Zelená špargľa s pažítkovou omáčkou fotorecept

afataga - fotkaafataga, 16. apríla 2016
Zelená špargľa s pažítkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: afataga

Začína sezóna špargle

3
porcie
5 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 ml
100 g
2 ČL
1 ČL
2 PL čerstvo nasekaná
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja špargľu nekrájam, ale konce odlomím, ono sa to odlomí presne tam, kde treba. Zelenú ani nelúpem. Takže takto upravenú špargľu som dala variť do vody so soľou a štipkou cukru na 7 min. tak, aby hlavičky trčali. Do panvice som dala smotanu a prudko som ju redukovala, treba intinzívne miešať, lebo sa chce ísť pozrieť na sporák :-). Asi za 4 min. som do nej dala pokrájanú mozarellu a korenie a miešala som, kým sa roztopí.

    Zelená špargľa s pažítkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do omáčky som potom pridala horčicu a premiešala

    Zelená špargľa s pažítkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Omáčku som odstavila, pridala kúsok masla, pažítku a soľ. Premiešala som. Mohla by sa pridať aj trocha citr. šťavy, ale to ma napadlo, až keď sme už zjedli.

    Zelená špargľa s pažítkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Príloha: zemiaky s maslom a vňaťou.

Diskusia k receptu

66 komentárov k receptu
@mirop ako komu :-)
@dr dakujem
@methi jasne ze mozes na hociaku zeleninu, ja netusim, co tam vselico mate, mozes pouzit aj iny syr, uz som podobne robila aj s parmazanom, aj zelinky si daj ake chces a hned mas aspon 10 omacok
@izabella929 , @terinka 55, @tatty , @2010 dakujem
@monty 469 tak uz mas najvyssi cas :-), ja mam radsej zelenu ako bielu, ak budes robit bielu, treba ju supat, mam tu viac rcp na sparglu, tak pozri ak chces
@staja sa som kupila v Metre, ale casto mavaju aj v Lidli
bože, fotka je, akoby som tanier mala pred sebou a teraz takto na noc? robí sa to? som si na Teba spomenula v piatok v Lidli, ked som zbadala šparglu a ja ju nevzala a dnes aj lutovala, že som ju nemala,ako prílohu k panenke, omáčka sa mi veľmi pozdáva
Super recept,ako na zavolanie :-) Sparglu strasne lubim,takze si ma navnadila na dnesny obed.Aj tak som sa chystala do obchodu,takze jednou cestou kupim aj spargle.Ked pridu deti zo skoly,tiez nebudu namietat takemuto obedu,najmä ked im to tak luxusne naservirujem ako to mas ty ;-) Ozvem sa s vysledkom.
hmmm, všetko mám a už som chcela skríknuť Heuréka, už viem čo bude na večeru! Ale stroskotalo to na pažítke, tú teda nemám :-( Jedine, že by som ju nahradila medveďkovým cesnakom. Ešte porozmýšľam. Ale čo nebude dnes, bude nabudúce
@mesiar50 , sweetlaab dakujem
@paploska rada ta zas vidim, akosi si omladla podla tej foto :-))), ja viem, ze tu omacku nemozes, pre teba bude skor asi to maso, co som pridala predtym, ale dakujem aj tak
@no ved mi to aj bolo divne, ze co ty chvalis sparglu, lebo neviem, ako by si bola doma pochvalena za obed bez masa, ale ked ako prilohu, to by ste snad prezili :-)
@cesminaz tak teraz neviem, ci deti prezili, ked sa neozyvas :-)
@afataga :-))) No mala som smolu, :-/ Je to presne ako pises,sezona spargle estelen zacina..bola som v dvoch obchodoch,ale sparglu este nemali.Vraj niekedy cez tyzden dostanu.Ale detom som spravila tvoje zemiaky na petrušky a k nim rybu na rasci s citronom :-) Ale lenco sa dostanem ku špargle,urcite tento recept urobim.Zatial ukladam a potom sa ozvem :-)
odvedľa sa ešte ozýva dvojnásobné pochvalné mľaskanie a ja už podávam report: je to výborné a vraj to môžem kedykoľvek zopakovať :-) Mne sa teda tá mozzarella nechcela bez stopy roztaviť, trochu som to prebehla tyčovým mixérom. A dala som o 1 lyžičku horčice viac, a nakoniec teda ešte pár kvapiek citrónu. Že ďakujeme pekne za recept


