Zdenkin zemiakový chlebík

Renáta Kráľovičová
manažérka krbového ateliéru Meeting Café v Krupine, 27. septembra 2011
Zdenkin zemiakový chlebík
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

1000 g
3 ks, stredne veĺké
1 PL
1 KL (mletej alebo celej)




Postup

  1. 1

    Kvások: V 500 ml teplej vody rozpustíme 2 PL kryštálového cukru a 1 kocku droždia. Necháme kysnúť, kým sa navrchu nevytvorí „brblotavá“ živá kôrka.

  2. 2

    Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nastrúhame na strúhadle, necháme vychladnúť. Zmiešame múku, vychladnuté zemiaky, soľ a rascu, pridáme kvások a spolu vymiesime na cesto, miesime približne 15 minút. Konzistencia cesta je správna, keď sa cesto oddeľuje od misy aj od rúk, misa aj ruky zostanú relatívne čisté. Spracované cesto necháme v miske, vrch pomúčime a prikryjeme na odpočinok utierkou na dobu asi 45 minút.

  3. 3

    Po tomto čase cesto preložíme na pomúčený lopár a viackrát prevaľkáme. Vytvarujeme ho do tvaru chlebíka, preložíme na pomúčený plech a prikryjeme utierkou ešte na ďalších 15 minút, aby chlebík správne dokysol. Ak chlieb budeme piecť v teplovzdušnej rúre, musíme túto dobre vyhriať na 200 0C.

  4. 4

    Do dobre vyhriatej rúry vložíme plech s cestom na chlebík a pečieme 1 hodinu. Na upečenom chlebíku buď necháme kôrku pomúčenú alebo, ako robili naše staré mamy, chlieb potrieme jemne vodou.

Diskusia k receptu

renama
vyzerá krásne............. už je uložený v KK
dajda
Chlebíka,ako zo Bzovíka- tam piekli taký výborný.
hubata
Zemiakový by mal dlhšie vydržať, uložím si ho, lebo ja som sama.
astheart
Je to jen poznámka: Prosím dopsat suroviny na kvásek. Jinak se mi recept moc líbí!
astheart
Je to jen poznámka: Prosím dopsat suroviny na kvásek. Jinak se mi recept moc líbí!
majsterka
Ja pečiem chlebík zo 650- ky hladkej múky a pridám za lyžičku octu.Dnes som vyskúšala z ražnej a pridala som aj pšeničnú múku.Cesto sa zdalo aj po dôkladnom vymiesení dosť lepivé ale chlebík sa vypiekol dobrý
renama
Dnes som ho upiekla, dala som aj celozrnnú múku 1:1 , manžel povedal, že chutnejší nejedol. Fakt je výborný, ďakujem za receptík




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia