Zeleninové lečo so stratenými vajíčkami fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 9. januára 2013
Zeleninové lečo so stratenými vajíčkami (fotorecept)
Foto: dvorka

Niet nad zeleninu a po vianočných a silvestrovských hodovaniach mierne diétne jedlo sa hodí.

2
porcie
10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
3 ks
1 ks
5 strúčky
4 ks
 na strúhanie
 nasekaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V letnom období môžeme použiť čerstvú zeleninu, v zime aj sterilizované lečo: paradajky s paprikou. Ja som namiesto šafránu, lebo je ho ako šafránu použila mnou spracované korenie: mleté lupienky z nechtíka lekárskeho.

    Zeleninové lečo so stratenými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici na troške oleja som osmažila na mesiačiky nakrájanú cibuľku a na kocočky nakrájaný cesnak. Pridala som lečo. Ak mám surovú zeleninu, pridám na pásiky nakrájanú papriku a potom na kocky nakrájané paradajky. Kto chce paradajky bez šupky, (zaleje paradajky vriacou vodou, po troch minútach ich vyberie, ochladí studenou vodou a ošúpe.) Pod pokličkou dusím 15 minút do mäkka.

    Zeleninové lečo so stratenými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V zelenine si urobím jamku a do nej opatrne vylejem celé vajíčko, aby sa žĺtok neroztiekol. Počítala som pre jenu osobu 2 vajíčka. Nakoniec posolím, okorením, a posypem strúhanám syrom. Pre jedlíkov mäsa sa môže k zelenine primiešať aj na kocky nakrájaná údenina. Mne však nechýba. Panvicu zakryjem a nechám dusiť zas 15 - 20 minút. Ak chceme mať žĺtka na mäkko, stačí do 15 minút.

    Zeleninové lečo so stratenými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bielka sa zatiahnu a žĺtka pekne sa pekne stratia. Ja som mala orandžový syr, preto tá farba na vajíčkach.

    Zeleninové lečo so stratenými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jedna porcia zeleniny a vajíčka, posypané pažítkou s hriankami.

    Zeleninové lečo so stratenými vajíčkami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kika1212
Je to moje obľúbené jedlo. Veľmi rýchle, ale hlavne zdravé, zeleninové.
A že tam nie je mäso? - vôbec nechýba. Úžasne vyzerá na tanieri, a určite tak aj chutí. Super.
helca103
lečo mám rada hlavne v lete keď paradajky aj chutia ako paradajky, no aj v zime poteší a hlavne zasýti.
izabella929
jej to je krásne farebné jedlo.-)) vyzerá veru super.-))) mám rada lečo a hlavne to moje vlastné a vajíčka vždy pridám, mne to k nemu ide.-)
tamik
väčšinou vajíčka v leči len tak roztrepem, ale toto je super nápad.... :)
modrykamen
Páči sa mi takáto príprava leča. Určite odskúšam, lebo stratené vajcia mám rád.
2010
Da sa aj za 5 minut, tak ako v azii samostatne porcie