Zaváraná kápia fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 17. augusta 2011
Zaváraná kápia (fotorecept)
Foto: ancicka

Ponúkam svoj recept na zaváranu kapiu-papriku.@jerica,pri jednom zo svojíh receptov napísala,že opakovanie je matka múdrosti.V tomto prípade,čo sa týka zavárania má 100% pravdu.Pretože každa Zobraziť celý popisPonúkam svoj recept na zaváranu kapiu-papriku.@jerica,pri jednom zo svojíh receptov napísala,že opakovanie je matka múdrosti.V tomto prípade,čo sa týka zavárania má 100% pravdu.Pretože každa gazdinka ked príde čas závarania tak väčšinou sa rcp.opakujú a pri väčšom množstve vždy sa vraciame ku starým overeným receptom.Ja takto si opakujem už vyše tridsať rokov.Nechcem tým povedať,že neskúšam nové.

30-x minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby
Nálev na 3 dl fľašu:
1/2 čl
1,rovna PL
2 goľky
4 guľky
30 ml
 trošla
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Kapiu umyjeme a zbavíme jadierok,rozpolíme.

    Zaváraná kápia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dno pohára dáme 2 kolieska cibule,na to do plna uložíme nakrájanu na rezance kapiu. ja to robím tak,že polovicu narežem na rezance a polovicu naukladám naštvrťkovanu. Ked mám všetko naukladané vo fľaškách,tak dávam do každej fľašky 1 čl soli,1 pl cukru, 4 pepre,2 guličky nové korenie a tak do každej pridávam ocot.

    Zaváraná kápia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom každu jednú naplním vodou z vodovodu,tak asi 1 cm.od vrchu.

    Zaváraná kápia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked mám všetky fľaše ponapirvané,

    Zaváraná kápia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...tak do každej kvapnem troška oleja.Tak asi za 1 čl. Dobré fľaše pozatváram a dám sterilizovať na 15 minút ,pri 90°C

    Zaváraná kápia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po zasterilizovní ja vždycky takto poprevraciam fľaše horé dnom do vychladenia a mám istotu,že sú vička uchytené.

    Zaváraná kápia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto sterilizujem aj rôznofarebnú papriku.

