Závin s medvedím cesnakom
Závin s medvedím cesnakom

Závin s medvedím cesnakom

evusik - fotkaevusik, 3. apríla 2017
Závin s medvedím cesnakom
Foto: evusik

Sezóna medvedieho cesnaku u nás už beží v plnom prúde. Rastie všade okolo a máme ho už pár rokov aj na záhrade. Kto nemá Zobraziť celý popisSezóna medvedieho cesnaku u nás už beží v plnom prúde. Rastie všade okolo a máme ho už pár rokov aj na záhrade. Kto nemá medvedí cesnak môže použiť čerstvý listový špenát a veľa cesnaku. Výsledok bude veľmi podobný.

30 minút
príprava
25 minút
na 220/200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
250 ml
100 g
1 ks
1/2 kocky čerstvé
1 ČL
Náplň:
250 ml
100 g
veľa
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Zamiesime si cesto: droždie rozpustíme v mlieku, pridáme všetko ostatné a zamiesime cesto, prikryté necháme vykysnúť 1 až 2 hodiny. Medvedí cesnak najskôr dobre preberieme a umyjeme. Pri zbere sa vám do košíka môže dostať aj nejaký ten pavúčik alebo slimáčik, ale aj suchý lístok alebo tráva.

    Závin s medvedím cesnakom - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, po dĺžke natrieme kyslú smotanu asi do polovice cesta, posypeme strúhaným syrom a nasekaným medvedím cesnakom.

    Závin s medvedím cesnakom - obrázok 2
  3. 3

    Cesto zavinieme asi do dvoch tretín, okraje narežeme na pásiky a poprekladáme cez závin, konce odrežeme a zastrčíme pod závin, pásiky môžeme preložiť len tak, alebo stočiť dva a dva pásiky.

    Závin s medvedím cesnakom - obrázok 3
  4. 4

    Závin opatrne preložíme do pekáčika, alebo tortovej formy a stočíme do kruhu, alebo pečieme na veľkom plechu ako klasický závin.

    Závin s medvedím cesnakom - obrázok 4
  5. 5

    Závin potrieme vodou s kvapkou oleja a posypeme semienkami, pečieme na 220 °C prvých 10 minút a potom na 200 °C ďalších 15 minút.

    Závin s medvedím cesnakom - obrázok 5
  6. 6

    Mierne vychladnutý závin preložíme na mriežku alebo podnos.

    Závin s medvedím cesnakom - obrázok 6
  7. 7

    Závin treba nechať celkom vychladnúť, predsa len špaldová múka je ťažšia ale samotné cesto má úžasnú orieškovú chuť a spolu s kyselkavou smotanou a medvedím cesnakom tvorí skvelú kombináciu. A ja som doma zožala pochvalu :)

    Závin s medvedím cesnakom - obrázok 7
  8. 8

    Ak u vás nerastie medvedí cesnak a máte záhradu pripájam odkaz na stránku kde majú medvedí cesnak ako semeno, hľadajte v sekcii Bylinky http://www.semenarstvo.sk

    Závin s medvedím cesnakom - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, bezva suroviny, náádherně zamotané - s hravostí a láskou. Jsi šikulka!
jujoska
medvedim cesnakom sme zasobeni tiez dost, takyto recept sa zide
danda3
Evička, krásny recept, postup, foto, všetko.☺
kukulienka71
Nádherná práca, takéto recepty je radosť pozerať. Veľmi zaujímavý a celkom rýchly postup na efektný venček, iste použijem, či naslano, či nasladko, to už bude asi jedno, a najlepšie aj-aj;-)
abul
Krásny závin, vďaka za recept.
kimlo
Ja som si pred 2 rokmi doniesol a presadil zopár rastliniek cesnaku a už sa mi pekne rozrastá na záhrade...za recept 5*


martamm
Medvedi cesnak je super, ale opatrne s nim hlavne ti, co maju nizky tlak, lebo sa im este znizi.....Inac paradny receptik, zajtra idem zbierat cesnak, tak vyskusam :)
mitzy
Prekrásny recept! Krásne fotky! Mňam*****
patroveckypitrs
Ej bisťu myslím si, že by som takúto dobrotu tlačil do seba, až by mi gule za ušami naskakovali. Krása, uložene nie len v k.k., ale aj USB pre vnúčatá a 5*.
evusik
@all dievčence a chlapci, ďakujem krásne za nakuknutie, teší ma, že sa Vám môj recept páči, ale úplne nekriticky musím povedať, že bol fakt výborný :)
určite to poznáte, varíme, pečieme akože z musu, veď hladošov treba nakŕmiť a robíme to ako rutinu ale občas sa zadarí, ani sa človek moc nesnaží a ahaho -podarí sa niečo moc, moc dobré... veď keď už aj môj muž vychvaľoval kade chodil :) jedli sme ho 2 dni, lebo prišli deti, tak sa minul a fakt bol aj na druhý deň veľmi dobrý, to je ale zásluhou výberu múk, kombinácia polohrubej a hladkej špaldovky je veľmi dobrá, mám to vyskúšané
prajem všetkým krásny deň
evusik
@Kimlo ako keby som videla ten náš, na záhrade máme presne taký istý :-)
@Patroveckypitrs neviem aké staré máš vnúčatká ale našim koláč veľmi chutil... verím, že aj ty by si si pochutil
@Martamm určite máš pravdu, cesnak znižuje tlak ale sa mi zdá, že tepelne upravený má slabšie účinky. Robila som pesto na cestoviny a aj do pomazánky a to bol iný ekrazit, v tom pečenom koláči už takú silu nemá, ale verím, že na každého to má iný účinik
katka78
Naozaj pekný recept a navyše mám rada aj tvoje fotky, ktoré majú vždy skvelú atmosféru. Rada sa pokochám. Vďaka ☺
cesminaz
Ja ho žial v zahrade nemám,ale chcela by som.Mám ho velmi rada :-) Závin je určite skvelý.
stanci11
prekrásny závin, skoro som si oči vyočila ;) určite vyskúšam s tým špenátom a cesnakom, k medvediemu vo väčšom množstve je ťažké sa tu dostať...
1x evusik
szupolka
Fantastický zavin! Obrovský obdiv z mojej strany. Ďakujem za zverejnenie receptu. Už len ten medvedi cesnak pohladam a idem na to! 5* odo mňa!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia