Zelenina pečená na paradajkovom pretlaku fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 22. augusta 2015

Zeleninu si vie upiecť každý, takže len taký nápad na jej obmenu a zmenu chuti. Vegetariáni môžu len tak posypanú Fetou a mäsožravci s Zobraziť celý popisZeleninu si vie upiecť každý, takže len taký nápad na jej obmenu a zmenu chuti. Vegetariáni môžu len tak posypanú Fetou a mäsožravci s cigánskou pečienkou :)

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 185-220 °C

Suroviny

2 ks
1 ks
3 - 4 ks
5 - 6 ks
2 ks
Podstielka pod zeleninu:
3 ks
1 hlávka
1 lyžička
1 lyžička
1 lyžička
1 - 2 lyžice
140 g
5 cl




Postup

  1. 1

    Baklažán, mrkvu a cukiny umyjeme a aj s kožou nakrájame na väčšie kocky, osolíme a necháme postáť.

    Zelenina pečená na paradajkovom pretlaku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájame na pásiky a dáme na olej restovať, trochu ju posolíme. Keď má cibuľa vhodnú farbu zlata pridáme pretlačený cesnak a balzamico a necháme asi 1 minútu rozvoňať, pridáme oregano, petržlenovú vňať a chilli, znovu krátko popražíme a pridáme paradajkový pretlak, ktorý dobre orestujeme a pridáme asi 5 cl vody, ktorou opláchneme pohárik od pretlaku a vlejeme do omáčky, krátko povaríme a vypneme.

    Zelenina pečená na paradajkovom pretlaku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Baklažán a cukinu zlejeme z prebytočnej vody, papriky nakrájame na hrubšie pásiky, paradajky na štvrťky. Uvarenú zmes z pretlaku dáme na spodok pekáča. Na ňu navrstvíme zeleninu, hojne pokvapkáme olivovým olejom, posypeme čerstvým korením a oreganom, trochu osolíme a zakryté pečieme v rúre vyhriatej na 185 stupňov asi 35-40 minút. Odkryjeme, opatrme raz premiešame, v rúre zvýšime teplotu na 220 stupňov a ešte približne 20 minút zapekáme. Tu sa riaďte svojimi skúsenosťami s rúrou, aby Vám zelenina nezhorela.

    Zelenina pečená na paradajkovom pretlaku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu pri voňajúcom pekáči je na Vás, ako sa rozhodnete, či Vám postačí hojne posypať rozdrobenou Fetou, alebo si naložiť chutne opečenú krkovičku, alebo si vybrať obe varianty :)

    Zelenina pečená na paradajkovom pretlaku (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

tiginko
S boľavým zadkom po bicyklovačke som sadla s kávičkou k počítaču, že čo zajtra variť, a tu aká pekná inšpirácia! Takto presne sa pečú vo svete tzv. tiany - na spodku zapekacej nádoby podobná podstielka (vtipný názov @zuzanka ) a na tom rôzne naukladaná zelenina, ktorá sa zapeká s rôznymi druhmi syra. Dávno som chcela vyskúšať a hľa aké nakopnutie! Uvidím, čo na to moja polovička, mal na zajtra iné predstavy. Zatiaľ veľká vďaka za recept!
dormella
Moc pekne a urcite neuveritelne dobre, moje pristi pecena zelenina bude takto, s rajskym protlakem.
frezia68
Všetko mám,okrem baklažánu,ten mi nebude chýbať.Tá zelenina je tak pekne zapečená,že zajtra bude bez krkovičky,ale s oštiepkom.Chutne si navarila :-) a dobrá inšpirácia.
zuzanka1367
@tiginko tak som ja hneď googlila, čo je tian za dobrotu, to ako dobre vyzerá a ja takú rozbŕľanú zeleninu spravím :), ale chutila. Ja keď som dostala na bicykel nové sedlo, tak som chodila ako po pôrode :) @frezia68 jasné, že to pôjde aj bez baklažánu, @katka78 ani ja som to ešte nerobila, chutilo, @neposed ,@babkamt @dr ,@izabellka929 ,@buchtabuchta ďakujem za Váš záujem, búfam, že si pochutnáte, pekný zvyšok dňa Vám prajem.
katka78
Zuzanka milá, toto jedlo mi tak krásne včera prevoňalo celý byt, že stačilo prižmúriť oči a človek sa hneď z bratislavského paneláka preniesol niekam k moru (škoda, že len v duchu). Vynikajúce, šťavnaté, voňavé, chutné.. určite by som dokázala napísať ešte X pochvalných slov, no treba jednoducho vyskúšať, iste nik neobanuje. Naozaj výborné s tou "podstieľkou", ani mäso nechýbalo, feta sa výborne hodila, mne stačilo pečivo (od boise  varecha.pravda.sk/recepty/tvarohove-zemlicky-s-cibulou-fo...
Bola by z toho aj skvelá nátierka, už len rozmixovať, alebo popučiť. Ak by zostalo aj ju hneď skúsim, ale nezostalo ani omylom :-). Ďakujem a krásny deň prajem! :-)
PS: baklažány sme nemali a papriku môj spolustravník aktuálne nemôže, nahradila som červenou repou a pórom, ale nabudúce iba sebe spravím baklažán aj papriky, to už bude asi úplné nebo..





