Závin s medvedím cesnakom
Foto: evusik
Sezóna medvedieho cesnaku u nás už beží v plnom prúde. Rastie všade okolo a máme ho už pár rokov aj na záhrade. Kto nemá Zobraziť celý popisSezóna medvedieho cesnaku u nás už beží v plnom prúde. Rastie všade okolo a máme ho už pár rokov aj na záhrade. Kto nemá medvedí cesnak môže použiť čerstvý listový špenát a veľa cesnaku. Výsledok bude veľmi podobný.
príprava
na 220/200 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
250 ml |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1/2 kocky čerstvé |
|
1 ČL |
|
Náplň: | |
250 ml |
|
100 g |
|
veľa |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Zamiesime si cesto: droždie rozpustíme v mlieku, pridáme všetko ostatné a zamiesime cesto, prikryté necháme vykysnúť 1 až 2 hodiny. Medvedí cesnak najskôr dobre preberieme a umyjeme. Pri zbere sa vám do košíka môže dostať aj nejaký ten pavúčik alebo slimáčik, ale aj suchý lístok alebo tráva.
-
2
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, po dĺžke natrieme kyslú smotanu asi do polovice cesta, posypeme strúhaným syrom a nasekaným medvedím cesnakom.
-
3
Cesto zavinieme asi do dvoch tretín, okraje narežeme na pásiky a poprekladáme cez závin, konce odrežeme a zastrčíme pod závin, pásiky môžeme preložiť len tak, alebo stočiť dva a dva pásiky.
-
4
Závin opatrne preložíme do pekáčika, alebo tortovej formy a stočíme do kruhu, alebo pečieme na veľkom plechu ako klasický závin.
-
5
Závin potrieme vodou s kvapkou oleja a posypeme semienkami, pečieme na 220 °C prvých 10 minút a potom na 200 °C ďalších 15 minút.
-
6
Mierne vychladnutý závin preložíme na mriežku alebo podnos.
-
7
Závin treba nechať celkom vychladnúť, predsa len špaldová múka je ťažšia ale samotné cesto má úžasnú orieškovú chuť a spolu s kyselkavou smotanou a medvedím cesnakom tvorí skvelú kombináciu. A ja som doma zožala pochvalu :)
-
8
Ak u vás nerastie medvedí cesnak a máte záhradu pripájam odkaz na stránku kde majú medvedí cesnak ako semeno, hľadajte v sekcii Bylinky http://www.semenarstvo.sk
určite to poznáte, varíme, pečieme akože z musu, veď hladošov treba nakŕmiť a robíme to ako rutinu ale občas sa zadarí, ani sa človek moc nesnaží a ahaho -podarí sa niečo moc, moc dobré... veď keď už aj môj muž vychvaľoval kade chodil :) jedli sme ho 2 dni, lebo prišli deti, tak sa minul a fakt bol aj na druhý deň veľmi dobrý, to je ale zásluhou výberu múk, kombinácia polohrubej a hladkej špaldovky je veľmi dobrá, mám to vyskúšané
prajem všetkým krásny deň
@Patroveckypitrs neviem aké staré máš vnúčatká ale našim koláč veľmi chutil... verím, že aj ty by si si pochutil
@Martamm určite máš pravdu, cesnak znižuje tlak ale sa mi zdá, že tepelne upravený má slabšie účinky. Robila som pesto na cestoviny a aj do pomazánky a to bol iný ekrazit, v tom pečenom koláči už takú silu nemá, ale verím, že na každého to má iný účinik
na tejto stránke predávajú medvedí cesnak ako semeno ale je možné, že ho predávajú aj v záhradkárskych obchodoch, my sme si doniesli cibuľky z lesa a krásne sa nám ujal
www.semenarstvo.sk/index.php?page=shop.product_details&...