@Tiginko (18.4.2016 20:25)

ked pozriem na tvoj a moj tanier, akoby ich jedna mater mala, tusim si dala ten mackovy, vlani som aj ja tak urobila, neviem preco sa mozarella branila, mne sa pekne rozpustila, mala som tu v sacku s vodickou, tak nedakuj a pchajte sa sparglou, kym je, skoda, ze dobre veci su tak kratko, ako aj mackovy, jahody a pod.
Vie mi niekto, prosím, poradit, kde je chyba? Niekolkokrát som kúpila sparglu a vždy bola nepríjemne horká. Tak neviem, či moje chutové poháriky su viac citlivé na horkost, alebo robím pri jej príprave chybu?
@Renulienka kupuj radsej zelenu sparglu...je omnoho hodnotnejsia a iba vynimocne horka...biela spargla byva horka vtedy, ak pocas pestovania mala malo vlahy...alebo cas od zberu k spotrebitelovi bol velmi dlhy...vzdy si pozri spodnu cast vyhonkov spargle...ak su konce suche alebo nebodaj plesnive (aj to sa v retazcoch stava) nekupuj ju...biela spargla sa ma olupat...potom povarit...zelena spargla sa moze pouzit aj neuvarena...chuti ako hrasok...ja pestujem zelenu staru francuzsku odrodu Argenteuil...je nenarocna, urodna a chutovo vynikajuca...odporucam :)
@Gabriele (19.4.2016 14:03)

dakujem, ze si odpovedala @renulienke , snad by som este dodala, ze bielu treba vzdy olupat a aj tak je niekedy fuzata, zelena mi aj viac chuti, da sa mlada pouzit aj do salatu, ale schrumat len tak, je to ale vlastne ta ista spargla, len biela sa pestuje zasypana zeminou bez pristupu svetla a preto nema farbu, zelena sa pestuje nad zemou, je v nej viac slnka, preto mi asi viac chuti
Keď som zbadala v obchode špargľu, hneď som si spomenula na tvoj krásny recept, ale keďže chladnička praskala vo švíkoch, nekúpila som ju, ale jej čas isto príde, pretože takéto jedlá mám rada.
@Zuzanka1367 (22.4.2016 14:35)

jej, dakujem za krasne foto a za vyskusanie rcp, to cloveka vzdy potesi, ved vies, s mackovym je este lepsia, ale ja som uz nemala, aj dnes som zas kupila zelenu, este neviem, aky osud ju postihne :-), asi zapakujem do slaniny a strcim na chvilu pod gril
Dakujem dievčatá za radu, kupila som teda na podla Vás zelenú a dokonca bola v bio kvalite. Vobec nie je horká, vyzerá to tak, že ju ,,zožeriem,, surovú....;-)
@Afataga (26.4.2016 16:30)
az teraz som Tvoj vyborny recept objavila. v jednoduchosti je krasa.
@Renulienka
ja vzdy ked varim sparglu, tak k nej pridam kusok stareho peciva. ca 1/3 zemle, alebo rohlika. prave tento trik zabranuje horkosti spargle, respektivne tu horkost vytiahne. hlavne pri bielej sa tato metoda vrele odporuca.
@Zolik (28.4.2016 02:04)

lepsie neskoro ako nikdy :-), dakujem aj za radu s tym pecivom, to som este nepocula, ale ja bielu skoro nekupujem, nie kvoli horkosti, to sa mi nestalo, ale niekedy ju nie a nie dosupat a ked ju jes, furt je fuzata a aj chutovo nam viac smakuje zelena, tiez ju chrumem surovu
@Afataga (28.4.2016 14:57)
nie je za co dakovat. mne to pred vyse 20-timi rokami poradila moja Viedenska svokra a nasla som to teraz aj na nete. je to sice v nemcine ale aj tak to pridam, keby niekto potreboval aj prelozim:

Tipps und Tricks für´s Spargelkochen:

Spargel ist das "kaiserlichste" Gemüse.
Spargel sollte möglichst frisch sein.
Die Schnittenden dürfen nicht ausgetrocknet sein.
Beim Zusammendrücken muss Wasser herausquellen.

Spargel immer gut schälen.
Holzige Enden wegschneiden.

Kochwasser salzen, zuckern, etwas Butter dazugeben.
Ein Stück Semmel mit kochen - nimmt die Bitterstoffe des Spargels.

Spargel vor dem Kochen mit einem dünnen Bindfaden hinter den Köpfen und am Schnittende zusammen binden.
So lässt er sich gegart wieder mühelos aus dem Topf heben.

