44 veľmi správne, aj @luss44 si všimla, že som robila rovno z dvoch dávok, totiž ako spomína @kvakac a @haji , mnohé sa veru obeda nedožijú :-)
Dajú sa po upečení potrieť ochuteným olejom, ideálne cesnakom, bylinkami a pod., alebo podávať s dipom ako píše @luss44
Obdivujem - na čo všetko dokážeš využiť zemiakové cesto. Povznesie a povýši jedlo na "vyšší level". Určite toto urobím. Výborná príloha a v nemäsité dni aj ako hlavné jedlo s nejakým dipom, či kyslým mliekom. Vďaka za recept, aj s pohánkovou múkou....super.
velmi zaujimavy recept, mam rada zemiaky a trochu mi prpomina zemiakove tasky-ako sme icg volali,robievala ich stara mama ,piekla na sucho na sporaku a horuce potierala mastou. Dobrota velika

Pridaj komentár k receptu: