Zemiakové dolky

Marek Petho
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 20. septembra 2010
Zemiakové dolky
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

8  ks stredne veľkých
1 dl
1 dl
200 g
2 PL
2 PL
4 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Po dovarení ich scedíme a necháme vychladnúť. Zo žĺtkov, mlieka, smotany, soli a škrobu vyšľaháme nad parou masu, do ktorej pridáme vychladnuté zemiaky a postrúhaný syr.

  2. 2

    Hustú masu naplníme do mastným papierom vystlaných formičiek a necháme ich zamraziť. Zmrazené dolky poukladáme na papierom vystlaný plech a vložíme do vopred rozohriatej rúry. Pečieme pri dvesto stupňoch 25 – 30 minút.

  3. 3

    NÁŠ TIP: Zemiakové dolky sú veľmi vhodné aj na rýchle pohostenie. V mrazničke ich môžeme uchovať aj dlhší čas a pripraviť ich tesne predtým, ako potrebujeme. Takisto sú vhodnou večerou alebo raňajkami.

Diskusia k receptu

julica
Preco sa maju mrazit? Ved uvarene zmrazene zemiaky chutia dost zle...
olika
Aj ja rozmýšľam, prečo sa majú zmraziť? So zmrazenými zemiakmi mám zlé skúsenosti. Bolo by ale fajn mať dačo také po ruke v mrazničke!
evanaaa
To isté som sa chcela opýtať hneď aj ja. Možnože takto upravené tie zemiaky budú lepšie, ináč, dobrý nápad. A počkáme si na odpoveď.
tothka
Okrem toho mrazenia by ma zaujímalo, prečo dva druhy škrobovej múčky, ja obyčajne mávam doma iba jednu. Myslela som že pri zahusťovaní je to jedno. Aký je rozdiel v používaní kukuričného a zemiakového škrobu ?
evanaaa
Veru, zaujímavé aj čo sa týka toho škrobu, veď ich funkcia je rovnaká - zahustiť pokrm a chuť sa nerozlišuje. Len som myslela, že zemiaky sa rozmačkajú a ony tam idú tak ako sa uvarili, v kúskoch. Ale treba vyskúšať. len či nám redakcia odpovie....
zvoncek
milá Sandra, prepáč, že sa na Teba obraciam,ide o starý recept a vidím, že na otázku, prečo treba pred pečením zmraziť ako aj na dalšie odpoveď nedošla, skúšal niekto z redakcie to takto urobiť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia