Zdravý makový koláč bez múky a cukru

Foto: slovakbaker
Tentokrát to bude zdravý koláč bez gramu múky a cukru s lesným ovocím navrchu. Tento recept som už na vareche zverejnil, avšak v Zobraziť celý popisTentokrát to bude zdravý koláč bez gramu múky a cukru s lesným ovocím navrchu. Tento recept som už na vareche zverejnil, avšak v podobe torty. Táto zdravá maškrta zachutí každému, kto má rád mak, jablká a kopec lesného ovocia. A navyše, tento koláč je extrémne rýchly a jednoduchý na prípravu.
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 6 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL (vriaca) | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g mletý | 
                                                             | 
                                                    
| 5 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Ovocná vrstva: | |
| z 5 jabĺk | 
                                                             | 
                                                    
| 300 g mrazené mix | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom prilejeme med a šľaháme do hustej svetlej peny. Prilejeme vriacu vodu a šľaháme ďalej. Po častiach primiešame mletý mak. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zľahka primiešame k cestu. Jablká očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Vyžmýkame, šťavu zachytíme a jablká vmiešame do makového cesta. Cesto vylejeme na plech (38x25 cm) vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme zhruba 35 minút.
- 2
 Do hrnca nalejeme šťavu z vyžmýkaných jabĺk, prisypeme mrazené lesné ovocie a privedieme do varu. V troche vody rozmiešame Zlatý klas, ktorý prilejeme do ovocnej zmesi a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarenú ovocnú náplň nalejeme na upečený koláč a necháme vychladnúť.
- 3
 Koláč je veľmi šťavnatý vďaka maku a jablkám a svieži vďaka kyselkavému ovociu. Rozhodne si ho pripravte aj Vy. Dobrú chuť!
                                                    Tiež makový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 
                                                    




                                                        
                                                    
 


Ten tuk v maku je zdraviu prospešný, kdežto biela múka nám nedá nič. Akurát tak mišelinku okolo pása 😃
Nechcela som sa vás dotknúť. Môj koment som myslela všeobecne, nie priamo na vás
No, brala som to osobne, ale uz nie, nakolko prijimam vysvetlenie 😊
Do ovocnej vrstvy ide okolo 300 g mrazeného lesného ovocia.
Údaj sme doplnili aj do vášho receptu :)