Zemiaková trojhubová pre drevorubačov fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. júla 2010
Zemiaková trojhubová pre drevorubačov (fotorecept)
Foto: sracz

Sýta domáca polievka bola, je o ostane vždy základom v slovenskej kuchyni. Túto zásadu sa snažím dodržiavať aj tu. Žiaľ, často mi chýbajú naše Zobraziť celý popisSýta domáca polievka bola, je o ostane vždy základom v slovenskej kuchyni. Túto zásadu sa snažím dodržiavať aj tu. Žiaľ, často mi chýbajú naše suroviny. Takže varianty sa striedajú a "namyslene i povýšenecky" sa uškŕňam pri pohľade na domácich, ako sa idú "zavzdušniť", keď bleskovo "ládujú" do seba, veľkými lyžicami, diela mojich rúk. Tentoraz to je slovenská hríbovica, v mojom variante s hubami tu v Des Moines Iowa. Naše lesy tú nie sú a naše huby už tobôž nie. Ale, veď Vy si už isto poradíte!

6 a viac
porcií
60´ minút
príprava
100´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3÷4 strúčiky
3÷4 PL
2÷3 ks
1 (12÷15 cm) ks
0,75÷1,25 kg
1÷1,5/0,5÷1  PL
3÷4 ks
1 KL
2 PL
2÷3 PL
1 ML
1/1 ks
5÷7/1 ks
10÷12 ks
1 veľká hrsť (~ Ø 5 cm) 5÷6 cm)
2 hrste
15÷20/15÷20  dkg




Postup

  1. 1

    sušené huby uložíme do pracovnej misky a zalejeme asi 0,5 l horúcej vody; očistenú cibuľu postrúhame do väčšieho hrnca, prilejeme olej (drevorubačovi môžete aj domácu škvarenú masť, pri príprave tohoto receptu získate niekoľko PL čerstvej a naviac krásne voňavej) a chvíľočku porestujeme; pridáme na asi 3 cm kocky pokrájané bravčové mäso z orezu (odstránime prebytočnú slaninu a vyškvaríme z nich masť) a k nemu prelisované strúčiky cesnaku; zamiešame a dusíme; až mäso získa biely nádych, priložíme na kolieska pokrájanú mrkvu a na "Céčka" valček póru; pokračujeme v restovaní (dusení).

    Zemiaková trojhubová pre drevorubačov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umyjeme a pokrájame papriku a paradajku - na drobno, zelerové rapíky - na Céčka (ak máme, tak aj s vňaťou), ružičkový kel - na polovičky a všetko pridáme do priebežne sa dusiaceho mäska so svojou predchádzajúcou suitou a jemne premiešame; okoreníme vegetou, mletými paprikami, MČK, mletou rascou a kápiovou pomazánkou; opäť jemne premiešame a po chvíľke dusenia zalejeme horúcou vodou tak, aby všetky ingrediencie boli ponorené.

    Zemiaková trojhubová pre drevorubačov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zemiaky očistíme a pokrájame na kocky, menšie ako mäso (veľký necháme ponorený vo vode; použijeme ho v závere na zahustenie polievky) a pridáme do hrnca; ak je potrebné prilejeme horúcu vodu, aby zemiaky boli ponorené.

    Zemiaková trojhubová pre drevorubačov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    huby očistíme, umyjeme a pokrájame - hlívu ustricovú ako držky, portobello (májovky, holubienky, hríby, ... na trojuholníkové segmentíky

    Zemiaková trojhubová pre drevorubačov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a pridáme ich do priebežne sa variacej polievky; zamiešame a varíme, až huby zmäknú; postrúhame posledný zemiak a kašičku vmiešame do vriacej polievky; pokrájame medvediu hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1/5 odložíme na zdobenie a pridáme do hrnca; ak je všetko mäkké k našej spokojnosti, ochutnáme a dokoreníme. Podávame v tanieroch alebo v miskách, iba tak, alebo s lokšami, zemiakovými plackami (vihodňarskimi naľešňikami) alebo s lángošami. V 50-tych a 60-tych rokoch sme hubovú a zemiakovú polievku jedli s "kopou" palaciniek. To už nechám na Vašej chuti!

    Zemiaková trojhubová pre drevorubačov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Aha! A ešte škvarky. Ale s tými si už poradíte aj bezo mňa. O tom nepochybujem!