Spargel im Spargeltopf kochen

Spargel bissfest - 10 bis 12 Minuten kochen;

Spargel weicher - 15 bis 20 Minuten kochen.

@Katka78 (25.5.2016 22:10)

dakujem za pekne foto, som poctena :-), ty si tu sparglu supala? Lebo podla mna zelenu netreba a tie karbose, ci co to je, tiez nevyzeraju na zahodenie :-)
Tak som tu opäť (otrava otravná). Dnešný môj obed dopadol na jedničku, omáčka je výborná, funím blahom. Akonáhle dofuním, idem piecť @sovkine moravské koláče, ale teraz si ešte užívam dozvuky chute tejto výbornej omáčky na jazyku. Ďakujem @afataga , maj sa krásne!


@Katka78 (3.6.2016 15:01)

takto mozes otravovat kazdy den :-), sme mali dnes rovnake myslienky, presne toto som mala v plane na obed, ale som zistila, ze spargla je akasi divna, nezdala sa mi, tak nahradna varianta spagety, tiez sme funeli :-)
@Afataga ..Minulý rok mi to žial nevyšlo,ale tentoraz áno :-) Fotka síce nieje najlepšia,ale jedlo je skvelé.Naozaj výborná omáčka,ktoru určite použijem aj k inej zelenine.Síce som použila obyčajnú horcicu,ale chut mala super ;-P Ako prilohu sme mali paradajkovú hnedú ryžu.Dakujem za recept,velmi nam chutilo :-)


@Cesminaz (15.4.2017 17:47)

A to je ako mozne, ze na dolnej zemi mas malinku pazitku? Ja tu pri polarnom kruhu mam uz priam pazitisko, vysoka je 20 cm ak nie viac. Potesila si ma, ze vam chutilo a dakujem za foto, aj ked si neviem k tomu predstavit ryzu, ale kazdy mame ineho gusta :-)
Čo robím zle, ak mám tvrdšiu/nežuvateľnú šparglu? Nie, nie je to kvôli tomu, že ju krátko varím. Vždy odstránim konce, ale aj tak sa daju zožuť len s námahou. Hlavičky sú už mäkké a ľahko žuvateľné. Žeby bola špargla staršia?
Milá @Alenka25 (24.6.2018 14:09),

podľa nášho názoru to naozaj bude spôsobené "vekom" špargle. Čerstvá mladá špargľa je krehká a ľahko sa konzumuje - aj keď aj pri nej sem-tam narazíte na tuhšie vlákno. Pružnejšia a krehkejšia ako biela je zelená špargľa - tú ani nemusíte šúpať. A ešte tip: skúste pridať do vody, v ktorej varíte špargľu, trocha citrónovej šťavy.

Tak ja taky :-)
Ovsem jednak nene pazitka a druhak mam radsi jine travy. Pouzila jsem vyrasena seminka lněná a ještě už nevím jaká. Smetanu jsem použila svoji, hustou, sojovou. Není tučná. Strouhla jsem sýr, kecla malinko hořčice, posypala pepřem. Pokus o fotku moc nevyšel, hodně chřestu. Ale lahodné, to teda jo, to bylo! Koupím mozzarelu a udělám ještě. Fakt dobry, fakt! :-)


Aj ty Brutus?
Pazitka nie je podmienka, ale ked mi vyrastla skoro polmetrova, hladala som vyuzitie.
Dobre si to dala, omacka je variabilna, dobra aj s pecorinom.
Fotke nic nechyba, akurat ja by som sa bala dat to do deraveho taniera :-).
Dakujem za spravu.
Fakt som rada, ze ti chutilo, fakt.
@Afataga (8.5.2019 20:11)
Si Zlata. Moja sa po tychto x-dnovych dazdoch krasne pozbierala a je ukazkova. Zato cela terasa je pod vodou, muskaty a petunie zmrznute, alebo su prehnite.
Tvoju ponuku, ze by si sa o skoricovo-kavovo-chilli pazitku so mnou podelila si velmi vazim :-) Pa
@Afataga (9.5.2019 10:16)
Ach jaj, ved to. 15 som uz mala 3x a ako vidiet ziadne pokroky. Vies, uz vsade predavali krasne rozkvitnute vselico, ludia kupovali a ja som sa nechala uniest. Skoda nie je zase az tak velka len ma to mrzi. Byvam na zapad od Zürichu. Chcela som uz mat peknu terasku a takto to dopadlo.
Ja som sa chcela postazovat a Ty si ma opät pekne uzemnila ;-)

Pridaj komentár k receptu: