Závin s medvedím cesnakom

Závin s medvedím cesnakom

Autor receptu: evusik

Sezóna medvedieho cesnaku u nás už beží v plnom prúde. Rastie všade okolo a máme ho už pár rokov aj na záhrade. Kto nemá medvedí cesnak môže použiť čerstvý listový špenát a veľa cesnaku. Výsledok bude veľmi podobný.

30 minút
príprava
25 minút
na 220/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zamiesime si cesto: droždie rozpustíme v mlieku, pridáme všetko ostatné a zamiesime cesto, prikryté necháme vykysnúť 1 až 2 hodiny. Medvedí cesnak najskôr dobre preberieme a umyjeme. Pri zbere sa vám do košíka môže dostať aj nejaký ten pavúčik alebo slimáčik, ale aj suchý lístok alebo tráva.
  2. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, po dĺžke natrieme kyslú smotanu asi do polovice cesta, posypeme strúhaným syrom a nasekaným medvedím cesnakom.
  3. Cesto zavinieme asi do dvoch tretín, okraje narežeme na pásiky a poprekladáme cez závin, konce odrežeme a zastrčíme pod závin, pásiky môžeme preložiť len tak, alebo stočiť dva a dva pásiky.
  4. Závin opatrne preložíme do pekáčika, alebo tortovej formy a stočíme do kruhu, alebo pečieme na veľkom plechu ako klasický závin.
  5. Závin potrieme vodou s kvapkou oleja a posypeme semienkami, pečieme na 220 °C prvých 10 minút a potom na 200 °C ďalších 15 minút.
  6. Mierne vychladnutý závin preložíme na mriežku alebo podnos.
  7. Závin treba nechať celkom vychladnúť, predsa len špaldová múka je ťažšia ale samotné cesto má úžasnú orieškovú chuť a spolu s kyselkavou smotanou a medvedím cesnakom tvorí skvelú kombináciu. A ja som doma zožala pochvalu :)
  8. Ak u vás nerastie medvedí cesnak a máte záhradu pripájam odkaz na stránku kde majú medvedí cesnak ako semeno, hľadajte v sekcii Bylinky http://www.semenarstvo.sk