Závin s medvedím cesnakom
Závin s medvedím cesnakom
Autor receptu: evusik
Sezóna medvedieho cesnaku u nás už beží v plnom prúde. Rastie všade okolo a máme
ho už pár rokov aj na
záhrade. Kto nemá medvedí cesnak môže použiť čerstvý listový špenát a veľa cesnaku.
Výsledok bude veľmi
podobný.
30 minút príprava |
25 minút na 220/200 °C |
Postup
- Zamiesime si cesto: droždie rozpustíme v mlieku, pridáme všetko ostatné a zamiesime cesto, prikryté necháme vykysnúť 1 až 2 hodiny. Medvedí cesnak najskôr dobre preberieme a umyjeme. Pri zbere sa vám do košíka môže dostať aj nejaký ten pavúčik alebo slimáčik, ale aj suchý lístok alebo tráva.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, po dĺžke natrieme kyslú smotanu asi do polovice cesta, posypeme strúhaným syrom a nasekaným medvedím cesnakom.
- Cesto zavinieme asi do dvoch tretín, okraje narežeme na pásiky a poprekladáme cez závin, konce odrežeme a zastrčíme pod závin, pásiky môžeme preložiť len tak, alebo stočiť dva a dva pásiky.
- Závin opatrne preložíme do pekáčika, alebo tortovej formy a stočíme do kruhu, alebo pečieme na veľkom plechu ako klasický závin.
- Závin potrieme vodou s kvapkou oleja a posypeme semienkami, pečieme na 220 °C prvých 10 minút a potom na 200 °C ďalších 15 minút.
- Mierne vychladnutý závin preložíme na mriežku alebo podnos.
- Závin treba nechať celkom vychladnúť, predsa len špaldová múka je ťažšia ale samotné cesto má úžasnú orieškovú chuť a spolu s kyselkavou smotanou a medvedím cesnakom tvorí skvelú kombináciu. A ja som doma zožala pochvalu :)
- Ak u vás nerastie medvedí cesnak a máte záhradu pripájam odkaz na stránku kde majú medvedí cesnak ako semeno, hľadajte v sekcii Bylinky
http://www.semenarstvo.sk