Foto: irenaw
Jesenno-zimné koláčiky, korenisté a úžasne voňajúce. Recept som našla pred pár rokmi na internete pri mojom pátraní po zázvorových a tekvicových receptoch :).
príprava
na 175 °C
Suroviny
suché prísady: | |
2 1/2 šálky |
|
1 čl |
|
1/2 čl |
|
1 čl |
|
1/2 čl |
|
mokré prísady: | |
2 PL |
|
3/4 šálky |
|
3/4 šálky |
|
1/4 šálky |
|
1 ks |
|
poleva: | |
|
|
|
Postup
-
1
Do misy dáme múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, mleté klinčeky a premiešame. Do inej misy dáme dve zarovnané lyžice jemne strúhaného zázvoru aj so šťavou ktorú pustil, mäkké maslo a cukor. Šľaháme kým to nie je svetlé a vzdušné.
-
2
Primiešame melasu a vajce.
-
3
Pridáme suchú zmes a zamiešame len tak, aby sa to spojilo. Dáme aspoň na hodinu do chladu, aby sa s cestom dobre robilo rukami.
-
4
Vyhrejeme rúru na 175°C. Z cesta spravíme guľky asi ako menší vlašský orech, obalíme ich v cukre a kladieme na plech asi 5 cm od seba. Nestláčame, sami sa roztečú.
-
5
Pečieme 10-15 minút, kým okraje nezačnú hnednúť. Okraj bude chrumkavý a stred mäkký. Necháme 5 minút na plechu a potom ozdobíme polevou a usušíme, vychladíme na mriežke. Polevu nemám odmeranú, robím ju vždy od oka. Pár lyžíc šťavy vymiešam s cukrom kým to nezbelie a nevyzerá ako redšia poleva na medovníčky :). Môže sa použiť akákoľvek citrusová šťava alebo džús.
@adrianal www.strava.sk/showdoc.do?docid=2176...
je to vedľajší produkt, ktorý vzniká pri výrobe cukru z cukrovej trstiny, prospešný pre naše zdravie :)