    Zaváraná kápia (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

danculka
Keď robíš,tak nech to stojí zato,pohárov máš,dosť?? super v zime,ako keby si našla...
tonicka53
@ancicka , takto som ešte kápiu nesterilizovala, ale dnes som naoberala za vedro vo fóliovníku, tak už aj idem na vec :-) ďakujem za recept. Máš ho krásne spracovaný, ako vlastne všetky tvoje.
Si šikulka !
jerica
pekné,aj vynikajúce,len u nás s olejom sa nekamarátime.Kápia ešte čaká v skleníku,potom pridám :-))
1x lianka
abdul
O tej cibuli som veru nevedel.Ale vyskúšam.
sovka62
Kápiu na nakladanie najprv ováram v náleve, tak sa mi do pohárov vojde viac a potom ju tým nálevom zalejem. Surovú som ešte neskúšala.
ancicka
@danculka ,pohárou mám dosť.
@tonicka53 ,urob a určite budeš spokojna.
@dorisa ,nechápem,čo závidiš,tu robotu?
@jerica ,kapiu môžeš závarať aj bez oleja.
@abdul ,cibuľa dodáva chuť kapii.
@sovka ,Ja tiež predváram,ale nie kapiu./Paprika v oleji/,Takto zavárana je vhodná napr.na obložené misy,lebo nieje celkom mäkká.Je to zásoba na celú zimu.Ked ju predvaríš,tak zmäkne.
evanaaa
Ja som len raz zavárala kápiu, ale tú lyžicu oleja som navrch dávala, podľa mamy, myslela som, že to je proti kvaseniu, a aj kupované boli v oleji. Ináč som si ju mlela a dávala do pohárikov so soľou, bez sterilizácie - do varenia, k mäsu a pod.
tetuska
už je kapia vo fľašiach, oddychuje v špajzi, aj ja som dávala navrch lyžicu oleja, výborná je aj pečená hrubá paprika a potom zavarená ako uhorky, tá chuť je špeciálna, recept u užívateľa tetuska... dobrú chuť...
jerica
@ancicka zaváram bez oleja , recept mám iný ako som dala na almu papriku:-) recept mám od našej varechačky @bobarka , tie kápie môžeš jesť aj samé len tak.Naša paprika kapia je ešte na koreni,tak sa mi nechce hladať rcp.
To je tiež výborný recept zavarená pečená paprika ako píše @tetuska .
Aj tak je výborný Tvoj recept , v minulosti sme bez oleja nerobili len s olejom,neviem či to bol jediny recept s olejom.
sjuz
mňam. ja napríklad nevarím nálev, ale tiež zalievam vodou z vodovodu, ako ty, ale naspodok dávam zelerovú a petržl. vňať, guličky korenia nového a celého, kúsok cibule, cesnak, soľ, a potom zalejem vodou, dám olej, zavriem a sterilizujem len kým chytí viečko. Mám rada zeleninu chrumkavú, resp. nie príliš "handrovú"...
zdezda
páči sa mi tento postup, ukladám, vyskúšam
ancicka
Dakujem za komentíky,@sjuz ,ako vieš že už chytili viečko?Viečko chytá až po sterilizovani.Kým sa voda prehreje vo fľaší tak to chvíľku trva.Je rozdiel ,ked davaš varený nálev,alebo studenu vodu.Tých 15 min. je akurát a kapia ostava chrumkava.
jerica
tak už je tu ten recept , pridala ho @sjuz tak isto robievam kapiu, je to rýchlo , chutné a jednoduché,mastný chlieb a kápia , dobrú chuť:-))
duschko
Vyskusam aj tento recept. S cibulou som este nerobil. Zvyknem pridavat aj horcicove semienka. Neviem preco, ale vzdy kapiu zavaram s lyzickou oleja v pohari.
ancicka
@duscho ,vyskušaj,cibuľa robí chuť.
Myslela som na teba,neozýval si sa .Chýbal mi v komentároch tvoj krásny obrázok.
marienka44
@Ancicka , mne este medzi koreninami chyba bobkovy list, ktory davam do pohara s paprikou v oleji. Horcicne semiacka tak isto. :-)
tinca
ja papriku chvíľu oblanžírujem, nálev uvarím, zalejem horúcim a už nesterilizujem, len zakryjem dekou a nechám vychladnúť. Ale každý má svoj rcp. Tiež pridávam viac korenín. Dobrá je aj bez oleja a ako polotovar v slanom náleve na plnenú papriku.
sidunka
Ešte lepšie je dať namiesto cibule na plátky pokrájaný cesnak - asi pol strúčika na pohár 3 dl. A bez oleja, bez predvárania je to jedinečné, chrumkavé a vydrží vďaka cesnaku bez baktérií a pliesní.
kustovnica
zajtra sa aj ja chystam zavarat kapiu tak si vyberiem niektory recept ,asi s tou cibulou ,lebo doteraz som cibulu nedavala....
1x lianka
jaynee
síce neskôr ale... robím dnes prvýkrát kápiu podla tvojho receptu ale celé polky nekrájam na rezance....len sa chcem spýtať, na čo všetko sa dá využiť? My keď sme krájali na rezance tak šla buď na chlebíky alebo do šalátu. Dnes sa mi krájať nechcelo tak mi prišlo vhod že máš aj celé polky pozavárané. Už sú v pohároch len teraz hľadám kdesi na čo sa dajú využiť lebo som to ešte nikdy nezavárala takto :D
ancicka
@jaynee ,ako vravíš,krájanu využívam na ozdobu a do šalátov a celú má zasa môj veľmi rád k slanine,saláme a pod.Ved aj celú si potom môžeš nakrájať.
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
@jaynee veľmi dobrá je nakrájaná nadrobno a pridaná na konci varenia ku kuraťu na paprike (len 2min povariť).Omáčka získa výraznejšiu chuť :)
evicka63
takže každý rok sa teším na zaváranie kápie podľa tohto receptu, ĎAKUJEM :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia