Zdenkin zemiakový chlebík
manažérka krbového ateliéru Meeting Café v Krupine, 27. septembra 2011
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Postup
-
1
Kvások: V 500 ml teplej vody rozpustíme 2 PL kryštálového cukru a 1 kocku droždia. Necháme kysnúť, kým sa navrchu nevytvorí „brblotavá“ živá kôrka.
- 2
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nastrúhame na strúhadle, necháme vychladnúť. Zmiešame múku, vychladnuté zemiaky, soľ a rascu, pridáme kvások a spolu vymiesime na cesto, miesime približne 15 minút. Konzistencia cesta je správna, keď sa cesto oddeľuje od misy aj od rúk, misa aj ruky zostanú relatívne čisté. Spracované cesto necháme v miske, vrch pomúčime a prikryjeme na odpočinok utierkou na dobu asi 45 minút.
- 3
Po tomto čase cesto preložíme na pomúčený lopár a viackrát prevaľkáme. Vytvarujeme ho do tvaru chlebíka, preložíme na pomúčený plech a prikryjeme utierkou ešte na ďalších 15 minút, aby chlebík správne dokysol. Ak chlieb budeme piecť v teplovzdušnej rúre, musíme túto dobre vyhriať na 200 0C.
- 4
Do dobre vyhriatej rúry vložíme plech s cestom na chlebík a pečieme 1 hodinu. Na upečenom chlebíku buď necháme kôrku pomúčenú alebo, ako robili naše staré mamy, chlieb potrieme jemne vodou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu