Zemiakové krokety
Zemiakové krokety

Zemiakové krokety s pohánkovou múkou fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 10. júna 2019
Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept)
Foto: tiginko

Krokety pečené v rúre nielen pre bezlepkáčov. Výborná príloha k rôznym omáčkam, alebo k pečenému mäsu so špenátom.

20
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks stredne veľké
3 PL
1 ks
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v dostatočnom predstihu v šupke tak, aby boli pred ďalšou úpravou úplne studené. Ošúpeme ich a postrúhame na jemno. Pridáme 3 kopcovité lyžice pohánkovej múky, vajce a lyžičku soli a rukou krátko spracujeme na cesto.

    Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta mokrými alebo naolejovanými rukami tvoríme guľky veľkosti pingpongovej loptičky a ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Vidličkou namáčanou v oleji roztlačíme na hrúbku maximálne 1 cm. Čím tenšie, tým chrumkavejšie. Z uvedeného množstva vyjde zhruba 20 krokiet.

    Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme na 200 °C teplovzduchom cca 10 minút, potom otočíme, môžeme potrieť olejom a dopiecť 10 minút z druhej strany. Samozrejme každý podľa svojej rúry, aby mali peknú farbu a nezhoreli.

    Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pre menej skúsených pripomínam, že zemiakové cesto sa má robiť krátko pred jeho tepelným spracovaním, lebo dlhším skladovaním redne a dohusťovaním múkou sú krokety zbytočne tvrdé. A tiež neodporúčam robiť ich z nových zemiakov.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
vyzerajú skvele, myslím že u nás by padli hneď len tak s nejakým dipom. Pohánkovú múku ešte nemám odskúšanú, asi je na čase..
@Marienka44 už podľa úvodnej foto je zrejmé že áno.
ďakujem za pekné komentáre, verím že by Vám tiež chutili. Už ich robievame dlhšie, dcére som sľúbila, že pridám recept, nech ho má vždy kde nájsť :-)
@evanaaa recept v podstate vychádza z klasického cesta na zemiakové knedle. Moja mama z neho vždy robievala podobné "pampúchy" ako sme ich volali, k sviečkovej. Boli robené s klasickou hrubou múkou, na 70 dkg zemiakov išlo 20 dkg múky a 1 vajce. Pohárom sa vykrajovali kolieska a vyprážali sa na panvici. Tiež veľká dobrota
@marienka44 veľmi správne, aj @luss44 si všimla, že som robila rovno z dvoch dávok, totiž ako spomína @kvakac a @haji , mnohé sa veru obeda nedožijú :-)
Dajú sa po upečení potrieť ochuteným olejom, ideálne cesnakom, bylinkami a pod., alebo podávať s dipom ako píše @luss44