Zemiakové guľky plnené moravským údeným a udeným bôčikom s kyslou kapustou

nina004 - bez fotkynina004, 2. februára 2014
Zemiakové guľky plnené moravským údeným a udeným bôčikom s kyslou kapustou
Foto: nina004

Toto je môj prvý recept na vareche :). Dúfam, že bude chutiť.

4 - 5
porcie

Suroviny

0,5 kg
1 ks
4 - 5 PL
 alebo hrubá múka
300 - 400 g
2 -3 ks
800 g
1 - 2 ks




Postup

  1. 1

    Zemiakové guličky: - Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich pretlačíme, pridáme krupicu, vajíčko a múku. Múku pridávame, kým sa nám cesto neprestane lepiť na ruky, množstvo závisí aj na kvalite a množstve zemiakov. - Potom si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0, 5 cm. Následne ho rozrežeme na štvorčeky a do stredu každého štvorčeka dáme pripravenú plnku. Potom vyformujeme guličky, ktoré dáme variť do vriacej vody, po vyplávaní guličiek na povrch, ich necháme variť ešte nejakých cca 8 min. (ja ich varím cca 15- 20 min.) a potom ich vyberieme. Na panvici do sklovita opečieme jednu cibuľku, ktorú dáme na hotové zemiakové guličky a premiešame.

  2. 2

    Plnka: - Plnku si pripravíme údeného bôčika, moravského údeného a cibuľky. - Množstvo bôčika závisí na vás, ja dávam cca 2 asi jeden centimeter hrubé plátky, ktoré si narežem na kocočky. - Moravské údené, narežeme úplne na drobno. Na panvici si na oleji opražíme menšiu cibuľu a slaninku, potom pridáme aj moravské chvíľku pomiešame a odstavíme. - A plnka je hotová

  3. 3

    Kapusta: - v hrnci si opražíme dosklovita cibuľku a potom na ňu dáme kyslú kapustu, ktorú podlejeme vodou, premiešame, pridáme 1 - 2 bobkové listy (po asi 10 min, vyberieme, aby kapusta nezhorkla) a čierne korenie. Ja nepridávam soľ, ale to je podľa chuti (odporúčam však pridať až na záver). Kapustu necháme do zmäknutia podusiť.

  4. 4

    Keď máme všetko hotové môžeme podávať. Na tanier dáme kapustu, navrch zemiakové guľky (ja si navrch opražím vždy ešte jednu cibuľku, nech ju je cítiť). A už sa len pustiť do papania :) . Dobrú chuť

Diskusia k receptu

jozka2
toto je tvoj prvy recept a hned takato dobrota
luss44
@Nina004 vitaj na Vareche :) uviedla si sa veľmi chutným jedlom, aspoň pre mňa, robievam tieto guľky podobne ako Ty, len údené mäso pomeliem a kyslú kapustu podávam k tomu surovú. Ale aj Tvoja varianta je iste výborná. Tešíme sa na ďalšie rcp.
evanaaa
Toto som tuším naposledy jedla ešte na internáte a chutilo mi to. Odvtedy nie, ale stále som si hovorila, že raz si to zopakujem - a vždy zabudnem. Tiež boli guľky v dusenej kapuste, v surovej by mi asi nechutili.....Čítala som aj tvoje ostatné recepty, ale aj keď na ne nie je odozva, nemaj strach, sú dobré, si šikovná, len ťa ešte tak nepoznajú....ak by ich dal niekto známy, boli by aj komentáre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia