Zeleninová polievka s domácimi vrtuľami fotorecept
Foto: evusik
takto vyzerá recept ktorý sa nepodarí, alebo ako to dopadne keď robíme zbytočné veci...
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
zeleninovú polievku uvaríme obvyklým spôsobom - cibuľu speníme na masti, pridáme posekaný cesnak, mrkvu, petržlen, stopkatý zeler nakrájaný na kocky (prípadne inú zeleninu) všetko spolu dobre opražíme, pridáme malú lyžičku cukru, znovu dobre opražíme
-
2
pridáme malú lyžičku mletej papriky, zalejeme vriacou vodou, osolíme, okoreníme a uvaríme... pred dokončením som ešte pridala trochu hrášku
-
3
pripravíme si cesto - múku s vajíčkom zmiesime, ak treba pridáme málinko vody, cesto zakryjeme miskou a necháme odpočívať minimálne pol hodiny
-
4
v miske si rozmiešame lyžičku bravčovej masti a lyžičku mletej papriky
-
5
cesto rozvaľkáme na tenko a do obdĺžnika
-
6
potrieme paprikovou pastou
-
7
zrolujeme
-
8
nakrájame na kolieska, každé koliesko najskôr sploštíme a potom skrútime ako vretienko a hneď dáme variť do vriacej polievky
-
9
a tu je výsledok - dobrá zeleninová polievka s domácimi vrtuľami
-
10
lenže, neviem kde som urobila chybu, pretože v pôvodnom recepte papriková plnka ostala čiastočne vo vnútri vrtuľky, mne sa úplne vyvarila a vrtule ostali akurát mierne do červena... takže mi moja robota prišla tak trochu zbytočná... ale polievka bola dobrá...
-
11
a ešte jeden pohľad, tentoraz celkom zblízka :-)
-
12
a úplný záver - môj muž prišiel domov, nakukol do hrncov, ochutnal polievku, behol do komory, priniesol si malý pohárik domáceho Ajvaru a kupovanú konzervu chilli fazulí... no a všetko to vrazil do mojej krásnej zeleninovej polievky a uvaril z nej úplne inú ale zato super chutnú polievku... skrátka to vylepšil tak ako to len chlapi vedia :-) takže takto sa mi dnes darilo/nedarilo ale nakoniec dobre skončilo :-)
@viera1 nám spravila niečo podobne učiteľka na strednej, akurát to nebolo s instantnými polievkami, lež paštétami. Každý priniesol nejakú z domu, ona ich zmiešala, pridala nakrájanej cibule a bolo.
Pé. eS: v žiadnom prípade nechcem byť za múdreho, ale v stratení "šmaľcovopaprikového náteru" tuším logiku (teda z pohľadu technika). Nemal sa čoho v horúcej polievke "trímat", teda držať a tak "vytékel!!! -:))) Až budem robiť ja, tak ten "mix" zapracujem priamo do cesta a potom budem pokračovať s vrtuľkovaním podľa Teba! ... a nebude tecit! Ta ňe?"?
@viera1 pripomenula si mi moje mladé časy keď sme chodili na čunder a vôbec študentské časy vtedy sme boli schopní pojesť všetko čo nás nezjedlo :-) ako sa hovorí hlad je najlepší kuchár...
@sracz presne toto aj mňa napadlo, že som to mala zapracovať do cesta, veď tak robím aj špenátové cestoviny... ale varila som podľa kuchárskej knižky a tam boli tieto cestoviny aj s tou plnkou, no čo už... ale tá vytečená plnka zase ochutila polievku...
@jarunka @kecemis aj u nás takéto husté polievky idú, čím hustejšia, tým lepšia :-)
@frezia68 môj muž myslí predovšetkým na svoje brucho :-) ale varí dobre... my sme tak kedysi začínali, ja som uvarila podľa kuchárskej knižky (nič moc) a on to potom dorobil a dochutil...
takéto polievky mám rada, samá zelenina, buchnem do seba dve misky a mäso nepotrebujem. ani keby to mäsíčko bolo mäkučké ako masielko, delikatesné, úžasne harmonizujúcej chuti a priam sa rozplývalo na jazyku. hoci - priznám sa, existuje jedna zelenina, jedna jediná, ktorú do varenia ani do úst nedám, nech by som sa akokoľvek snažila premôcť - a to je stopkatý zeler. buľvu a vňať z nej áno, tú milujem na akýkoľvek spôsob a v akomkoľvek množstve ale stopkatý eee. očistíš, pokrájaš, dáš na panvicu či hocikam, ja sa na to pozriem, vidím len samé húsenice a už len čakám, či sa začnú hýbať skôr ako ujdem porozprávať sa s toaletnou misou alebo či ja zdrhnem skôr. za toto nechutné entrée sa ti ospravedlňujem. ja by som tam pacla zeler koreňový a ak by bol poruke, tak aj kel a karfiol. ale až budeš toto dielo robiť nabudúce, môžeš ma pozvať, lyžicu a misku si donesiem vlastné. a nech nepovieš, že som pes, tie body som pridala, aj keď ... no, my už vieme. :-))))))
tak stokaptý zeler ja môžem vždy a vôbec veď je krásny... nakrájaný na pásiky vieš akú parádu spraví v šaláte??? tá krása, tá chuť, ten farebný kontrast a ty, že húsenice... ináč aby som pravdu zverejnila, do polievky som dala to čo som doma mala...
tak nabudúce teda bez zeleru aby sa aj tvoja miska naplnila :-)
@brambora @kukulienka71 ďakujem :)
@evusik a @rea1 , s Vami by sa oplatilo ísť aj na pivo ;-)
@frezia68 ja som dostala kuchársku knižku o jedlách z rezancového cesta a každý jeden recept je tam dobrý a každý chcem vyskúšať... aj tieto vrtuľky sú odtiaľ... tak som zvedavá aj na ten tvoj recept, môže to byť zaujímavé...
@elixir ďakujem
@izabella929 recept máš na Vareche? lebo ak áno tam mi to ušlo, ale na uzlíčky sa chystám aj ja, len nebudú plnené a budú ako príloha k mäsu tak som zvedavá ako to dopadne...
www.blogerroka.sk/o-vareni-zivote-a-tak/...
www.blogerroka.sk/bannery/...
@evusik , pridala som ti link na tie moje uzlíky..nech sa vydaria a hlavne chutia.-)
www.google.com/imgres?imgurl=http://www.vendaravioli.c...
varecha.pravda.sk/recepty/spenatove-ravioli-s-masovou-pln...
*****