Zelenina gratinovaná v omáčke Mornay

Autor receptu: kukulienka71

Pestré a sýte jedlo pre milovníkov zeleniny, kombinácií znesie nespočetne...

3
porcie
10 minút
príprava
10+35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Nazbierala sa mi v chladničke zelenina, ktorú som musela minúť. Fenykel som mala v pláne vyskúšať tiež už dávnejšie, skĺbila som teda príjemné s užitočným. Zeleninu som očistila, umyla a pokrájala na menšie kusy, ružičkový kel a fenykel som naparila do polomäkka. Zapekaciu misu som vymazala olejom a zeleninu poukladala do nej, trocha som ju osolila, okorenila čerstvým tymiánom a sušenou bazalkou. Rúru som zapla na 200°C.
  2. Pripravila som bešamelovú omáčku: maslo som rozohriala v rajničke, prisypala som múku a za stáleho miešania som za pár minút pripravila svetlú zápražku. Musí ostať naozaj svetlá, pozor na teplotu! Zaliala som ju postupne mliekom rýchlo miešajúc metličkou, aby sa neutvorili hrudky.
  3. Bešamel som povarila asi 10 minút, dávala som pozor, aby neprihorel, ak sa tak stane, treba omáčku bez odstraňovania pripálenej časti preliať do inej nádoby a tak pokračovať v jej varení, aby neostala horká.
  4. Primiešala som strúhaný syr, nechala som ho roztopiť na miernom plameni.Takto sa z nej stala omáčka Mornay. Môžu ale nemusia sa pridať žĺtka. Z omáčky sa preleje trocha do inej nádoby, v ktorej sú žĺtka, premiešajú sa a tak sa spolu prilejú do ostatnej omáčky, aby sa nezrazili. Už sa nevaria.
  5. Omáčku som mierne osolila, lebo aj syr bol slaný.Touto omáčkou som preliala zeleninu v pekáči a piekla ju asi 35 minút.
  6. Gratinovanú, po našom zapekanú zeleninu som podávala s varenými zemiakmi. Myslím, že viacerí používajú takúto omáčku a ani nevedia jej názov, preto som si dovolila pripomenúť ho.