Makový koláč
Makový koláč

Zdravý makový koláč bez múky a cukru

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 15. mája 2022
Zdravý makový koláč bez múky a cukru
Foto: slovakbaker

Tentokrát to bude zdravý koláč bez gramu múky a cukru s lesným ovocím navrchu. Tento recept som už na vareche zverejnil, avšak v Zobraziť celý popisTentokrát to bude zdravý koláč bez gramu múky a cukru s lesným ovocím navrchu. Tento recept som už na vareche zverejnil, avšak v podobe torty. Táto zdravá maškrta zachutí každému, kto má rád mak, jablká a kopec lesného ovocia. A navyše, tento koláč je extrémne rýchly a jednoduchý na prípravu.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
3 PL
2 PL (vriaca)
200 g mletý
5 ks
Ovocná vrstva:
z 5 jabĺk
300 g mrazené mix
2 PL




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom prilejeme med a šľaháme do hustej svetlej peny. Prilejeme vriacu vodu a šľaháme ďalej. Po častiach primiešame mletý mak. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zľahka primiešame k cestu. Jablká očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Vyžmýkame, šťavu zachytíme a jablká vmiešame do makového cesta. Cesto vylejeme na plech (38x25 cm) vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme zhruba 35 minút.

  2. 2

    Do hrnca nalejeme šťavu z vyžmýkaných jabĺk, prisypeme mrazené lesné ovocie a privedieme do varu. V troche vody rozmiešame Zlatý klas, ktorý prilejeme do ovocnej zmesi a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarenú ovocnú náplň nalejeme na upečený koláč a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Koláč je veľmi šťavnatý vďaka maku a jablkám a svieži vďaka kyselkavému ovociu. Rozhodne si ho pripravte aj Vy. Dobrú chuť!

    Zdravý makový koláč bez múky a cukru - obrázok 3

Diskusia k receptu

dvorka
včera som koláč upiekla. jablká som nežmýkala, neboli až tak šťavnaté a dobre som urobila, lebo šťavnatý bol koláč. a vrch som potrela višňovou marmeládou a potom poliala kakaovou hustou polevou. neodolala som a jedla som ho ešte teplý, ale po vychladnutí dnes ráno, proste nemá chybu. veľká vďaka za recept. aj by som pridala fotku, no akosi som zabudla fotiť. možno pri popoludňajšej kávičke :-)
martamm
Vyzera dobre, len nerozumiem tomu, preco sa ludia boja muky. Na druhej strane im nevadi mnozstvo tukov v maku...
mata3636
@martamm (17.5.2022 15:03)

Ten tuk v maku je zdraviu prospešný, kdežto biela múka nám nedá nič. Akurát tak mišelinku okolo pása 😃
martamm
@mata3636 (17.5.2022 15:47), ja pouzivam celozrnnu muku a o zdravej vyzive by som Vam mohla prednasat. A miselinku nenosim, vo veku 62 rokov mam 59 kg, takze asi tolko. A aj zdravy tuk je tuk

mata3636
@martamm (18.5.2022 10:45)
Nechcela som sa vás dotknúť. Môj koment som myslela všeobecne, nie priamo na vás




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia