Pestré a sýte jedlo pre milovníkov zeleniny, kombinácií znesie nespočetne...
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 10 ks |
|
| 1 ks menší |
|
| 1/2 ks |
|
| 1 ks červená mäsitá |
|
| podľa chuti |
|
| Omáčka: | |
| 4 PL |
|
| 500 ml |
|
| 4 PL |
|
| 4 PL strúhaný |
|
| 2 ks |
|
Postup
-
1
Nazbierala sa mi v chladničke zelenina, ktorú som musela minúť. Fenykel som mala v pláne vyskúšať tiež už dávnejšie, skĺbila som teda príjemné s užitočným. Zeleninu som očistila, umyla a pokrájala na menšie kusy, ružičkový kel a fenykel som naparila do polomäkka. Zapekaciu misu som vymazala olejom a zeleninu poukladala do nej, trocha som ju osolila, okorenila čerstvým tymiánom a sušenou bazalkou. Rúru som zapla na 200°C.
- 2
Pripravila som bešamelovú omáčku: maslo som rozohriala v rajničke, prisypala som múku a za stáleho miešania som za pár minút pripravila svetlú zápražku. Musí ostať naozaj svetlá, pozor na teplotu! Zaliala som ju postupne mliekom rýchlo miešajúc metličkou, aby sa neutvorili hrudky.
- 3
Bešamel som povarila asi 10 minút, dávala som pozor, aby neprihorel, ak sa tak stane, treba omáčku bez odstraňovania pripálenej časti preliať do inej nádoby a tak pokračovať v jej varení, aby neostala horká.
- 4
Primiešala som strúhaný syr, nechala som ho roztopiť na miernom plameni.Takto sa z nej stala omáčka Mornay. Môžu ale nemusia sa pridať žĺtka. Z omáčky sa preleje trocha do inej nádoby, v ktorej sú žĺtka, premiešajú sa a tak sa spolu prilejú do ostatnej omáčky, aby sa nezrazili. Už sa nevaria.
- 5
Omáčku som mierne osolila, lebo aj syr bol slaný.Touto omáčkou som preliala zeleninu v pekáči a piekla ju asi 35 minút.
- 6
Gratinovanú, po našom zapekanú zeleninu som podávala s varenými zemiakmi. Myslím, že viacerí používajú takúto omáčku a ani nevedia jej názov, preto som si dovolila pripomenúť ho.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









bez zbytočných slov *****
Ďakujem pekne za názory, som rada, že varíme "svetovo":-)