Zebro rezy

feva - fotkafeva, 20. septembra 2012

Tento recept je v nasej rodine už dlhšiu dobu. Obľúbila si ho moja mama a teraz aj ja verím že si ho obľúbi a Zobraziť celý popisTento recept je v nasej rodine už dlhšiu dobu. Obľúbila si ho moja mama a teraz aj ja verím že si ho obľúbi a bude často robiť aj moja dcérka.

Suroviny

500 g
250 g
50 g
1 ks
2 ks
20 g
3 PL
 štipka
 štipka
1,4 kila
150 g
1,5 dl
1 ks




Postup

  1. 1

    Do múky zamiešame maslo, alebo tuk , pridáme droždie zmiešané v mlieku vajíčko a 2 žĺtky , a všetko zmiesime. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 3 časti .Každú rozvaľkáme na tenko. Prvú časť cesta premiestnime váľkom na plech a potrieme tenkou vrstvou lekváru .Na ňu potom natrieme polovicu vyhladnutej orechovej plnky ktorú pripravíme takto :Dáme zovrieť vodu s cukrom ,a do nej pridáme zomleté orechy a nestrúhanú citrónovú kôru . Orechovú plnku prikryjeme druhov časťou cesta ktorú opäť natrieme lekvárom a zvyškom orechovej plnky .Prikryjeme tretou časťou cesta . Vrchnú vrstvu cesta poprepichujeme vidličkou a dáme cesto piecť do vyhriatej rúry . Upečené posypeme cukrom.

Diskusia k receptu

marienka44
@Feva , tie rezy sa spravne volaju Žerbó rezy, tak to uvadza kucharska knizka od. p. Dullovej. Podla nej aj ja robim a recept som dala aj sem na Varechu. Ja davam na cesto pikantny lekvar ribezlovy /na tom tak nezalezi/ a posypam zomletymi orechami zmiesanymi s cukrom, teda nevarim plnku. Je to tak menej pracne. Vyskusaj. Aspon trochu cukru do cesta nedavas ?
Je to vynikajuci zakusok, dlho vydrzi, lebo cokoladova poleva na vrchu ho chrani pred vysusenim.
mata3636
@marienka44 - ja si myslím, že na tom džeme záleží. predsa len, tá orechová plnka je sladká, čokopoleva je sladká a ríbezľový džem tú sladkosť trocha stiahne. ja dávam na jednu vrstvu domáci džem marhuľový a na druhú domáci ríbezľový. robím tento koláč len na Vianoce, minulý rok som ríbezľový nemala, tak som dala malinový a nebolo to ono. niekto dáva slivkový lekvár, aj taký som chutnala a vôbec mi tá kombinácia nechutí. ani ja nevarím orechy, len posypem. v rozpise je do cesta cukor, len potom v postupe asi nedopatrením nie je. toto je straaašne dobrý, vdačný koláč. kedže na Vianoce je toho viac, nezje sa hned, u nás vydrží aj dva týždne a stále je vláčny. keby som môjho muža nekrotila, zjedol by aj pol plechu. pekne, s mliečkom, ide to do neho, ako ked kačku štopú :))
marta5
Robila ho moja babka a je stále aktuálny a fajnový.Na Vianoce sa hodí ešte som ho nikdy nerobila aj ked už som aj ja babka,mám napísaný recept,ale aj Tvoj si uložím a na Vianoce určite upečiem.Dakujem za pripomenutie.Aj ja som toho názoru,že na džeme záleží,robila som ríbezľový a včera som varila hroznový.
valeri
Ááááááá ŽERBÓ rezy, milujem ich :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia