Zemiakové hranolčeky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Od mamky som si vypočula recept ktorý videla v televízii a sama aj vyskúšala na vysmážané hranolky ktoré sú chutné, nie sú tvrdé ani rozvarené. Síce ich príprava nie je rýchla, potrebuje čas, ale výsledok stojí za to. A pre zástancov "zdravej" stravy podotýkam, že po cvičení a pred bicyklovaním alebo pešou túrou nemám vôbec výčitky svedomia.

140 minút
príprava
9 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky som si umyla kefkou (mám svoje nové zemiaky čerstvo vykopané ktoré nemajú šupku), nakrájala na hranolky a ešte raz som ich opláchla vo vode. Do misky som dala zemiaky, pridala som vodu asi 1 cm nad hranolky a posolila dvomi lyžičkami soli. Premiešala. Dala som do chladničky. Vo vode sa majú máčať aspoň dve hodiny.
  2. Pred samotnou prípravou hranoliek som si dala do panvice ohriať olej, plyn som dala skoro na minimum. Zatiaľ dom si osušila hranolky v utierke.
  3. Prvú tretinu zemiakov som dala do horúceho oleja a predsmážala som 3 minúty. Vybrala som ich na tanier s papierovou utierkou a dala som predsmážať druhú tretinu. Nakoniec som urobila poslednú. Takéto predsmažené hranolky sa po vychladnutí môžu dať do papierovej krabice a odložiť do mrazničky na budúce dokončenie či už v rúre alebo v mikrovlnke na grispe, alebo na panvici v oleji. Druhá varianta je okažité dokončenie.
  4. Kým sa posledné hranolky predsmažili, prvé vychladli a teraz som ich dosmažila 5 minút. A zas som pokračovala dosmažením druhej a nakoniec tretej tretiny zemiakov. Zemiaky už netreba soliť, lebo svoju potrebnú dávku si zobrali zo slanej vody.
  5. Takéto hranolky sú ako príloha alebo samotné jedlo. Ja som si k nim urobila šalát z čerstvej mrkvy a nakladanej cvikly.