zuzanka1367
Tu aká krásna odmena @katu ška78 , srdečná vďaka za chutné fotky a super nápady, s tou nátierkou to je skvelý nápad a zelenina sa dá použiť dobrovoľná :) a keď pôjdeš znovu na virtuálny morský výlet, tak ma ber so sebou :) Potešila som sa. @cesminka ďakujem a viem si k tomu predstaviť ako prílohu niečo z tých Tvojich kysnutých dobrôt. Pekný zvyšok večera dievčatá..
havino
výborné to muselo byť, grilovanú zeleninu mám veľmi rada a aj podstielku si viem chuťovo veľmi dobre predstaviť, krásne fotky, aj Tvoje, aj od @katar ínky, len chute mi narobili
havino
@zuzanka , veľká vďaka, veľká za niečo nové, obohacujúce moju kuchynu. Chlapi majú pánsku jazdu, reku čo im idem? tak ražniči, vykostené plnené rolky z kuracích stehien a mimo čerstvého šalátu, aj túto tvoju zeleninu s podstieľkou. Jeden z nich je majiteľ reštiky a gurmán na pohľadanie, on to zbadal a vraví, že aj oni doma to pečú, že cibule hodne do základu, pretlak, cesnak, vravím no presne, to je ono. ja som do podstieľky bazalky dala a aj hrsť petržlenovej vňate neskôr. Pochutili sme si, čo mi zostalo, čosi viac, ako je na tanieri, podelím sa so susedou cez plot, aj ona také rada. Výborné, tak ako mám rada grilovanú zeleninu samostatne, toto je zas niečo iné, úplne vhodné, ako samostatný chod.



zuzanka1367
@havino ,tak túto panskú jazdu im ticho závidím, Ty si im také jedlíkovske orgie pripravila :) som rada, že sa tam uplatnil aj tento recept a ešte radšej, že nesklamal no a tie provokačné fotky takto po ránu sú veľkou odmenou :) prajem krásny slnečný deň. @pacik vďaka za nahliadnutie...
tiginko
kto by sa hral s nejakým cifrovaným tianom, výborná je aj táto halabala verzia, hlavne keď chcete rýchlo jesť a nie fotiť do gurmánskeho časopisu :-) K pečenému, cesnačikom špikovanému bôčiku dokonalá príloha, mrkva síce nebola, ale zato s cviklou a zelerom tiež parádna chuť. Vďaka za tento upgrade pečenej zeleniny @zuzanka

zuzanka1367
Jáj baby zlaté, ako som sa dotešila pri Vás a ten spievajúci bôčik v pozadí a ja dohladnutá v robote, všetko som spucovala, aj kúsok duše by som zaň zapredala :) som poctená aj potešená @tiginko za pekné foto aj slová...
diana13
Tak aj ja som dneska vyskusala.. Velka vdaka za chutny a vonavy recept.. Vonku za oknom meter snehu tak si ani neviem predstavit nieco lepsie ako pecena zeleninka. :)
zuzanka1367
Som rada, že ešte nezapadol prachom, kde je meter snehu? Tu sa iba nesmelo snažia zasnežovať :( Vďaka!
zuzanka1367
Rado sa stalo :) a teraz keď je kopa čerstvej voňavej zeleniny si určite pochutnáte. Dík.
katka78
Zuzanka milá, ďakujem ti za tento recept, fičíme na ňom už druhým rokom, príležitostne opakujeme, veľmi radi toto jedlo máme - pre jeho jednoduchosť, variabilitu a skvelú chuť. Kto ešte neskúšal a všimne si môj koment, vrele odporúčam, vyskúšajte, kým máme ešte dostupnú slnkom hýčkanú zeleninku. S takou to chutí naj! :-)


frezia68
Všetkým ďakujem za pripomenutie toho výborného receptu.Vďaka komentárom bude aj u mňa na stole,lebo raz som vyskúšala a upadol do zabudnutia.Je variabilný a chutný :-).
tiginko
@Katka78 (29.9.2017 09:38)

vďaka za pripomenutie tohto výborného receptu, už sa teším na jeho zopakovanie. Pozdravujem Zuzku aj Katku :-)
zuzanka1367
Baby zlaté, akú službu ste mi dvakrát spravili, Vás za svet nedám :) Za prvé rozmýšľam čo k pečenému jahňaťu na budúco týždňovej chatovačke a zaloviť vo vlastných radoch ma nenapadlo. Tak to mám doriešené.. A za druhé Vás rada vidím baby moje, ďakujem za pekné komentáre a zdravím Vás aj ja srdečne!!!
katka78
Dievčatá, som tu zase pod receptom, včera sme mali opakovačku tejto zeleninky ako prílohu k pečenej tekvici s rascou podľa @frezia68 , dala som koštovať sestre, veľmi jej chutilo, hneď oba recepty pýtala, na varechu nechodí, len som jej ich ukázala, opísala si.. veľmi rada vás "vidím" a srdečne zdravím všetky tri ツ
zuzanka1367
Ďakujem, foto vždy poteší, som rada ak ste si pochutili a prispôsobili vlast
ným chutiam. Pekný večer prajem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia