Zelenina pečená na paradajkovom pretlaku fotorecept
Foto: zuzanka1367
Zeleninu si vie upiecť každý, takže len taký nápad na jej obmenu a zmenu chuti. Vegetariáni môžu len tak posypanú Fetou a mäsožravci s Zobraziť celý popisZeleninu si vie upiecť každý, takže len taký nápad na jej obmenu a zmenu chuti. Vegetariáni môžu len tak posypanú Fetou a mäsožravci s cigánskou pečienkou :)
porcie
príprava
na 185-220 °C
Suroviny
2 ks |
|
1 ks |
|
3 - 4 ks |
|
5 - 6 ks |
|
2 ks |
|
Podstielka pod zeleninu: | |
3 ks |
|
1 hlávka |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
1 - 2 lyžice |
|
|
|
|
|
|
|
140 g |
|
5 cl |
|
Postup
-
1
Baklažán, mrkvu a cukiny umyjeme a aj s kožou nakrájame na väčšie kocky, osolíme a necháme postáť.
-
2
Cibuľu nakrájame na pásiky a dáme na olej restovať, trochu ju posolíme. Keď má cibuľa vhodnú farbu zlata pridáme pretlačený cesnak a balzamico a necháme asi 1 minútu rozvoňať, pridáme oregano, petržlenovú vňať a chilli, znovu krátko popražíme a pridáme paradajkový pretlak, ktorý dobre orestujeme a pridáme asi 5 cl vody, ktorou opláchneme pohárik od pretlaku a vlejeme do omáčky, krátko povaríme a vypneme.
-
3
Baklažán a cukinu zlejeme z prebytočnej vody, papriky nakrájame na hrubšie pásiky, paradajky na štvrťky. Uvarenú zmes z pretlaku dáme na spodok pekáča. Na ňu navrstvíme zeleninu, hojne pokvapkáme olivovým olejom, posypeme čerstvým korením a oreganom, trochu osolíme a zakryté pečieme v rúre vyhriatej na 185 stupňov asi 35-40 minút. Odkryjeme, opatrme raz premiešame, v rúre zvýšime teplotu na 220 stupňov a ešte približne 20 minút zapekáme. Tu sa riaďte svojimi skúsenosťami s rúrou, aby Vám zelenina nezhorela.
-
4
Tu pri voňajúcom pekáči je na Vás, ako sa rozhodnete, či Vám postačí hojne posypať rozdrobenou Fetou, alebo si naložiť chutne opečenú krkovičku, alebo si vybrať obe varianty :)
Bola by z toho aj skvelá nátierka, už len rozmixovať, alebo popučiť. Ak by zostalo aj ju hneď skúsim, ale nezostalo ani omylom :-). Ďakujem a krásny deň prajem! :-)
PS: baklažány sme nemali a papriku môj spolustravník aktuálne nemôže, nahradila som červenou repou a pórom, ale nabudúce iba sebe spravím baklažán aj papriky, to už bude asi úplné nebo..
vďaka za pripomenutie tohto výborného receptu, už sa teším na jeho zopakovanie. Pozdravujem Zuzku aj Katku :-)
ným chutiam. Pekný večer prajem :)