Zázvorové cookies (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Jesenno-zimné koláčiky, korenisté a úžasne voňajúce. Recept som našla pred pár rokmi na internete pri mojom pátraní po zázvorových a tekvicových receptoch :).

20 minút
príprava
10-15 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, mleté klinčeky a premiešame. Do inej misy dáme dve zarovnané lyžice jemne strúhaného zázvoru aj so šťavou ktorú pustil, mäkké maslo a cukor. Šľaháme kým to nie je svetlé a vzdušné.
  2. Primiešame melasu a vajce.
  3. Pridáme suchú zmes a zamiešame len tak, aby sa to spojilo. Dáme aspoň na hodinu do chladu, aby sa s cestom dobre robilo rukami.
  4. Vyhrejeme rúru na 175°C. Z cesta spravíme guľky asi ako menší vlašský orech, obalíme ich v cukre a kladieme na plech asi 5 cm od seba. Nestláčame, sami sa roztečú.
  5. Pečieme 10-15 minút, kým okraje nezačnú hnednúť. Okraj bude chrumkavý a stred mäkký. Necháme 5 minút na plechu a potom ozdobíme polevou a usušíme, vychladíme na mriežke. Polevu nemám odmeranú, robím ju vždy od oka. Pár lyžíc šťavy vymiešam s cukrom kým to nezbelie a nevyzerá ako redšia poleva na medovníčky :). Môže sa použiť akákoľvek citrusová šťava alebo džús.