    Zemiaková trojhubová pre drevorubačov (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tinca
@feri super recept, ale nenahnevaj sa na mňa ty máš stráááášne veľa surovín, ja milujem jednoduché recepty, ale aj tento je iste super!!
jezibabka1
neviem, čo mám spoločné s drevorubačom, ale takéto husté, fajne polievky ľubim :)
jody
Parádna polievka, parádny názov. :-)
frezia68
Rada rúbem triesky(ťažké kláty nie) a je to moja obľúbená práca na chatke a tiež budem mať rada túto polievku :-)))
tatranka
Keď som čítala tvoj recept,cítila som v celom dome vôňu ohromnej hubovice.Slinky sa mi zbiehali.Radi s manželom chodíme na huby takže húb býva u nás dosť.Určite túto trojhubovú pre drevorúbačov vyskúšam.
sjuz
Tiež milujem husté polievky a eintopfy! Veru by som si túto hneď dala....!
bozulka
@Fery , krásny postup,ako si prišiel na hríbovicu s mäskom?To by ma v živote nenapadlo a poviem ti,že ma už napadli všelijaké "hlúposti" a vždy to bolo výborné.Určite aj toto bude vynikajúce hoci nie som drevorubač.Takéto poriadne polievky máme radi.
evas13
Vitaj @feri , polievka je úplne super, ale počkám s prípravou na jeseň, bo sa mi to zdá dosť sýte na toto teplo.
evanaaa
Ani sa nedivím, že je pre drevorubačov, lebo keď si túto polievku dajú na raňajky, do večera majú pokoj, ha ha. Fakt je tých surovín veľa, trvá to, než si všetky dám dokopy, aby mi nič nechýbalo, ale ako píše evas, na toto obdobie je dosť sýta. A aj mne pripomína, ako spomína sjuz, eintopf, chcela som to napísať, ale ma predbehla.
volt
ten popis surovin je ako pri výrobe branicky
celka
K receptům, které mě zaujaly se vždy jště vracím a čtu komentáře.
Někdy nasbírám různé rady a zkušenosti, nebo si přečtu recept pozorněji.
Teď jsem se dokonce zasmála sama sobě, protože když jsem četla
trojhubová, tak jsem si myslela, že je to jen takový Tvůj název a možná
to znamená dřevorubecká pro tři huby, ale po důkladnějším přečtení
receptu jsem objevila
, že jsou v receptu opravdu 3 druhy hub.
honestka
Ferry, tak navstevy su tu uz posledny tyzden a tak z varenia a "inych" veci budem na cas v nedostupe hihi... chcem len povedat, ze hoci som chcela urobit v sobotu k "velkej" veceri moju hubovu mrvenickovu polievku, zamenila som ju za tuto fajnotku, co si uverejnil ty. Nie zbytocne- Uspech! a tak sa budeme musiet pekne striedat vo vareni tychto dobrot, lebo moja, hoci jednoducha tiez dobra... pozdravujem!
sracz
Ciao_ko a ahoj, Honestka! Teším sa y Tvojho úspechu a ďakujem za "poklonu". Mám rozpracovanmých véééééééľa ďalších receptov, ale môj nový PC ešte stále nie je poriadne naladený. Sem tam zabehnem na Varechu a popasiem si oči, jazyk i dušu na dielach našich spoluchéffov. Srdečne pozdravujem a teším sa na pokec!
jozka2
ferri ked nemas huby v Iova pri tu do N.J.ludia posielaju huby zo slvenska do U.S.A ja zase z USA na slovensko a ked je sezona na podpinky tak to zaplnim ceky kufor v aute a rozdavam znamym,cervenaky,maslaky a moje najoblubenejsie rydziky,tie aj mrazim na zimu a zavaram s cesnakom a kapiou. uz zachvilu zacne sezona hlivy zemnejna polievku.
sracz
Ciao a sevas @jozka2 - srdečne pozdravy do N.J. a ďakujem za pozvanie. Napíš mi, prosím, svoju E_mail adress na moju: ferry@saske.sk - určite Ti odpíšem a dohovoríme sa na podrobnostiach. S hlbokou úctou a úprimným pozdravom Ferry Srácz from Cassovia!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia